Analiză Frames. Cafeaua se va scumpi cu peste 30%

Analiză Frames. Cafeaua se va scumpi cu peste 30%
📅 2025-02-05

Cafeaua, a doua marfă din lume ca volum comercializat după petrol, se va scumpi cu peste 30-35%, în următoarele 2-3 luni, ca urmare a creșterii cotațiilor internaționale. Tendința vine pe fondul exploziei costurilor operaționale și a condițiilor meteo nefavorabile din țările producătoare. Pentru români, această creștere de prețuri se va adăuga scumpirilor în lanț din ultimii ani, care au dus inflația la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.

Efectele vremii extreme

În acest început de an, prețul cafelei, la nivel internațional, a crescut la cel mai ridicat nivel din 1997, din cauza temerilor legate de aprovizionare.

Prețul boabelor Arabica, care reprezintă cea mai mare parte a producției mondiale, a depășit 3,84 dolaripe livră (0,45 kg), după ce a crescut cu peste 80% în 2024. Recordul anterior a fost de 3,75 dolari pe livră, stabilit săptămâna trecută. Arabica este cel mai răspândit tip de cafea.

Costul boabelor Robusta, între timp, a atins un nou maxim în septembrie.

Creșterea spectaculoasă a cotațiilor reflectă temerile comercianțior de cafea privind recoltele slabe din Brazilia și Vietnam, cei doi mari producători internaționali fiind afectați de vremea rea.

Un alt factor de creștere a fost legat de anunțul președintelui american Donald Trump privind instituirea unei posibile taxe suplimentare de 25% pentru importurile din Columbia, una dintre cele mai mari piețe de cafea.

,,Ne aflăm într-un moment dificil pentru piața cafelei. Dacă până acum producătorii au încercat să absoarbă creșterile de costuri, pentru a-și menține cotele de piață și a mulțumi clienții, în acest moment s-a ajuns la limita maximă de suportabilitate, după scumpirea cu 80% a boabelor de cafea din ultimul an’’, afirmă analiștii de la Frames.

,,Efectele le vom vedea direct la raftul magazinelor, pe măsură ce stocurile de cafea existente în piață se vor epuiza. În următoarele 2-3 luni, în funcție de dinamica vânzărilor, cafeaua mai scumpă își va face loc în piață’’, afirmă experții.

Scumpirea boabelor de cafea Arabica vine pe fondul vremii extreme – perioade de secetă urmate brusc de ploi abundente – care a afectat mare parte din culturile din Brazilia, principalul producător mondial de cafea.

Conab estimează o producție de 51,81 milioane de saci în acest an, în scădere cu 4,4 % față de 2024/25. Acesta este cel mai scăzut nivel de producție înregistrat din 2022/23, când producția a atins 50,9 milioane.

„Îngrijorările legate de recolta din 2025 din Brazilia sunt principalul motor al scumpirilor”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames. „Brazilia s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani în lunile august și septembrie, urmată de ploi abundente în octombrie, sporind temerile privind dimensiunea recoltei din acest an.”

Recordul anterior de scumpiri a fost în 1977, după ce o ninsoare neobișnuită a devastat plantațiile din Brazilia.

O veste proastă nu vine niciodată singură. Dacă plantațiile de cafea Arabica din Brazilia au fost puternic afectate, nici cele de Robusta nu au fost salvate de vremea rea. Plantațiile din Vietnam, cel mai mare producător al acestui soi, s-au confruntat, de asemenea, cu secetă și ploi abundente.

Cafeaua Arabica reprezintă referința mondială pentru contractele futures pe cafea care se tranzacționează pe Inter Continental Exchange (ICE).

Arabica reprezintă 75 % din producția mondială și este cultivată în principal în Brazilia (40 % din oferta mondială totală) și Columbia.

Robusta reprezintă restul de 25% și este produsă în principal în Vietnam (15% din oferta mondială) și Indonezia.

 Alți exportatori importanți includ: Peru, India, Uganda, Etiopia, Mexic și Coasta de Fildeș.

Robusta este boabele de cafea populare în Europa și în cafeaua espresso, în timp ce boabele Arabica sunt populare în Statele Unite.

Serviciul pentru Agricultură Externă al SUA (FAS) estimează că stocurile pentru 2024/25 vor scădea cu -6,6%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani, de 20,867 milioane de saci, față de 22,347 milioane de saci în 2023/24.

Cererea influențează prețurile

Dincolo de problemele de producție, creșterea prețului cafelei vine și pe fondul avansului spectaculos al cererii, mai ales din China, acolo unde consumul a crescut de peste două ori în ultimul deceniu.

Consumul mondial de cafea a crescut cu o rată medie anuală de 1,9% in ultimii 50 ani.

,,Cererea tot mai mare de cafea, din economiile asiatice (China, India etc.), în primul rând, unde asistăm la o schimbare semnificativă de obiceiuri de consum în favoarea cafelei, iar acest lucru pune presiune pe piață, și asta în condițiile în care stocurile sunt tot mai mici. Marfă puțină, cerere mare – este calea directă spre o scumpire accelerată a acestui produs’’, arată analiza Frames.

Cafeaua este a doua marfă din lume ca volum comercializat, după petrolul brut.

Cât va dura această criză? ,, La cum arată piața, la cum arată estimările meteorologilor privind efectele încălzirii globale, mă tem că tendința ascendentă a prețurilor la cafea este de așteptat să persiste pentru o perioadă de timp“, a declarat Negrescu.

,,Cafeaua de calitate va deveni, din păcate, un produs tot mai scump. Tendința scumpirilor și creșterea producției vor putea fi atenuate doar prin măsuri concertate de sprijin pentru industria cafelei, pentru dezvoltarea unor culturi rezistente la problemele de mediu și prin eficientizarea costurilor logistice pe întreg lanțul, de la producător la raftul magazinului”, a mai spus acesta.

Europenii și cafeaua

Datele Eurostat arată că, pe ansamblu UE, în 2023, UE a importat 2,7 milioane de tone de cafea din țări din afara UE, în valoare de 10,6 miliarde euro.

Cantitatea a rămas aproape stabilă în comparație cu 2013 (tot 2,7 milioane de tone), dar valoarea a crescut semnificativ de la 7,3 miliarde în 2013 la 10,6 miliarde în 2023.

Cea mai mare parte a cafelei importate în 2023 a provenit din 2 țări: Brazilia (921 900 tone, adică 34% din totalul importurilor extracomunitare) și Vietnam (652 000 tone, adică 24%). Acestea au fost urmate de Uganda (206 500 tone, 8%), Honduras (168 800 tone, 6%), India (118 100 tone, 4%), Columbia (112 700 tone, 4%), Peru (83 000 tone, 3%) și Indonezia (68 300 tone, 2%).

Aproximativ o treime din aceste importuri au fost realizate de Germania (911 300 tone importate, adică 33% din totalul importurilor extracomunitare), urmată de Italia (624 600 tone, 23%), Belgia (278 200 tone, 10%), Spania (249 500 tone, 9%) și Franța (184 000 tone, 7%).

Avansul consumului din România

Consumul de cafea din România a crescut, în ultimii cinci ani, de la 2,2 la 2,5 kilograme per capita conform Euromonitor.  Spre comparație, în Austria consumul este de 7,96 kg pe cap de locuitor, în Germania de 6,95 kg, în Polonia de 3,19 kg, iar in Bulgaria este de 2,9 kg.

Potrivit European Coffee Report 2022/2023, importurile de cafea în România au crescut de la 11.542 de tone în 2022 la aproximativ 27.000 de tone în prezent.

82% din cafeaua vândută în România este comercializată în magazine și numai 18% în zona restaurantelor și altor forme de vânzare.

Datele Euromonitor arată că consumul de cești de cafea per cap de locuitor în Romania se situează pe locul 30 la nivel mondial, cu 0,5 cești pe zi, în fruntea clasamentului găsindu-se Olanda cu 2,4 cești pe zi, Finlanda cu 1,8 cești pe zi și Suedia cu 1,3 cești pe zi.

,,Dacă privim în ansamblul ultimilor 30 de ani, evoluția consumului de cafea în România este una semnificativă, în ton cu evoluția economică și pe fondul creșterii nivelului de trai. De la celebrul nechezol dinainte de 1989, de la penuria de cafea din piață, volumele de vânzări au crescut de la an la an, cu focus pe cafeaua pentru acasă’’, arată analiza Frames.

,,Explozia consumului a venit odată cu creșterea ofertei de espressoare, râșnițe și alte aparate de cafea la prețuri decente, fapt care a dus la o diversificare semnificativă a consumului, de la cafeaua boabe la cafeaua de tip capsule, preferată tot mai mult de clienți’’, spun experții.

Cele mai noi date disponibile, din luna noiembrie 2024, arată că cea mai vândută cafea de pe piață, din perspectivă financiară, este cea măcinată (59% din vânzări -19.000 de tone), urmată de cafeaua capsule (21% – 1817 tone) și cafeaua boabe (20% – 5525 tone).

Analiza Frames a fost realizată pe baza datelor statistice Eurostat, Intercontinental Exchange, ARC, CNP, INS și a datelor oferite de principalii jucători din piața cafelei din România. Informațiile prezentate au doar caracter informativ. Frames este una dintre cele mai active agenții de business information din România, cu sute de studii de business despre dinamica economică din țara noastră.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri qmagazine

Netanyahu, primul oficial străin la Casa Albă. Trump anunță că SUA ar putea prelua Fâșia Gaza

Preşedintele Donald Trump a promis marţi că Statele Unite ale Americii vor prelua Fâşia Gaza devastată de război, după ce palestinienii vor fi relocaţi în altă parte, şi o vor dezvolta din punct de vedere economic, un demers ce ar distruge decenii de politică americană faţă de conflictu...

Fostul șef al NATO, Jens Stoltenberg, revine în guvernul Norvegiei ca ministru de finanțe

Jens Stoltenberg, fostul secretar general al NATO, revine în prim-planul politicii norvegiene ca ministru al finanțelor, o mutare surprinzătoare care vine într-un moment de instabilitate politică și economică pentru țara nordică. După un deceniu la conducerea Alianței Nord-Atlantice, Stoltenberg ...

Cel mai grav atac armat în masă din istoria Suediei

Örebro a fost scena unui atac armat devastator azi la prânz, când un individ înarmat a deschis focul în incinta Campus Risbergska Skolan, un centru de educație pentru adulți. Bilanțul tragic indică aproximativ zece persoane decedate, inclusiv atacatorul, ceea ce face ca acest incident să fie cata...

SNSPA a depus o plângere penală împotriva unor persoane care au amenințat angajații universității

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a înaintat astăzi o plângere penală oficială către autoritățile competente, împotriva unor persoane identificate și neidentificate care, în mod repetat, au formulat amenințări fizice grave, amenințări cu moartea și injurii angajaților ...

Judecătorii CCR au solicitat 700.000 de lei prin buget pentru medicamente

Comisiile reunite de buget – finanțe ale Parlamentului au respins, marți, o prevedere din bugetul pe anul 2025 al Curții Constituționale prin care se aloca suma de 700.000 lei pentru decontarea medicamentelor angajaților instituției și foștilor judecători ieșiți la pensie. În timpul dezbate...

PF Daniel: Centenarul Patriarhiei Române este, așadar, un moment de sfântă bucurie pentru întreaga Ortodoxie românească

Patriarhia Română a fost lumină călăuzitoare către Hristos, mirele Bisericii, de-a lungul celor 100 de ani de existență ca instituție și organizare, precum și un factor de unitate și stabilitate de-a lungul vremurilor grele prin care a trecut, a afirmat, marți, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Român...

Pentagonul exclude principalele instituții media de pe stațiile de lucru dedicate, în cadrul unui nou program de rotație media

Departamentul Apărării a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie o schimbare majoră în politica sa de acreditare media, prin retragerea accesului a patru instituții de presă de renume – The New York Times, NBC News, National Public Radio și Politico – din birourile lor interne de la Penta...

Kelemen Hunor: Iohannis e o povară pentru Antonescu, dar președintele poate să facă ce dorește!

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că este „o povară în plus“ pentru candidatul la prezidențiale Crin Antonescu faptul că președintele Klaus Iohannis nu-și dă demisia din funcție. El a răspuns astfel, la Parlament, întrebat dacă faptul că președintele Klaus Iohannis nu-și dă demisia din...

11 persoane reținute în Dosarul Nordis, inclusiv Laura Vicol și soțul ei. Procurorii cer arest preventiv pentru 30 de zile

Procurorii DIICOT au reținut în total 11 persoane (șapte bărbați și patru femei) în dosarul Nordis, inculpații urmând să fie duși la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă. Printre persoanele reținute luni seara se află Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, acționar prin...

Analiză Frames. Cafeaua se va scumpi cu peste 30%

Cafeaua, a doua marfă din lume ca volum comercializat după petrol, se va scumpi cu peste 30-35%, în următoarele 2-3 luni, ca urmare a creșterii cotațiilor internaționale. Tendința vine pe fondul exploziei costurilor operaționale și a condițiilor meteo nefavorabile din țările producătoare. Pentru ...

Good News

Only good and positive news.