TIMIȘOARA. Continuă intervențiile la suprastructurile noi de pe tronsonul de cale ferată ce traversează Timișoara, care face parte din magistrala CFR Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad ce se modernizează cu fonduri europene prin PNRR.
De la 1,3% realizare în luna ianuarie a acestui an, obiectivul de infrastructură dintre Timișoara Est și Ronat Triaj a trecut acum de 15 la sută.
Segmentul care traversează Timișoara are 13,86 km, 5 stații de cale ferată, 3 poduri, 3 podețe, 4 pasaje superioare, 5 pasaje inferioare.
În gara Timișoara Est s-au demontat linii și fundații de la construcțiile civile din zonă. S-au relocat cablurile de fibră optică și cablurile SCB din stație. Totodată, se execută lucrări la suprastructura nouă.
În gara Timișoara Nord s-a trecut la demontarea și relocarea stâlpilor LC, concomitent montându-se palplanse la fundațiile construcțiilor civile. Se munceste și la demontarea rețelelor și cablurilor.
În stația Ronaț Triaj s-a așternut piatră spartă pe racordul între linia 100 Timișoara – Jimbolia și stația Ronaț Grupa D și se realizează suduri aluminotermice, precum și lucrări la instalațiile de semnalizare, centralizare şi bloc.
Termenul estimat de finalizare a segmentului de cale ferată care traversează Timișoara este 2026. Lucrează Asocierea Webuild SPA-Participazioni Italia SPA-Salcef SPA.
În ceea ce privește celelalte 3 loturi din magistrala CFR, pe tronsonul Caransebeș – Lugoj s-a trecut la organizarea de șantier, iar primele intervenții vor începe cu reparații la liniile din triajul gării Caransebeș.
Lotul 2 Lugoj – Timișoara continuă să fie cel mai avansat, trecând de 25% realizare, iar pe lotul 4, Timișoara – Arad, se execută lucrări la terasamentele CF, pasaje și poduri (lucrările sunt avansate la podul de peste râul Mureș).
Va reamintim, întreaga magistrală Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad, de 162 de kilometri, se reabilitează cu bani europeni prin PNRR, cu aproape 9 miliarde de lei, și a fost împărțită în 4 loturi. Fondurile europene trebuie cheltuite până la finele anului 2026.
La încheierea obiectivului de infrastructură, trenurile de călători vor putea prinde viteze mari, chiar și de 160 km/h, iar cele de marfă de 120 km/h.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.