Tigarile electronice de unica folosinta, foarte populare in randul tinerilor pentru ca ofera o gama larga de arome, vor fi interzise din prima zi a anului viitor intr-o tara din Uniunea Europeana.
Este vorba despre Belgia, iar masura va fi implementata, intr-o incercare de a proteja sanatatea tinerilor, care face parte dintr-un plan national anti-tutun.
Uniunea Europeana tinteste sa aiba o generatie eliberata de tutun pana in 2040, reducand populatia fumatoare a blocului comunitar de la 25% in prezent, pana la 5%. Unele state membre vor sa ajunga la tinta mai repede. Tigarile electronice sunt de multe ori prezentate ca fiind mai putin nocive decat fumatul traditional. Companiile ademenesc tinerii cu ambalaje colorate si cu arome dulci, in plus fata de avantajul de a nu mirosi a fum, scrie ziare.com.
Totusi, tigarile electronice contin nicotina, un stimulant care da dependenta, iar criticii se tem ca astfel de produse sunt doar un pas intermediar spre fumatul obisnuit.
„Problema este ca tinerii incep sa foloseasca tigarile electronice fara ca mereu sa stie continutul de nicotina, iar nicotina da dependenta. Avem tineri care spun ca se trezesc noaptea sa traga un fum”, a spus Nora Melard, purtatoarea de cuvant a Aliantei pentru o Societate Fata Tutun din Belgia, pentru AFP.
AdsBelgia spune ca a reactionat rapid la pericolele pe care le prezinta tigarile electronice de unica folosinta, care au intrat pe piata acum peste 5 ani.
In 2021, guvernul federal i-a propus Comisiei Europene o interdictie a acestor dispozitive. Comisia, bratul executiv al UE, a fost de acord cu propunerea Belgiei in martie 2024, dand unda verde unei legi nationale.
Franta a obtinut acceptul european pentru o interdictie similara. Odata intrata in vigoare, legea franceza va interzice productia, vanzarea si oferirea gratuita de tigari electronice. Amenzile pot ajunge pana la 100.000 de euro.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.