Universitatea Politehnica Timisoara, hub regional in domeniul microelectronicii | OpiniaTimisoarei.ro

Universitatea Politehnica Timisoara, hub regional in domeniul microelectronicii | OpiniaTimisoarei.ro
📅 2024-07-20

În contextul european actual, în care se pune un accent tot mai mare pe reducerea dependenței UE de microcipurile fabricate în alte zone și în care atât cercetarea în domeniu, cât și fabricarea acestora pe plan local a devenit o prioritate în Europa, Universitatea Politehnica Timișoara are potențialul de a deveni un adevărat hub regional în domeniul microelectronicii, având în vedere atât educația și cercetarea, cât și relația foarte bună cu mediul economic.

Acesta este contextul în care ministrul economiei, Ștefan-Radu Oprea, a efectuat luni, 8 iulie 2024, o vizită la Rectoratul Universității Politehnica Timișoara, unde a fost primit de rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, precum și de prorectorii responsabili cu activitățile de investiții, relația cu mediul economic, antreprenoriat, cercetare: prof.univ.dr.ing. Larisa Ivașcu, prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, conf.univ.dr.ing. Simon Pescari.

În cadrul întâlnirii, ministrul economiei a discutat pe tema proiectului de finanțare și dezvoltare a unor centre de cercetare în microelectronică și a unor laboratoare în cadru universităților tehnice, Universitatea Politehnica Timișoara având oportunitatea de a accesa o linie de finanțare pentru amenajarea și dotarea cu echipamente a 16 laboratoare, precum și pentru cercetare în domeniul microelectronicii, urmărindu-se crearea unui număr mare de specialiști într-un domeniu de vârf, oaspetele apreciind în special cercetarea din UPT și legăturile foarte bune stabilite cu mediul economic din regiune.

De cealaltă parte, reprezentanții UPT i-au prezentat ministrului economiei activitățile pe care le desfășoară universitatea, dar și unele aspecte din istoria și tradiția celei mai vechi instituții de învățământ superior din vestul țării.

„Am venit să înțeleg mai bine cum funcționează relația dintre universitate și mediul privat, desfășurăm în continuare proiectul împreună cu companiile implicate, care angajează absolvenții care finalizează studiile aici. Am rămas foarte plăcut impresionat de felul în care colaborați, ca universitate, cu mediul de afaceri, cu felul în care reușiți să aveți studenți foarte bine pregătiți, care să răspundă nevoilor reale din mediul de afaceri, dar și felul în care reușiți să creșteți pe cercetare-dezvoltare cu programe de masterat, de doctorat, care, cu certitudine, vor individualiza UPT în viitor, pentru că microelectronica devine un domeniu de foarte mare interes global, dar și în România, iar Universitatea Politehnica Timișoara va fi, cu certitudine, așa cum arată azi lucrurile, un vârf de lance, centrul de excelență, locul unde vor fi foarte mulți ingineri bine pregătiți pe acest domeniu, care poate să aducă avantaje evidente economiei românești, fiindcă putem veni cu valoare adăugată”, a declarat ministrul economiei, Ștefan-Radu Oprea.

„Proiectul este unul de angervură europeană, în care trei companii din România sunt beneficiari direcți pentru a dezvolta în domeniul acesta, al microelectronicii. Uniunea Europeană a realizat că toată producția de microelectronică este în Asia și ar vrea o dezvoltare aici pe niște cipuri mai inteligente, care să includă facilități mult mai mari, deci să fie mult mai mici, dar cu capacități de stocare și de prelucrare a datelor mai mare. Pe lângă cei trei parteneri direcți există 15 universități și institute de cercetare în calitate de parteneri indirecți. Politehnica este foarte bine plasată între partenerii aceștia indirecți. Noi suntem parteneri cu două dintre companiile implicate și dorim, în viitor, pe acest proiect, să dezvoltăm 16 laboratoare în domeniul microelectronicii”, a completat prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, prorector al Universității Politehnica Timișoara, responsabil cu activitatea de cercetare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri opinia timisoarei

Dumbravita invinsa din nou la limita in amicale. Modan la primul gol pentru formatia timiseana

TIMIS. La 24 de ore dupa victoria in fata echipei din Satu Mare, CSC Dumbravita a jucat o noua partida de verificare, de aceasta data in compania lui FC Bihor Oradea. CITESTE SI: Alessia Pop este vicecampioana europeana la mars. Sportiva de langa Timisoara a stabilit si un nou record  CSC Dumbrav...

Flacari pe aproape 100 de hectare. Incendiu in Timis. Video

TIMIS. Flacari inalte si coloana de fum vizibila de la kilometri departare langa o localitate din Timis. CITESTE SI: Accident cu trei masini pe drumul care leaga Timisoara de Resita. Oameni raniti  Locuitorii din Tomnatic au fost cei care au dat alarma, dupa ce au vazut flacarile in vecinatatea c...

Accident cu trei masini pe drumul care leaga Timisoara de Resita. Oameni raniti

Trei masini s-au izbit puternic sambata dupa-amiaza pe soseaua care leaga Timisoara de Resita. CITESTE SI: Trasnetul a facut prapad din nou. Sute de baloti de fan mistuiti de flacari intr-o localitate din Banat. Foto  Accidentul a avut loc la iesire din Resita catre Bocsa, in apropierea statiei R...

Trasnetul a facut prapad din nou. Sute de baloti de fan mistuiti de flacari intr-o localitate din Banat. Foto

S-a dat alarma sambata dupa-amiaza, dupa ce un incendiu a izbucnit intr-o gospodarie. CITESTE SI: Reglare de conturi la festivalul berii de la Lugoj. Doi barbati s-au luat la bataie in multime. Video  Flacarile au izbucnit la un salas din satul Magura, care tine de comuna caraseana Zavoi. In inte...

510 ani de cand s-a scris una dintre cele mai negre pagini din istoria Timisoarei

TIMISOARA. Daca ar exista o istorie a celor mai teribile executii din istorie, cu siguranta cea a lui Gheorghe Doja ar trebui sa isi faca loc intre atrocitati. Nobilul, care era de origine secui, nascut in zona Covasnei din zilele noastre, a condus rascoala de la 1514, a fost aproape chiar sa cuc...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..