TIMIȘOARA. Din campion al finanțărilor europene pentru modernizare, obținute de-a lungul anilor, Spitalul Municipal Timișoara a trecut pe modulul… de frână.
Traverseaza deja de mult timp o perioada tulbure, marcată de scandaluri, schimbări la nivelul managementului, făcute de administrația Fritz, și ratări de proiecte. Ultimul capitol înseamnă cam 100 de milioane de euro, fonduri europene pe care nu a reușit să le câștige.
Un document care atrage atenția asupra unor abuzuri făcute de conducerea Primăriei Timișoara la Spitalul Municipal a fost înaintat ministrului Sănătății Alexandru Rafila și rectorului Universității de Medicină din Timișoara Octavian Crețu.
„Actuala conducere a destructurat Compartimentul Dezvoltare și Finanțări Externe (CDFE), cu largul suport al doamnei Florentina Radu, director al Administrației pentru Sănătate și Educație din Primăria Timișoara. Această decizie pune capăt unei activități de succes de aproape 7 ani și lasă în urmă nu doar proiecte neterminate, dar și eforturile de a moderniza infrastructuaă medicală și de a crește nivelul profesional al Spitalului Municipal Timișoara„, se arată în informarea trimisă la minister și UMF.
Om de încredere al lui Dominic Fritz și angajată cu cântec, șefa peste spitalele Primăriei Timișoara Florentina Radu a fost protagonista unui șir lung de articole ale colegilor de la Renașterea Bănățeană care au dezvăluit o mulțime de ilegalități ale acestei directoare. Le gășiți AICI.
Au ajuns să schimbe yala ușii de la birou într-o zi nelucrătoare
Documentul legat de situația de la Spitalul Municipal, ajuns în atenția ministerului și universității, vorbește despre hărțuirea angajaților din cadrul compartimenului de finanțări externe și de intimidări la care ar fi fost supuși la comanda directoarei lui Dominic Fritz.
„Situația extrem de tensionată la care au fost supuși angajații CDFE a fost marcată de un comportament abuziv și o serie de acțiuni deliberate menite să creeze un climat de intimidare și presiune constantă asupra managerului spitalului Flavia Zara, consiliată permanent de dna Florentina Radu. Aceasta a început cu solicitarea repetată de note explicative, adesea având subiecte absurde, scoase din context sau bazate pe informații eronate, fără nicio legătură cu proiectele în derulare. Aceste cereri aveau termene imposibil de respectat, variind între 20 de minute și cel mult o zi. Comportamentul denigrator a continuat prin atacuri publice nejustificate la adresa angajaților compartimentului, fără nicio baza reală, care au afectat grav moralul echipei. Un exemplu flagrant de abuz a fost înlocuirea, într-o zi nelucrătoare, a încuietorii ușii biroului CFDE, o acțiune ce a transmis un mesaj clar de desconsiderare și lipsa de respect„, se mai arată în adresa transmisă Ministerului Sănătății și conducerii UMF Timișoara, care precizează că au fost angajați trimisi nejustificat în fața comisiei de disciplină, sub acuzații care ulterior s-au dovedit a fi complet lipsite de temei și bazate pe argumente false.
În document se vorbește despre blocarea implementării proiectelor europene de către managerul pus de administrația Fritz, prin amânarea sau neasumarea deciziilor și refuzul dialogului.
„Atitudinea sfidătoare, manifestată printr-o aroganță inexplicabilă și refuzul de a colabora au paralizat initativele compartimentului și au creat un blocaj instituțional fără precedent. Demersurile repetate pentru normalizarea situației s-au lovit de aceeași reacție negativă a conducerii, generând întârzieri semnificative în derularea proiectelor cu riscul pierderii fondurilor nerambursabile deja obținute„, se mai arată în adresa.
Compartimentul a avut un rol esențial în atragerea, gestionarea și implementarea proiectelor europene, lăsând în urmă, în acest moment, proiecte cu o valoare cumulată de peste 198 de milioane de lei.
Adresa arată și că s-au ratat proiecte europene la Spitalul Municipal, de 100 de milioane de euro. În top, noua Maternitate Odobescu.
Va reamintim, la începutul lunii decembrie 2024, după prăbușirea unui tavan, clădirea veche de peste 120 de ani în care au funcționat secțiile de Obstetrică și Neonatologie ale Maternitățîi Odobescu din cadrul Spitalului Municipal Timișoara a fost declarată improprie pentru funcționare și a fost oprită activitatea medicală. De atunci, toate cazurile de la spitalul primăriei sunt trimise la Maternitatea nouă Bega a Spitalului Județean, care a fost astfel copleșită.
Până în acest moment, administrația Fritz nu a reușit să găsească un spațiu pentru Maternitatea Odobescu, iar angajații au anunțat deja că ies în stradă si organizează unui protest în fața Primăriei Timișoara, în 16 ianuarie, întrucât nu mai au loc de muncă.
Doar o mică parte dintre salariați au fost relocați la maternitatea Spitalului Județean ca să ii ajute pe colegii de acolo cu nașterile suplimentare ori alte probleme medicale. De o luna, volumul de munca de la Maternitatea Bega s-a triplat.
Va reamintim, fosta administrație Robu a întocmit documentațiile pentru o nouă maternitate a Spitalului Municipal Timișoara și a alocat și un teren de peste 8000 mp pe Calea Bogdăneștilor, colț cu Balta Verde. Din 2021, spitalul avea și autorizație de construire, însă proiectul nu a primit finanțare prin PNRR.
Administrația Fritz ar fi putut să îl depună printr-un alt program prin fonduri europene, prin Programul Național de Investiții în Infrastructură Unităților Spitalicești, de unde ar fi putut primi peste 70 de milioane de euro, dar n-a făcut-o.
În urmă cu doar o luna, conducerea Primăriei Timișoara a aprobat un studiu de prefezabilitate pentru un viitor Spital Municipal, de cel mult 400 de paturi, care ar include și secții de obstetrică-ginecologie. Micul nou spital municipal dorit de administratia Fritz ar costa peste 140 de milioane de euro si nu va reusi, asa cum primarul promisese in campania electorala, sa adune laolalta toate sectiile unitatii medicale, care acum functioneaza in 14 locatii din Timisoara si insumeaza peste 1000 de paturi.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.