TIMIȘOARA. Cu structura deja gata la viitorul Centru de Mari Arși, pe lângă care se vor amenaja și alte secții, la hub-ul de sănătate de la Timișoara se lucrează în continuare în ritm alert.
Noul corp de cladire de la Spitalul Judetean a trecut deja de 60% realizare, iar in aceasta perioada, muncitorii sunt mobilizați în zona heliportului care se amenajează pe acoperiș.
Premierul Marcel Ciolacu a vizitat santierul vineri dimineata.
Acesta a precizat ca medicii care vor lucra in noul spital au fost deja trimisi la specializare in strainatate.
„Ne aducem aminte de o nenorocire prin care am trecut. Eu îmi aduc aminte, cred că preluasem mandatul de 24 de ore și am avut iarăși un incident, și chiar m-am deplasat în Belgia să văd pompierii români care s-au implicat atunci, mă bucur că nu a existat niciun deces. Și am vizitat atunci cu domnul Rafila (ministrul Sanatatii, n.r.) spitalul de mari arși din Belgia, și am văzut atunci toate fluxurile, pe care mi le explica domnul manager, și le cunosc, dar am mai făcut un lucru atunci cu domnul ministru. Am început să trimitem medici, atunci, la specializare, care vor lucra în acest spital de mari arși de a doua zi, cunoscând toate regulile care sunt în străinătate. Avem vreo 6 boxe de mari arși. Uitați-vă cât de mare este spitalul, capacitatea sunt 6-10 maximum, deci avem nevoie de toate 3, și sunt distribuite la Timișoara, Târgu Mureș și București. Cred că la anul va fi gata„, spune Marcel Ciolacu.
Premierul Romaniei a dat asigurari ca, indiferent de cum vor evolua negocierile pe PNRR, Institutul Regional Oncologic de la Timisoara va beneficia de finantare pentru a fi dus la bun sfarsit.
„Am promis și cu domnul Grindeanu, și cu domnul Simonis trei obiective principale aici. Spitalul de Mari Arși, urmând cele din București și Târgu Mureș, este în stadiul cel mai avansat, 60%, și ați auzit de la domnul manager, la stadionul unde am fost mai devreme suntem la stadiul de demolare, părerea mea e că vor termina lucrarile mai devreme de 8 luni, după care vor avea un an pentru proiectare și un an pentru execuție. Va fi al doilea stadion din România după Arena Națională ca și capacitate.
Și mai avem Institutul de Oncologie, la care am înțeles că s-a terminat licitația, s-a semnat contractul, trebuie dat ordinul de începere, și cu adevărat trebuie o negociere la comisie astfel încât să rămână prins pe PNRR, să vedem cum negociem să-l ducem ca și execuție până la sfârșitul lui 2026.
Vreau un singru lucru să vă asigur că, indiferent de negocierile pe care le vom avea la PNRR, dacă va fi un pericol de a nu cheltui toți banii, atunci el va continua pe BEI, și Institutul Oncologic Regional se va finaliza, deci, nu este un proiect ratat. Și acolo e o parte care trebuie demolată. După ce se dă ordinul de începere, domnul președinte al Consiliului Județean a spus că va veni împreună cu constructorul și vom vorbi și cu MIPE, și cu Ministerul Sănătății, cei care urmăresc execuția și vor efectua plățile, vom avea o întâlnire și vom avea o decizie realistă în ceea ce privește finalizarea Institutului Oncologic„, a transmis Marcel Ciolacu.
Lucrările la noul hub de sanatate de la Spitalul Judetean Timisoara sunt realizate de aceeași firma care a construit și noua maternitate Bega, aflată în vecinătate.
Conform planurilor, dacă totul merge în același ritm, cel târziu în prima parte a anul viitor, hub-ul de sănătate ar putea deveni funcțional, de îndată ce va fi dotat cu aparatură medicală și mobilier.
Investiția de la Spitalul Județean Timișoara constă în construirea unei clădiri noi cu 5 etaje, care va beneficia de 58 de paturi pentru UPU-SMURD, 12 paturi pentru Mari Arși, șase rezerve pentru arși intermediari și post-critici, cinci paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, o secție AȚI cu 27 de paturi și un bloc operator cu 25 de săli, spații conexe (sterilizare, farmacie, spații administrative și logistice, spații tehnice, etc.) și heliport.
Valoarea investiției, derulată de Ministerul Sănătății, este de 66 milioane de euro, iar durata de executie ste de 26 de luni.
Finanțarea este asigurată în cadrul proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar finanțat din Acordul de împrumut nr 8362 dintre Guvernul României și Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.