AUR solicită „ferm” Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de Urgență pentru organizarea alegerilor prezidențiale, considerând că modificările aduse legislației electorale au fost „adoptate în mod netransparent” și „afectează grav drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor români”.
În comunicatul de presă al AUR se arată că guvernul încearcă să impună o măsură discriminatorie pentru românii din Diaspora, prin lmitarea timpului de vot.
„Printr-o încercare disperată de a rămâne la putere, același sistem corupt vine cu o nouă lovitură pentru popor, limitând timpul de vot pentru românii din Diaspora, o măsură discriminatorie, care va îngreuna și mai mult exercitarea dreptului de vot al românilor care trăiesc în străinătate și care, la alegerile trecute, s-au exprimat clar împotriva candidaților sistemului”, precizează AUR.
De asemenea, AUR apreciază că prin ordonanța adoptată de guvern „se încearcă o cenzură în mediul online, prin sancționarea platformelor de socializare”.
„Politrucii aflați la putere nu au spus nici măcar cum va fi posibilă aplicarea acestei măsuri, având în vedere că unele platforme de socializare nu au sediul în România, ceea ce ne face să credem că măsura a fost anunțată doar pentru intimidarea românilor care își iau informații din mediul online, fără să mai fie manipulați de televiziunile de casă ale partidelor sistemului’, se arată în comunicat.
„În aceste condiții, solicităm ferm Avocatului Poporului să își îndeplinească rolul său constituțional de apărător al drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor și să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la noile modificări aduse legislației electorale. Cerem Avocatului Poporului să nu mai servească interesele sistemului și să se aplece asupra nevoilor reale ale cetățenilor români, în contextul în care măsurile incluse în ordonanță sunt disproporționate și contravin principiilor fundamentale ale statului de drept, inclusiv dreptul de vot liber”, a mai transmis AUR.
Guvernul a adoptat săptămâna trecută ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2025 prin care sunt stabilite.noi măsuri privind derularea campaniei electorale și realizarea publicității politice. În actul normativ sunt prevăzute și amenzi în cazul nerespectării lor de la 15.000 lei la 50.000 lei. Ordonanța prevede și amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri a platformelor online, dacă în termen de cinci ore de la notificarea AEP, nu elimină materialele publicitare ilegale.
De asemenea, este prevăzut și ca votul în străinătate să se desfășoare trei zile, secțiile de vot urmând să se închidă în 4 mai, la ora 21,00, ora României, nu la cea locală, cum era până acum.