Arbitrii care au dat dreptate României în procesul „Roșia Montană” erau plătiți de un ONG care milita împotriva proiectului și lucraseră cu avocații statului român anterior

Arbitrii care au dat dreptate României în procesul „Roșia Montană” erau plătiți de un ONG care milita împotriva proiectu
📅 2025-01-02

Gabriel Resources a cerut anularea deciziei Tribunalului ICSID pentru că, printre altele, unul dintre cei doi arbitri care a decis în favoarea statului român era plătit de un ONG anti-Roșia Montană și același arbitru, împreună cu președintele Tribunalului erau remunerați de o instituție sponsorizată de avocații statului român, se arată în documente consultate de G4Media.ro, potrivit unui articol exclusiv publicat vineri. La finalul acestui articol, Q Magazine publică în exclusivitate Cererea depusă de compania Gabriel Resources, prin care se cere anularea hotărârii pronunțate deja.

În martie anul acesta printr-o decizie pronunțată de Tribunalul de Arbitraj Internațional cu sediu la Washington, statul român a obținut o victorie neașteptată împotriva companiei Gold Corporation în dosarul Roșia Montană. Tribunalul a respins toate pretențiile firmei și a dat câștig de cauză României. Verdictul s a dat cu o opinie separată, 2-1. Statul român a fost reprezentat de case internaționale de avocatură, iar din România de biroul de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu.

Q Magazine a relatat pe larg detaliile deciziei aici.

Hotărârea a fost adoptată printr-o decizie 2 la 1 – de doi dintre cei trei arbitri, respectiv președintele tribunalului, Pierre Tercier, și arbitrul numit de stat, Zachary Douglas. Cel de-al treilea arbitru, prof. Horacio Grigera Naón, a formulat o opinie divergentă consistentă prin care a dat dreptate companiei Gabriel Resources.

La 5 iulie 2024, reclamanții Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) Ltd. au depus, în contradictoriu cu România, o cerere de anulare a hotărârii arbitrale din dosarul ICSID nr. ARB/15/31 de la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții (ICSID).

Gabriel susține că hotărârea arbitrală trebuie să fie anulată în totalitate. Iată motivele, rezumate din documentele consultate de G4Media.ro:

  • Cei doi arbitri care au luat decizia majoritară nu ar fi avut calitățile de independență și imparțialitate pe care le impune Convenția ICSID.
  • Hotărârea arbitrală nu ar fi luat în considerare prevederile legale aplicabile în Romania precum și prevederi ale tratatelor internaționale la care România este parte.
  • Procedurile ICSID nu ar fi fost respectate prin faptul că tribunalul ICSID nu a luat în considerare probe importante prezentate de Gabriel și le-a refuzat reclamanților dreptul de a examina martori cheie în dosar, cum ar fi fostul prim-ministru Victor Ponta.
  • Concluziile tribunalului nu ar fi motivate corespunzător.

În cadrul cererii de anulare, Gabriel Resources susține că Pierre Tercier, cetățean elvețian a avut „multiple legături personale, instituționale și profesionale atât cu arbitrul desemnat de România, Zachary Douglas, cât și cu avocații statului, Lalive, o firmă de avocatură elvețiană cu sediul la Geneva”. Aceste legături nu ar fi fost divulgate parților pe parcursul arbitrajului de către profesorul Tercier.

În ceea ce îl privește pe arbitrul numit de stat, Douglas, acesta ar fi omis să dezvăluie că, în timpul arbitrajului, a dobândit și el cetățenia elvețiană. Limitările privind naționalitatea arbitrilor sunt extrem de importante pentru a asigura neutralitatea în luarea deciziilor în sistemul de arbitraj ICSID.

„S-a ajuns astfel ca România sa fie apărată de o firma de avocatură din Elveția în fața unui Tribunal compus din doi elvețieni și un argentinian. Astfel, dacă prof. Douglas ar fi dezvăluit faptul că a dobândit cetățenie elvețiană pe parcursul arbitrajului, acesta cu siguranță ar fi fost recuzat”, susține compania canadiană.

Avocații Gabriel Resources mai susțin că Zachary Douglas, care este și avocat, nu ar fi divulgat că în timpul arbitrajului a fost angajat de un ONG, „Friends of the Earth”, care se opune activ timp de foarte mulți ani proiectului minier Roșia Montană. Astfel, Douglas, în timp ce era arbitru judecător în cadrul procesului Gabriel Resources, ar fi fost plătit în același timp ca și avocat de unul dintre ONG-urile anti-Roșia Montană (Friends of the Earth), susține Gabriel Resources.

Profesorul Douglas este acuzat că a omis să declare această situație de conflict de interes în cadrul arbitrajului ICSID, ceea ce ar fi condus la recuzarea acestuia.

În cererea de anulare, Gabriel Resources susține că „Friends of the Earth” a avut o activitate publică notabilă împotriva proiectului minier de la Roșia Montană. De exemplu, Friends of the Earth a dat un comunicat în 2012 prin care anunța că va continua să „pună presiune” pe liderii UDMR, care în 2012 aveau în portofoliu Ministerele Mediului și Culturii, „să iși prioritizeze propria imagine și mediul înaintea intereselor Gabriel Resources”.

În 2022, „Friends of the Earth” a semnat alături de alte ONG-uri care au depus puncte de vedere în arbitrajul Gabriel Resources (ClientEarth și CIEL), o declarație comună chiar împotriva ICSID, solicitând „acțiuni imediate” pentru „a elimina sistemele de arbitraje comerciale internaționale gen ISDS” (care privesc dispute între investitori și state).

Gabriel Resources consideră că este extrem de grav faptul că Zachary Douglas nu a divulgat că are calitatea de avocat plătit de un ONG care avea un rol în disputa ce stătea la baza arbitrajului în care era în același timp arbitru.
Compania canaidană arata faptul că arbitrii Tercier și Douglas nu au dezvăluit amploarea relațiilor dintre ei și cu Lalive, societatea de avocați din Elveția care a apărat statul.

Gabriel Resources a cerut anularea deciziei, caz în care procesul s-ar rejudeca la același tribunal de arbitraj, însă la un alt complet.

Articolul integral poate fi citit pe siteul G4Media.

Într-o altă reflectare a camaraderiei și a interconectării personale și profesionale între Prof. Tercier, Prof. Douglas și firma de avocați LALIVE, în mai 2023, asistentul Tribunalului Maria Athanasiou, profesorul Douglas, partenerul LALIVE Catherine Anne Kunz și asociatul LALIVE Trisha Mitra-Veber au lucrat în comitetul de organizare care a planificat un eveniment care îl sărbătorea pe profesorul Tercier cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani. Nu au fost făcute dezvăluiri cu privire la acel eveniment, deși acesta a inclus un omagiu video în onoarea profesorului Tercier de către secretarul general adjunct al ICSID și de către liderul echipei pentru cazul Gabriel, Gonzalo Flores. Evenimentul a fost prezentat pe rețeaua LinkendIn de
Nhu-Hoang Tran Thang, un coleg de lungă durată atât al profesorului Tercier, cât și al firmei LALIVE. Acesta a „apreciat” la rândul său patru postări făcute pe aceeași rețea de socializare de echipa de arbitraj din România a statului român ( LinkedIn Posts of Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP, Prof. Crenguta Leaua, and Baptiste Rigaudeau (A-99) (liked by Nhu-Hoang Tran Thang) și de echipa LALIVE, în care era anunțat rezultatul în cazul de arbitraj de la ICSID.

Cererea în anulare poate fi citită integral mai jos, în limba engleză:

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri qmagazine

Exclusiv Q Magazine: CEDO anunță că analizează în ianuarie anularea alegerilor din România. Document

Surse judiciare au declarat în exclusivitate pentru Q Magazine că, în deplină discreție, Călin Georgescu a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) decizia Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din România. Demersul juridic este realizat î...

Prof. Dr. ANCA FLOREA: Și libertatea trebuie educată 

Mesajul transmis de prof. dr. Anca Florea, către elevi, la începutul anului școlar, a ajuns la mine în septembrie, întâmplător. M-a cucerit și l-am împărtășit, atunci, pe site-ul revistei și pe conturile mele de socializare, fără să o cunosc.  Acum o știu. Și după acest dialog avut pent...

Politico: Alegeri deturnate de dezinformarea prin rețele, o gogoriță care s-a spart

Publicația europeană Politico difuzează azi o analiză-șoc, cel puțin în contextul actual, în care o temă la modă e felul în care rețelele sociale și dezinformări operate de boți, troli, ruși, chinezi etc manipulează dramatic alegerile din diverse țări și lovesc democrația la temelie. În fapt, rel...

Nesăbuința guvernului Ciolacu I și subminarea economiei naționale

Poate nu strică să ne amintim cum s-a ajuns ca guvernul Ciolacu II să încerce să ne salveze cu „trenulețul” de situația în care ne-a adus guvernul Ciolacu I: în 2024, economia a crescut de patru ori mai lent decât a estimat, cu optimism suspect, guvernul. Cabinetul Ciolacu I și-a respectat, cu to...

Cum vor călători ultra-bogații în 2025

Banii vor fi investiți mai mult în valoare și mai puțin în opulență. Conceptul de „lux extrem” în călătorii s-a schimbat semnificativ în ultimul secol. Pentru persoanele ultra-bogate, abordarea călătoriilor este complet diferită de cea a majorității. Cea mai importantă cerință este exclusivitatea...

SUA încep anul nou cu un atac în New Orleans în care au murit 10 oameni. Autorul este un american născut și crescut în Texas

Cel puţin 10 persoane au fost ucise şi 30 rănite când un vehicul a intrat într-o mulţime într-un cartier turistic din New Orleans, au anunţat miercuri autorităţile acestui oraş din sud-estul Statelor Unite, informează AFP şi Reuters. Bărbatul care a intrat cu un vehicul într-o mulţime în oraşul N...

Cât este de îndatorată România. Cifrele oficiale

Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în octombrie 2024, până la 931,186 miliarde lei, de la 916,758 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor (MF). Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 54%, de la 53,1% în ...

2025. Se va redefini formula de hegemonie globală și împărțirea puterii între Statele Unite si China

Tragem concluzii despre ce s-a întâmplat în 2024 și ne îndreptăm gândurile spre noul an. Eu nu mă pot împiedica să lărgesc zona de amintiri a „radarului” meu si să mă gândesc că au trecut 20 de ani de la alegerile prezidențiale si parlamentare la care am participat in 2004. Știu, lucrul cel mai c...

O mie de zile de efort a făcut fiecare specialist român în securitate cibernetică implicat în implementarea Directivei NIS 2

Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a anunţat finalizarea cu succes a unei etape importante pentru întărirea şi consolidarea rezilienţei şi capacitaţii naţionale de a reacţiona în mod eficient în faţa evoluţiilor regionale şi globale din domeniul securităţii cibernetice, in...

Odată cu 2024 au plecat și ei…

2024 a fost un an în care ne-am despărțit de multe nume grele din sport, cultură, showbiz și din alte domenii. Au plecat dintre noi fotbaliști uriași, precum Franz Beckenbauer, Gigi Riva, Helmut Duckadam, Totò Schillaci, antrenori de legendă precum Cesar Luis Menotti, Sven-Goran Eriksson, sportiv...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.