Avansul armatei ruse amplifică temerile privind capacitatea Kievului de a inversa tendința

Avansul armatei ruse amplifică temerile privind capacitatea Kievului de a inversa tendința
📅 2024-10-31

Forţele ruse au avansat cu 478 de km pătraţi în teritoriul ucrainean de la începutul lunii octombrie, cel mai mare câştig teritorial într-o lună de la primele săptămâni ale războiului, conform unei estimări a agenţiei France Press în baza datelor Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW).

Într-o analiză publicată de France Press se arată că avansul constant al armatei ruse în mai multe sectoare ale frontului din Ucraina amplifică temerea cu privire la capacitatea Kievului de a inversa tendința.

„Rusia a fost în ofensivă întregul an 2023, Dar săptămâna trecută a fost una dintre cele mai dificile, dacă nu chiar cea mai grea, pentru forţele armate ucrainene în această perioadă”, notează Meduza, un site de opoziţie rus, interzis şi blocat în Rusia și care şi-a mutat sediul în Letonia după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

Datele ISW nu menţionează niciun colaps militar al Ucrainei. Dar „ceea ce îngrijorează mai mult este că e vorba de o tendinţă”, apreciază fostul colonel francez Michel Goya, istoric de război.

„Constatăm o accelerare a acestui avans, cu sentimentul că nu mai poate fi oprit”, adaugă el, descriind o „strategie rusă de presiune peste tot, tot timpul, aşteptând ca (frontul) să crape, să se destrame sau să se prăbuşească”, afirmă expertul militar francez.

Moscova revendică aproape în fiecare zi câte o victorie. „Niciuna dintre localităţile cucerite nu are vreo importanţă extraordinară, dar pe ansamblu reprezintă un succes important pentru armata rusă”, apreciază şi Aleksandr Hramcihin, analist militar rus independent. „Avansul rusesc, chiar dacă nu foarte rapid, arată o deteriorare tot mai mare a situaţiei în Ucraina”, spune acesta.

Din 2022, Moscova şi-a menţinut superioritatea în materie de artilerie. Supusă sancţiunilor occidentale, Rusia şi-a transformat economia într-o maşină de război cu sprijinul aliaţilor angajaţi, în frunte cu Iran şi Coreea de Nord.

„Industria de război rusă produce mai mult armament decât ceea ce primeşte Ucraina” şi “mult mai multă muniţie datorită industriei sale şi livrărilor din Coreea de Nord”, declară Aleksandr Hramcihin.

La începutul anului 2024, îngheţarea ajutorului american de către Congres a încetinit considerabil aprovizionarea ucrainenilor, „chiar în acel moment, circa trei milioane de obuze nord-coreene soseau în depozitele ruseşti”, aminteşte Michel Goya.

Totodată, Moscova a dezvoltat un sistem de ghidaj pentru bombe, pe care le utilizează “cu miile”, spune el, indicând că acestora li se adaugă circa 1.600 de rachete balistice nord-coreene KN-02 care au lovit Ucraina.

Mai degrabă decât să cucerească oraşele cartier cu cartier, armata rusă joacă acum cartea asediului. „Principiul este de a ameninţa cu încercuirea buzunarelor (de rezistenţă) obligate să se retragă”, explică Michel Goya.

„Am renunţat să luăm cu asalt satele şi oraşele de pe front, când trebuia să luptăm pentru fiecare metru pătrat de stradă, pentru fiecare imobil”, recunoaşte Aleksandr Koţ, jurnalist de război pentru Komsomolskaia Pravda, un cotidian popular în Rusia. În consecinţă, “inamicul poate fi constrâns să-şi retragă trupele şi să o facă traversând un culoar lung în bătaia focului”, susţine el.

Treptat, avansul rusesc a erodat moralul ucrainenilor. Kievul întâmpină dificultăţi în privinţa recrutării, mai ales că dezorganizarea armatei sale şi corupţia facilitează dezertările şi refuzul de a se înrola.

„A învinge un inamic înseamnă a-i ucide speranţa. Când sacrificiul oamenilor care mor este lipsit de valoare nu mai are sens să lupţi”, spune Michel Goya.

„Guvernul lui Zelenski, în faţa oboselii de război din partea populaţiei civile, abia reuşeşte să mai mobilizeze” noi oameni, confirmă un responsabil militar francez, sub rezerva anonimatului.

Kievul a anunţat marţi o nouă mobilizare de 160.000 de oameni pentru a completa rândurile armatei în proporţie de 85%, în special în faţa temerilor privind o desfăşurare de trupe nord-coreene de partea forţelor Rusiei.

Unii experţi temperează dramatismul situaţiei, subliniind pierderile foarte mari de partea rusă. Ivan Klyszcz, de la Centrul Internaţional pentru Apărare şi Securitate (ICDS) din Estonia, subliniază că, în ritmul actual, Moscova ar „încheia cucerirea restului regiunii Donbas în câteva luni, la un cost extrem de ridicat, probabil nesustenabil”.

Între timp, Occidentul trage de timp, notează AFP. „Planul pentru victorie” al lui Volodimir Zelenski, destinat să pună Kievul într-o poziţie de forţă în vederea negocierilor, îi divizează pe aliaţi, în timp ce alegerile prezidenţiale americane aduc cu sine o serie de incertitudini.

„Ucraina va realiza în curând că are nevoie de o schimbare de direcţie şi că a miza pe partenerii ei occidentali va deveni o strategie contraproductivă în viitorul apropiat”, spune Ivan Klyszcz.

Desfăşurarea soldaţilor nord-coreeni poate provoca un sentiment de urgenţă în rândul occidentalilor. Dar „se va traduce această urgenţă în promisiuni sau sprijin întărit? Rămâne de văzut”, mai spune expertul eston. 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri qmagazine

Ciolacu demarează procedurile de desecretizare a cheltuielilor pentru renovarea vilei lui Iohannis

Premierul Marcel Ciolacu a participat în această seară la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN, „Un președinte în fața națiunii”. Nu a venit cu familia pentru că nu a vrut s-o expună, astfel că momentul dedicat celor mai dragi susținători nu a fost încărcat emoțional. Ciolacu a preferat să difuz...

Florian Coldea acuză: Procurorul DNA a distorsionat intenționat stenogramele

Florian Coldea, fostul șef al SRI, revine din nou atenție printr-un nou comunicat transmis presei, în care se plânge de anumite „abuzuri” (implementate din vremea când funcționau protocoalele SRI – DNA, SRI – ÎCCJ etc). El o acuză pe procuroarea DNA Mihaela Iorga Moraru, cea care inst...

Ungureanu: Rafila a băgat „Matei Balș” în faliment

Deputatul USR Emanuel Ungureanu susține că fostul manager al Institutului „Matei Balş” Cătălin Apostolescu a fost demis pentru că „nu a ascultat de politicul care i-a impus să semneze anumite contracte sau să nu le rezilieze pe altele”, Ungureanu îl acuză pe ministrul Sănătății, Alexa...

Tal Hanan, expert în război informațional, despre care Lasconi spune că s-ar fi întâlnit cu Mircea Geoană, confirmă că a fost în România

Scandalul „întâlnirii” dintre Mircea Geoană și israelianul Tal Hanan, acuzat de presa internațională că este un expert al războiului informațional și că deține rețele de influență a alegerilor în diferite țări, a luat amploare miercuri, după ce însuși premierul Marcel Ciolacu a solicitat public A...

Palatul Reginei Maria de la Mamaia va fi restaurat

Executivul va prelua Palatul Reginei Maria de la Mamaia, iar Ministerul Culturii va primi fondurile necesare pentru a-l restaura și conserva. Palatul în care au locuit capetele încoronate ale Europei Palatul Regal de la Mamaia, supranumit și Kara Dalga (în traducere, Valul negru), este un monumen...

Avansul armatei ruse amplifică temerile privind capacitatea Kievului de a inversa tendința

Forţele ruse au avansat cu 478 de km pătraţi în teritoriul ucrainean de la începutul lunii octombrie, cel mai mare câştig teritorial într-o lună de la primele săptămâni ale războiului, conform unei estimări a agenţiei France Press în baza datelor Institutului american pentru Studiul Războiului (I...

Familia lui Trump, oficiali ai administrației Biden, victimele unei rețele de hackeri

Cotidianul The New York Times relatează că membri ai familiei fostului preşedinte american Donald Trump şi oficiali din administraţia Biden s-au numărat printre persoanele vizate de hackeri având legătură cu China, care au reuşit să pătrundă în sistemele companiilor de telecomunicaţii. Conform NY...

Geoană neagă întâlnirea cu „periculosul” Tal Hanan. Lasconi contracarează

Mircea Geoană, candidat independent pentru președinția României, a fost marți seară protagonistul dezbaterii „Un președinte pentru România”, organizată de Antena 3 CNN. Duminică seara, președintele USR Elena Lasconi a declarat, la prima dezbatere electorală în acest format, că Mircea Geoană s-a î...

Ucraina va mobiliza 160.000 de noi soldați în următoarele trei luni

Ucraina are în vedere mobilizarea în perioada următoare a circa 160.000 de noi soldaţi pentru a completa efectivele armatei, a declarat în faţa deputaţilor de la Kiev secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, Oleksandr Litvinenko. În perioada scursă din februarie 2022, când a înc...

Cum îl descrie publicația Politico pe George Simion

Publicația Politico difuzează azi, în plină campanie electorală, un articol devastator la adresa lui George Simion și a partidului său, pe care îl califică drept naționalist, fascist, extremist, legionar șamd, îngroșînd la maxim, chiar sărind calul zdravăn pe alocuri, tușele trasate AUR-ului...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.