Poli Iași s-a reunit luni dimineață la arena din Copou și a primit o lovitură încă din prima zi a pregătirilor. Trupa ieșeană a pierdut un om important din staff, preparatorul fizic Ovidiu Chiribici, 38 de ani, despărțindu-se de clubul din Copou după primul antrenament al anului.
Acesta își va continua cariera tot în Superliga, la FC Botoșani.
Chiribici a acceptat oferta de la FC Botoșani, unde va lucra din nou alături de Leo Grozavu, cel cu care colaborează de 15 ani. De altfel, Ovidiu Chiribici a venit la Poli Iași în urmă cu doi ani tot împreună cu Grozavu, însă a rămas în Copou și după ce tehnicianul a fost înlocuit cu Tony da Silva, în finalul sezonului trecut.
Preparatorul fizic în vârstă de 38 de ani a explicat că oficialii Iașiului nu s-au opus plecării sale, având o înțelegere în acest sens.
Ovidiu, cum s-a ajuns la despărțirea de Poli Iași?
În primul rând, a fost un „gentleman agreement”. În momentul în care cei de la clubul Politehnica Iași m-au solicitat, eu fiind în Iași cu copiii la școală, am răspuns prezent. După care a fost o înțelegere că al meu contract va fi până la 31 decembrie, urmând ca ulterior să renegociem dacă este cazul. A fost o înțelegere între trei părți: club, eu și Leo (n.r. Grozavu). Nu este ascuns faptul că noi formăm o echipă de 15 ani.
Cei de la Iași s-au opus?
Absolut deloc, asta a fost înțelegerea. Domnul Iftime l-a contactat pe Leo, el a spus că ar fi OK să refacem echipa. A fost o discuție, după care am vorbit cu conducerea lui Poli Iași. Nu a fost niciun moment vorba să discutăm mai mult de două minute, pentru că lucrurile erau clare de la început.
Viața antrenorului este ca și a jucătorului, din punctul meu de vedere. Cum jucătorii se transferă sau merg la alte echipe, la alte provocări, așa și noi, antrenorii, avem drumul nostru. În cazul meu a intervenit înțelegerea pe care am avut-o cu clubul și discuția a fost foarte clară. Eu să nu las clubul în plin campionat, fie că este luna octombrie sau aprilie. Și de asta eu cred că m-am achitat în cei doi ani de activitate aici la Iași. Eu spun că mi-am îndeplinit sarcina, nu am avut probleme musculare, accidentări de natură musculară. Am păstrat în continuare o relație foarte bună și cu conducerea clubului, și cu vestiarul. A fost o perioadă plăcută la Iași, un loc de care sunt legat în continuare, atât profesional, cât și uman. Respect oamenii de aici, dar este ceva mai aparte, pentru că noi împreună am decis această colaborare în două segmente. Unul până în decembrie și unul până în vară. Acum, cineva trebuia să fie prins la mijloc și acela am fost eu, ca și la precedenta schimbare de club. Conducerea era conștientă că în momentul în care ne vom pune la masă și vom discuta posibila mea plecare, asta va fi condiționată și de factorul Leo Grozavu, omul alături de care am venit aici și am pus umărul la promovarea echipei în prima ligă.
Când ai aflat de oferta celor de la Botoșani?
Eu duminică, la 22.33, am vorbit cu domnul Iftime, apoi cu Leo, iar decizia a fost luată ulterior. Iar pe domnul Săndoi l-am înștiințat luni dimineață. Despărțirea a fost puțin mai grea, lacrimogenă, cu lacrimi, dar fotbalul, ca și viața, merge mai departe.
Se reface cuplul Grozavu – Chiribici, de această dată la Botoșani…
Într-o familie, un tată are doi copii, iar acei copii nu pot schimba tatăl azi, mâine. Așa și în fotbal. Eu fac un cuplu cu Leo Grozavu de 15 ani și era normal să refac la un moment dat echipa cu el, cu amendamentul de a fi foarte corect față de clubul Politehnica Iași, care a fost la rându-i cu mine foarte corect. Când am solicitat aparatură de monitorizare, de antrenament, mi s-a pus la dispoziție. Când am solicitat ceva, dumnealor au fost prompți. Iar la solicitarea lor ulterioară și eu a trebuit să fiu corect și am răspuns prezent.
Toți ochii vor fi pe tine la Botoșani. Fostul staff a fost înlocuit tocmai din cauza preparatorului fizic.
Din punctul meu de vedere, preparatorul fizic Ovidiu Chiribici sau altul, român sau străin, este doar o piesă dintr-un puzzle. Din punctul meu de vedere, noi nu suntem atât de importanți cât sunt jucătorii, pentru că până la urma urmei ei decid un meci. Noi doar trebuie să-i ghidăm, să-i ajutăm și să-i sprijinim pentru a putea câștiga acel meci. Diferența o face jucătorul, dar victoria o obține echipa, așa este și în cazul nostru, al preparatorilor fizici. Lucrurile funcționează atunci când clubul te ajută, când jucătorii sunt receptivi, când colaborarea este foarte bună. Cum s-a întâmplat să fie și cu domnul Săndoi, și cu Tony da Silva.
Repet, ceea ce am găsit la Iași mi-aș dori să găsesc și în altă parte în țară. Cum și la Botoșani mă întorc la niște oameni pe care îi cunosc foarte bine și cu care pot colabora. În general, acum înaintând puțin în meseria aceasta, foarte mult contează și mediul, oamenii din club care să-ți fie alături.
Cum va fi duelul din play-out dintre Botoșani și Iași? Tu și Leo veți juca împotriva echipei pe care ați promovat-o în SuperLigă.
Duelul va fi al jucătorilor pe teren, nu al finanțatorilor, nu al antrenorilor. Va fi un meci de primă ligă în care se vor întâlni două echipe din regiune. Am sufletul în continuare la Iași, am antrenat doi ani aici, dar mă întorc în locul unde am antrenat alți cinci ani și unde mi s-a născut și fetița. În domeniul acesta vreau să fiu imparțial. Nu joc eu. Eu doar vreau să-mi fac meseria, indiferent de echipa la care activez.