Presa britanică a luat atitudine după decizia UEFA de a acorda victoria la masa verde României în meciul cu Kosovo. Federația de la Priștina a fost taxată pentru modul în care a reacționat.
Aceasta nu doar că s-a arătat nedreptățită, invocând scandări rasiste din partea suporterilor tricolori, dar a anunțat că va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.
Nici FRF nu a fost pe deplin mulțumită de verdictul forului european. Răzvan Burleanu a declarat pentru ProSport că în următoarea perioadă se va lua o decizie cu privire la posibilitatea de a contesta sancțiunile dure primite, în special obligația de a disputa următoarea partidă de pe teren propriu cu porțile închise.
Jurnaliștii englezi au detaliat hotărârea celor de la UEFA, remarcând apoi că Federația din Kosovo nu are de gând să renunțe, chiar dacă jucătorii – în frunte cu căpitanul Amir Rrahmani – au fost cei care au părăsit terenul în prelungirile meciului. Nu a fost trecută cu vederea nici pedeapsa dură aplicată României.
„UEFA a decis să acorde României victoria cu 3-0, deoarece Kosovo a abandonat. Cu toate acestea, Federația Română a fost amendată cu 106.425 de lire sterline și a primit ordin să își închidă stadionul pentru un meci.
Rezultatul nu are implicații semnificative asupra tabelului Ligii C Grupa 2. România este în fruntea clasamentului cu maxim 18 puncte din cele șase meciuri, cu șase puncte înaintea adversarilor.
Dacă Kosovo i-ar fi acordat victoria cu scorul de 3-0, ambele echipe ar fi fost egale la puncte, cu exact aceleași recorduri în meciurile jucate între ele și România. România ar fi condus grupa prin golaverajul superior al grupei. Acum, Kosovo a reacționat cu privire la această chestiune, confirmând că va duce cazul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS)”, a scris Sport Bible.
În schimb, The Guardian a explicat cum se procedează atunci când jucătorii unei echipe abandonează meciul invocând scandări rasiste și a constatat că regulamentele UEFA nu oferă cele mai bune soluții:
„UEFA operează o procedură în trei pași pentru abandonarea jocurilor marcate de rasism, dar acest lucru nu se aplică scandărilor care pot fi considerate de natură politică.
Este o situație complexă, deoarece fotbalul nu are cele mai bune proceduri de a naviga printre aceste situații. EURO 2024 a fost presărat cu mai multe incidente în care au fost implicate națiunile balcanice, iar scandarea pro-Serbia, în general în contextul revendicării suveranității asupra Kosovo, a devenit o problemă persistentă în unele părți ale Europei”.