Documentul mai prevede ca, pe durata concediului de odihna, cadrele didactice au dreptul la o indemnizatie calculata in raport cu numarul zilelor de concediu corespunzatoare fiecarei luni calendaristice in care acestea se efectueaza. In cazul in care concediul de odihna se efectueaza in cursul a doua luni consecutive, media veniturilor se calculeaza distinct pentru fiecare luna in parte.
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. — Prezentele norme metodologice se aplica personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar de stat, precum si personalului didactic, de cercetare si de conducere din invatamantul universitar de stat, incadrat in:
a) unitatile/institutiile de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica, unitatile de invatamant cu program de arta suplimentar, unitatile de invatamant special, unitatile de educatie extrascolara, centrele judetene de resurse si asistenta educationala/Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala, centrele de formare continua in limbile minoritatilor nationale, casele corpului didactic, precum si in inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, denumite in continuare ISJ/ISMB;
b) institutiile de invatamant superior de stat, cluburile sportive universitare aflate in subordinea universitatilor de stat sau in subordinea Ministerului Educatiei.
Art. 2. — (1) Pentru personalul didactic de predare, de indrumare si control si de conducere din invatamantul preuniversitar de stat, concediul anual se stabileste in raport cu structura anului scolar, aprobata prin ordin al ministrului educatiei.
(2) Pentru personalul didactic, de cercetare si de conducere din institutiile de invatamant superior de stat, concediul anual se stabileste in raport cu structura anului universitar.
(3) Neefectuarea concediului anual de odihna din motive bine justificate, dovedite prin documente, ca urmare a intreruperii acestuia la cererea salariatului, in cazul unor evenimente familiale deosebite, pentru care cadrul didactic are dreptul la zile libere platite, sau in situatia rechemarii pentru motive bine intemeiate din concediul de odihna, in conditiile prezentelor norme metodologice, da dreptul la efectuarea concediului restant intr-un interval de 18 luni, incepand cu prima vacanta a anului scolar/universitar urmator celui in care persoana revine in activitate.
(4) Orice conventie prin care se renunta, in totalitate sau in parte, la dreptul la concediul de odihna este lovita de nulitate.
CAPITOLUL II
Concediul de odihna pentru personalul didactic de predare din invatamantul preuniversitar de stat si pentru personalul didactic de predare si de cercetare din invatamantul universitar de stat
Art. 3. — (1) Personalul didactic de predare din invatamantul preuniversitar beneficiaza de concediu de odihna anual cu plata, cu o durata de 62 de zile lucratoare, de regula, in perioada vacantelor scolare.
(2) Prin exceptie de la perioada prevazuta la alin. (1), poate fi programat in concediu de odihna si in alte perioade ale anului scolar, in functie de specificul activitatilor:
a) personalul didactic de predare incadrat in invatamantul postliceal la clasele din domeniul sanatate si asistenta pedagogica;
b) personalul didactic de predare din cluburile sportive scolare, conform calendarului competitional;
c) personalul didactic de predare din casele corpului didactic.
(3) Perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare cadru didactic din invatamantul preuniversitar se stabilesc de catre consiliul de administratie al unitatii/institutiei de invatamant, in functie de interesul invatamantului si al celui in cauza, astfel incat concediul de odihna sa fie efectuat integral in anul scolar respectiv, cu asigurarea personalului didactic de predare necesar pentru organizarea si desfasurarea examenelor nationale. Perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare cadru didactic din invatamantul preuniversitar se inregistreaza obligatoriu in aplicatia EduSal.
(4) Cadrele didactice din invatamantul universitar beneficiaza de concediul anual de odihna platit, in perioada vacantelor universitare, cu o durata de cel putin 40 de zile lucratoare. Personalul de cercetare din institutiile de invatamant superior beneficiaza de concediu de odihna conform Codului muncii.
(5) Perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare cadru didactic din invatamantul universitar se stabilesc de catre consiliul de administratie, in functie de interesul institutiei de invatamant superior si al salariatului.
(6) Cadrele didactice beneficiaza de concediu de odihna cu durata integrala, platit pentru functia de baza, daca au prestat activitatea, in baza unui contract individual de munca, incheiat pe perioada nedeterminata sau determinata, in tot cursul anului scolar/universitar, tinand seama si de prevederile art. 5 alin. (1).
(7) Cadrul didactic care a desfasurat activitate la catedra o fractiune din anul scolar/universitar are dreptul la un concediu de odihna cu o durata calculata proportional cu perioada lucrata in anul scolar/universitar respectiv.
(8) In situatia in care angajarea s-a facut dupa inceperea anului scolar/universitar, durata concediului de odihna este proportionala cu perioada lucrata.
(9) Cadrelor didactice care au lucrat un anumit numar de zile, in diferite perioade ale anului scolar/universitar, li se considera luna integral lucrata in invatamant daca din insumarea zilelor respective rezulta 30 de zile calendaristice.
(10) Cadrele didactice incadrate pe fractiuni de norma in doua sau mai multe unitati de invatamant de stat au dreptul la concediu de odihna la nivelul fiecarei unitati de invatamant, proportional cu perioada lucrata.
Art. 4. — (1) Personalul didactic de predare din invatamantul preuniversitar care insoteste copiii in tabere sau la altfel de activitati care se organizeaza in perioada vacantelor scolare se afla in activitate, dar nu mai mult de 16 zile calendaristice.
(2) Nevazatorii si alte cadre didactice cu handicap din invatamantul preuniversitar beneficiaza, dupa caz, si de un concediu de odihna suplimentar, conform contractului colectiv de munca aplicabil.
Art. 5. — (1) Cadrele didactice in activitate care desfasoara si activitate in regim de plata cu ora au dreptul la concediu de odihna platit numai pentru functia de baza pentru care s-a incheiat contractul individual de munca.
(2) Specialistii din alte sectoare de activitate care au fost angajati prin concurs cu functia de baza in invatamant ca personal didactic de predare si care au incheiat contract individual de munca pe durata nedeterminata/determinata beneficiaza de concediul de odihna prevazut pentru cadrele didactice, proportional cu perioada efectiv lucrata in invatamant in anul scolar/universitar respectiv.
(3) Personalul didactic pensionat incadrat care a incheiat contract de munca in regim de plata cu ora, cu norma intreaga sau pe fractiuni de norma, beneficiaza de concediu de odihna proportional cu perioada lucrata, calculat in conformitate cu prevederile art. 3.
Art. 6. — (1) Cadrelor didactice titulare care, pe parcursul unui an scolar/universitar, isi desfasoara activitatea succesiv, prin detasare, in mai multe unitati/institutii de invatamant, li se acorda concediul de odihna de catre unitatea/institutia la care functioneaza in momentul inceperii vacantei scolare/ universitare. In aceste situatii, indemnizatia de concediu este suportata de toate unitatile/institutiile de invatamant la care a fost incadrat, proportional cu perioada lucrata la fiecare dintre acestea in cursul anului scolar/universitar respectiv.
(2) Personalul didactic de predare caruia ii inceteaza contractul individual de munca pe parcursul anului scolar beneficiaza de compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat pana la data incetarii contractului individual de munca, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Art. 7. — (1) La nivelul angajatorului, efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de consiliul de administratie al unitatii/institutiei de invatamant preuniversitar/institutiei de invatamant superior, dupa consultarea reprezentantului/ reprezentantilor organizatiei/organizatiilor sindicale din unitatea/ institutia de invatamant, afiliate la federatiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectiva, sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, respectiv a salariatului, pentru programarile individuale.
(2) Programarea concediilor de odihna se aproba in primele doua luni ale anului scolar/universitar de catre consiliul de administratie al unitatii/institutiei de invatamant preuniversitar/institutiei de invatamant superior. Perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de catre consiliul de administratie al unitatii/institutiei de invatamant preuniversitar/institutiei de invatamant superior, in perioada vacantelor scolare/universitare, cu exceptia personalului didactic de predare prevazut la art. 3 alin. (3), in functie de interesul invatamantului si al celui in cauza.
(3) Pentru cadrele didactice incadrate pe fractiuni de norma in doua sau mai multe unitati de invatamant, programarea concediilor de odihna se realizeaza astfel incat perioada sa fie aceeasi la toti angajatorii.
(4) La programarea concediilor de odihna ale cadrelor didactice, conducerea unitatii/institutiei de invatamant are in vedere, in masura in care este posibil, si specificul activitatii sotului/sotiei angajatului. La aceasta programare se are in vedere efectuarea cu prioritate a zilelor de concediu de odihna restant, aferent anului scolar/universitar anterior sau, dupa caz, anilor scolari/universitari anteriori.
(5) Programarea concediului de odihna se dispune prin decizie a conducatorului unitatii/institutiei de invatamant.
Art. 8. — (1) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani, se considera perioade de activitate prestata.
(2) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca personalul didactic sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
(3) Salariatul are dreptul, in conditiile legii, la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine pe intreaga perioada a unui an scolar/universitar. In aceste situatii, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni, in perioada vacantelor, incepand cu anul scolar/universitar urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.
(4) In cazul salariatilor care au beneficiat de concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la 2 ani sau, dupa caz, 3 ani, concediul de odihna neefectuat anterior suspendarii contractului individual de munca se efectueaza, obligatoriu, dupa revenirea in activitate, in vacantele anului scolar/universitar respectiv, in conformitate cu prevederile art. 51 alin. (1) lit. a) si alin. (3) coroborate cu prevederile art. 149 din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 9. — Cadrele didactice care au fost in concediu fara plata intregul an scolar/universitar nu au dreptul la concediu de odihna pentru anul scolar/universitar respectiv.
Art. 10. — (1) Pe durata concediului de odihna cadrele didactice au dreptul la o indemnizatie calculata in raport cu numarul zilelor de concediu corespunzatoare fiecarei luni calendaristice in care acestea se efectueaza. In cazul in care concediul de odihna se efectueaza in cursul a doua luni consecutive, media veniturilor se calculeaza distinct pentru fiecare luna in parte. Indemnizatia de concediu de odihna nu poate fi mai mica decat salariul de baza, sumele compensatorii, indemnizatiile, sporurile si majorarile cu caracter permanent — inclusiv cele care nu sunt incluse in salariul de baza — pentru perioada respectiva. Aceasta reprezinta media zilnica a drepturilor salariale mai sus mentionate, corespunzatoare fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza concediul de odihna, multiplicata cu numarul zilelor de concediu.
(2) Pentru cadrele didactice incadrate cu fractiuni de norma, indemnizatia de concediu se calculeaza avandu-se in vedere drepturile salariale corespunzatoare, cuvenite pentru fractiunea de norma sau fractiunile de norma care se iau in calcul.
(3) Indemnizatia de concediu se poate acorda salariatului inainte de plecarea in concediul de odihna la solicitarea scrisa a acestuia, inregistrata la secretariatul unitatii/institutiei de invatamant, cu cel putin 30 de zile inainte de data plecarii in concediu.
Art. 11. — (1) Efectuarea concediului de odihna este intrerupta in urmatoarele situatii:
a) cadrul didactic se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca;
b) cadrul didactic se afla in concediu de maternitate sau de risc maternal;
c) cadrul didactic se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
d) cadrul didactic este chemat sa indeplineasca indatoriri publice;
e) cadrul didactic insoteste copiii in tabere sau la altfel de activitati care se organizeaza in perioada vacantelor scolare;
f) alte situatii prevazute expres de legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile.
(2) Unitatea/Institutia de invatamant poate rechema salariatii
din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta acestora la locul de munca, prin dispozitie scrisa a conducatorului acesteia.
(3) In situatia rechemarii, unitatea/institutia de invatamant de stat are obligatia de a suporta toate cheltuielile cadrului didactic si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii in localitatea pe raza careia se afla locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna. Angajatul beneficiaza, in acest caz, cel putin de rambursarea cheltuielilor de transport si a cheltuielilor legate de efectuarea concediului de odihna in alta localitate, echivalente cu sumele cheltuite pentru prestatia de care nu a mai putut beneficia din cauza rechemarii.
(4) Pentru unul dintre cazurile de intrerupere a concediului de odihna, prevazute la alin. (1), sau in situatia de rechemare din concediul de odihna, prevazuta la alin. (2), cadrele didactice au dreptul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce au incetat situatiile respective sau, cand acest lucru nu este posibil, la o data ulterioara, stabilita printr-o noua programare.
Art. 12. — (1) In situatia in care concediul inceput la o anumita data este intrerupt conform art. 11, se procedeaza la regularizarea platilor in raport cu indemnizatia de concediu aferenta zilelor de concediu neefectuat si cu salariul cuvenit cadrului didactic pentru perioada lucrata dupa intreruperea concediului sau cu drepturile cuvenite pentru aceasta perioada, dupa caz, potrivit legii.
(2) La data reprogramata pentru efectuarea partii restante a concediului de odihna, cadrului didactic i se acorda indemnizatia de concediu cuvenita pentru aceasta perioada.
Art. 13. — (1) In cazul in care contractul individual de munca a incetat dupa ce personalul didactic a efectuat concediul de odihna, acesta este obligat sa restituie partea din indemnizatia de concediu corespunzatoare perioadei nelucrate din anul scolar/universitar pentru care i s-a acordat acel concediu.
(2) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca, exceptand situatiile prevazute la art. 6 alin. (1).
CAPITOLUL III
Concediul de odihna pentru personalul de conducere din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, casele corpului didactic si centrele de formare continua in limbile minoritatilor nationale din sistemul de invatamant preuniversitar, precum si pentru personalul de conducere, de indrumare si control din ISJ/ISMB
Art. 14. — (1) Pentru personalul de conducere din unitatile/institutiile de invatamant preuniversitar prevazute la art. 1 lit. a), concediul de odihna se acorda in functie de vechimea in munca, in perioada vacantelor scolare, astfel:
a) pana la 5 ani vechime — 21 de zile lucratoare;
b) intre 5 si 15 ani vechime — 24 de zile lucratoare;
c) peste 15 ani vechime — 28 de zile lucratoare.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), personalul de conducere din casele corpului didactic, precum si personalul de conducere, de indrumare si control din inspectoratele scolare beneficiaza de 25 de zile lucratoare de concediu de odihna anual, care poate fi programat atat in perioada vacantelor scolare, cat si in alte perioade ale anului scolar, in functie de specificul activitatilor, fara afectarea obligatiei de predare.
(3) Personalul de conducere, de indrumare si control din unitatile/institutiile de invatamant preuniversitar prevazute la art. 1 lit. a) beneficiaza, dupa caz, si de un concediu de odihna suplimentar, conform contractului colectiv de munca aplicabil.
(4) Pentru persoanele incadrate pe functia de inspector scolar general, director al Palatului National al Copiilor, director in centrele de formare continua in limbile minoritatilor nationale, perioada efectuarii concediului de odihna, intreruperea concediului de odihna si rechemarea din concediul de odihna se aproba de catre ministrul educatiei.
(5) Ministerul Educatiei realizeaza evidenta zilelor concediilor de odihna efectuate anual de inspectorii scolari generali, de directorul Palatului National al Copiilor si de directorii din centrele de formare continua in limbile minoritatilor nationale.
Art. 15. — (1) Pentru functiile de inspector scolar general adjunct, director al casei corpului didactic, inspector scolar si director din unitatile/institutiile de invatamant preuniversitar, perioada efectuarii concediului de odihna si intreruperea concediului de odihna se aproba de inspectorul scolar general.
(2) Modificarea programarii/Intreruperea concediului de odihna se aproba la solicitarea salariatilor aflati in una dintre situatiile prevazute la art. 11 alin. (1).
(3) Concediul de odihna al directorului adjunct, modificarea programarii sau intreruperea acestuia se aproba de catre directorul unitatii de invatamant.
(4) Rechemarea din concediul de odihna a directorilor unitatilor de invatamant preuniversitar, a inspectorilor scolari generali adjuncti, a directorilor caselor corpului didactic si a inspectorilor scolari se face in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta acestora la locul de munca, prin decizie a inspectorului scolar general, angajatorul avand obligatia de a dispune masurile legale care se impun in aceasta situatie.
Art. 16. — (1) In cazul personalului prevazut la art. 15 alin. (4), dispozitiile art. 2 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.
(2) Concediul de odihna restant se efectueaza, cu prioritate, in perioada vacantelor noului an scolar.
(3) Cadrele didactice care, pe parcursul unui an scolar, isi desfasoara activitatea atat in functie de conducere, indrumare si control, cat si in functie didactica de predare, ca urmare a modificarii functiei indeplinite, beneficiaza de concediul de odihna calculat proportional cu numarul de zile de activitate pentru fiecare functie detinuta in anul scolar curent, prin raportare la numarul de zile de concediu cuvenite fiecarei functii.
(4) Responsabilitatea calcularii numarului de zile de concediu de odihna cuvenite persoanei prevazute la alin. (3) revine unitatii/institutiei la care aceasta isi desfasoara activitatea la data plecarii in concediul de odihna.
(5) In cazul persoanei prevazute la alin. (3) care, la momentul schimbarii functiei, isi desfasoara activitatea la o alta unitate, aceasta prezinta adeverinta emisa de prima unitate din care rezulta numarul de zile de concediu de odihna cuvenite, proportional cu perioada efectiv lucrata in cursul anului scolar, si numarul efectiv de zile de concediu de odihna efectuat la aceasta.
(6) La incetarea numirii in functiile de conducere, de indrumare si control din unitatile/institutiile de invatamant preuniversitar de stat, din inspectoratele scolare sau din casele corpului didactic, dupa revenirea la postul didactic/catedra rezervat(a), angajatorul este obligat sa acorde, daca este cazul, concediul de odihna neefectuat de aceste persoane in perioada in care au ocupat functiile respective, ca urmare a intreruperii concediului de odihna sau a rechemarii din concediul de odihna in conditiile prezentelor norme metodologice, intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul scolar urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual, in perioada vacantelor scolare, in baza adeverintei eliberate de conducatorul institutiei care a emis ordinul/decizia de incetare a numirii in functia de conducere, de indrumare si control.
CAPITOLUL IV
Dispozitii tranzitorii si finale
Art. 17. — (1) Conducerile unitatilor/institutiilor de invatamant preuniversitar si directorul casei corpului didactic intocmesc o evidenta distincta a tuturor rechemarilor din concediul de odihna si a concediului de odihna neefectuat, avand obligatia transmiterii acesteia, la sfarsitul fiecarui an scolar, la inspectoratul scolar, cu justificarea cauzelor care au generat intreruperea/rechemarea din concediul de odihna.
(2) Inspectoratul scolar are obligatia realizarii evidentei distincte a tuturor rechemarilor din concediul de odihna si a concediilor neefectuate pentru personalul didactic de predare, personalul de conducere din unitatile/institutiile de invatamant preuniversitar de stat si din casele corpului didactic, precum si pentru personalul de conducere, de indrumare si control din inspectoratele scolare.
(3) Anual, in perioada septembrie—octombrie, inspectoratul scolar are obligatia verificarii tuturor rechemarilor din concediul de odihna si a concediilor neefectuate in anul scolar anterior.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat pentru personalul didactic de predare la incetarea contractului individual de munca din functia didactica de predare, pentru personalul didactic de conducere din unitatile de invatamant preuniversitar de stat si din casele corpului didactic, precum si pentru personalul de conducere, de indrumare si control din inspectoratele scolare, la incetarea contractului individual de munca din functia didactica de predare, se realizeaza in baza procesului-verbal de verificare/control/audit intocmit la nivelul inspectoratului scolar si aprobat de inspectorul scolar general.
(5) In cazul compensarii in bani a concediului de odihna neefectuat, la incetarea contractului individual de munca din functia didactica de predare, unitatile de invatamant preuniversitar de stat, casele corpului didactic si inspectoratele scolare introduc obligatoriu in programul EduSal numarul adresei de transmitere a situatiei privind rechemarile din concediul de odihna la inspectoratul scolar si a procesului-verbal de verificare/control/audit la nivelul inspectoratului scolar si aprobat de inspectorul scolar general.
(6) Aplicatia EduSal va fi adaptata corespunzator pentru implementarea prevederilor din prezentele norme metodologice.
(7) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat se realizeaza in termen de 60 de zile de la data incetarii contractului individual de munca.
(8) Inspectoratele scolare au obligatia ca in termen de 90 de zile de la data compensarii in bani a concediului de odihna neefectuat, atat din cadrul inspectoratului scolar, cat si din cadrul unitatilor de invatamant, sa verifice platile efectuate catre beneficiari.
Art. 18. — In cuprinsul prezentelor norme metodologice, incepand cu data reorganizarii institutiilor aflate in coordonarea/subordonarea Ministerului Educatiei:
a) denumirile „inspectoratul scolar judetean/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti”, respectiv „ISJ/ISMB” se vor citi „directia judeteana de invatamant preuniversitar/Directia Municipiului Bucuresti de Invatamant Preuniversitar”, respectiv „DJIP/DMBIP”;
b) denumirea „casele corpului didactic” se va citi „centrele pentru cariera didactica”;
c) denumirile „inspector scolar general” si „inspector scolar general adjunct” se vor citi „director general” si „director general adjunct”.