Profesorii ameninta cu proteste in Piata Victoriei: Inghetarea salariilor si suspendarea drepturilor obtinute, printre nemultumiri

Profesorii ameninta cu proteste in Piata Victoriei: Inghetarea salariilor si suspendarea drepturilor obtinute, printre n
📅 2025-01-20

Sindicatele din Invatamant ameninta Guvernul Ciolacu 2 ca vor organiza proteste in Piata Victoriei din Bucuresti, nemultumite de proiectul Ordonantei "trenulet" prin care sunt inghetate salariile profesorilor si sunt suspendate prevederi importante din Legile educatiei.

Intr-un comunicat de presa comun, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" si Federatia Nationala Sindicala "Alma mater" precizeaza ca cele mai importante nemultumiri vizeaza inghetarea salariilor in 2025 la nivelul celor din luna noiembrie 2024, modul de acordare a voucherelor de vacanta si suspendarea aplicarii unor prevederi din Legile educatiei. 
 

Comunicatul integral

"Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" si Federatia Nationala Sindicala "Alma mater" cer Guvernului si liderilor partidelor aflate la guvernare sa-si respecte angajamentele luate in urma grevei generale din perioada mai-iunie 2024 si sa nu inghete salariile angajatilor din invatamant, asa cum apare in proiectul de ordonanta de urgenta privind unele masuri bugetare (ordonanta trenulet). De asemenea, acest proiect vine si cu alte masuri care vor aduce prejudicii invatamantului preuniversitar si universitar romanesc.

 

Cele mai importante nemultumiri vizeaza: 

 

1. Inghetarea salariilor in anul 2025, la nivelul celor din luna noiembrie 2024

 

Practic, prin aceasta masura, se calca in picioare Declaratia politica din anul 2023 a presedintilor PSD si PNL referitoare la Educatie, publicata in Monitorul Oficial, angajamentele publice ale acelorasi presedinti referitoare la salarizarea in invatamant, prevederile OUG nr. 57/2023, precum si promisiunile recente ale guvernantilor, conform carora, in anul 2025, salariatii din invatamant vor primi inca o majorare salariala, astfel incat, sa se respecte angajamentele luate in timpul amplelor proteste din invatamant, din anul 2023. 

 

Nu trebuie sa se uite un lucru: Si promisiunile trebuie respectate, la fel ca prevederile legale!

 

Referitor la salarizarea din invatamant, un lucru este evident: chiar dupa majorarile consistente din anii 2023 si 2024, salariul unui profesor debutant a ajuns la aproximativ 4000 de lei net, salariu insuficient, tinand cont de importanta muncii prestate si de costurile vietii din Romania. In mod normal, astazi, un profesor debutant ar trebui sa primeasca cel putin 6000 de lei net, salariu pe care il are, din pacate, un profesor spre sfarsitul carierei. 

 

Este de apreciat faptul ca Guvernul Romaniei continua sa investeasca in infrastructura, sa reindustrializeze Romania, dar nu trebuie sa uite faptul ca investitia cea mai profitabila este cea in educatie, domeniu strategic al oricarei tari, fara a fi omisa resursa ei umana. 

Guvernul Romaniei ar trebui sa intre in alerta, tinand cont de Raportul UNESCO pentru anul 2023 referitor la educatie. Potrivit acestui raport, Romania ocupa locul 123 in lume din 171 de state analizate, in ceea ce priveste sumele alocate pentru educatie. 

Faptul ca Romania se pozitioneaza dupa tari precum Uganda, Zambia, Benin, in ceea ce priveste procentul din PIB alocat educatiei, trebuie sa dea serios de gandit guvernantilor.

 

2. Modul in care se intentioneaza sa se acorde voucherele de vacanta
 

Conform acestui proiect de act normativ, Guvernul ar urma sa acorde vouchere de vacanta in cuantum de 800 de lei, cu conditia ca salariatul sa achizitioneze pachete turistice de cel putin 1600 de lei. 

 

Aceasta masura va afecta, in primul rand, salariatii cu venituri mici, care nu-si vor permite sa completeze cu cel putin 800 de lei sumele pentru a-si achizitiona astfel de pachete turistice.

 

Guvernul, daca nu-si permite sa acorde aproximativ 1400 de lei, asa cum a facut-o pana acum, ar fi bine sa acorde macar acei 800 de lei, fara sa mai impuna si coparticiparea de minimum 800 de lei.  Altfel, vor pierde si salariatii, vor pierde si patronatele din turism si, implicit, statul roman. 

 

3. Suspendarea aplicarii unor prevederi din Legea nr. 198/2023 si Legea nr. 199/2023

 

Guvernul Romaniei propune sa suspende aplicarea unor prevederi din Legea Invatamantului Preuniversitar si din Legea Invatamantului Superior, pana in anul scolar/ universitar 2026-2027.

 

Este anormal si revoltator faptul ca anumite prevederi ale celor doua legi, care se refera, in primul rand, la drepturi ale salariatilor din invatamant, sa fie suspendate pentru o perioada atat de indelungata.

 

Colegii intreaba, pe buna dreptate, de ce au fost prinse in aceste Legi daca nu se aplica?

 

Nu este normal sa se faca experimente ,,pavloviene” cu salariatii din invatamant!

 

Printre cele mai importante articole suspendate se numara: 

- Alocarea pentru sistemul educational a unui procent de minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat;

- Acordarea de vouchere educationale in cuantum fix pentru servicii de sprijin, interventii psihopedagogice si materiale-suport, pentru participare la manifestari stiintifice sau de participare la cursuri de perfectionare in domeniul functiei ocupate;

- Reducerea numarului de elevi in invatamantul liceal, inclusiv in cel dual;

- Reducerea cu doua ore a normei didactice pentru cadrele didactice implicate in proiecte europene si pentru cele care au o vechime de minimum 15 ani si gradul didactic I; 

- Majorarea cu 25% a costului standard pentru unitatile de invatamant defavorizate;

- Decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul din invatamantul preuniversitar si universitar;

- Acordarea premiului pentru activitate suplimentara de 2% din fondul de salarii de la nivelul unitatii.


De asemenea, o mare incertitudine este cea referitoare la legea salarizarii. Promisiunea este ca aceasta lege se va finaliza in prima parte a anului viitor, dupa adoptarea Legii bugetului de stat pentru anul 2025, iar incertitudinea este: de cand se va aplica aceasta lege?


Guvernul a anuntat ca, in urmatorii ani, trebuie sa scada deficitul bugetar pana la 3%, fata de 8,5% cat este in prezent, iar punerea in aplicare a legii salarizarii implica fonduri suplimentare. Le va gasi, oare, Guvernul?

 

Cele prezentate mai sus sunt o parte a nemultumirilor membrilor nostri de sindicat si, conform solicitarilor acestora, trebuie sa reinceapa actiunile de protest. In aceste conditii, este foarte probabil ca, in perioada imediat urmatoare, primele actiuni de protest sa aiba loc in Piata Victoriei din Bucuresti. 

 

PRESEDINTE, Simion HANCESCU                 

PRESEDINTE, Marius Ovidiu NISTOR      

PRESEDINTE, Anton HADAR"

Sursa foto: arhiva Facebook

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri portal invatamant

Sindicatele atentioneaza: Profesorii cu 25 de ani vechime si gradul I au dreptul la reducerea normei didactice, fara diminuarea salariului

citeste in continuare

Modele subiecte Definitivat 2025 pentru Educatori, Educatori-Puericultori, Invatatori si alte discipline, publicate de Ministerul Educatiei

citeste in continuare

Daniel David, despre olimpiadele la clasele I-IV: "Hai sa ne focalizam pe dezvoltarea competentelor-cheie in ritmul fiecarui copil"

citeste in continuare

Simulari judetene Evaluarea Nationala 2025: Subiecte si bareme la Limba romana si Matematica

citeste in continuare

Olimpiada Romana 2025: Regulament si Calendar pentru gimnaziu si liceu

citeste in continuare

24 de elevi in fiecare clasa de a IX-a, criteriu obligatoriu in planurile de scolarizare pentru liceu, anul scolar 2025-2026

citeste in continuare

Subiecte BAC oral Romana rezolvate. Modele de bilete pentru reusita la examen

citeste in continuare

Calendar Olimpiade 2025: cand au loc etapele judetene si nationale la olimpiadele scolare

citeste in continuare

Textul argumentativ. Repere pentru rezolvarea Subiectului I (Partea B) de la Bac, proba la Limba si literatura romana

citeste in continuare

Cum ii ajutam pe copii sa invete? 9 metode si sfaturi practice pentru parinti implicati

citeste in continuare

Good News

Only good and positive news.