TIMISOARA. O bratara din bronz faurita de mesteri in secolul al X-lea si descoperita in urma unor sapaturi facute in urma cu aproape o jumatate de secol este exponatul primei luni din 2025 la Muzeul National al Banatului.
Bratara a fost gasita din intamplare, intr-un mormant medieval descoperit in apropiere de Timisoara, la Ferma Cioreni in 1980, in urma unor lucrari agricole.
„Un artefact mic, dar cu ecouri din vremuri mari…Datand din secolele X-XI, bratara provine dintr-un mormant medieval, parte a unei necropole de 32 de morminte descoperite accidental. A urmat apoi o serie de sapaturi arheologice care au permis recuperarea acestor marturii pretioase ale trecutului.
Secolele X-XI erau marcate de expeditii si aliante, de comunitati aflate in cautarea unui echilibru intre traditiile stravechi si noile influente sosite odata cu marile migratii. In acest context, podoabele nu erau simple ornamente, ci adevarate embleme ale identitatii.
Confectionata prin tehnica turnarii in matrita si avand un corp torsadat, bratara se remarca prin capetele sale decorate cu motive zoomorfe stilizate. Aceste elemente nu erau doar ornamente, ci purtau o semnificatie profunda – simboluri ale protectiei sau poate chiar ale legaturii dintre purtator si lumea spirituala. in contextul istoric al expeditiilor maghiare si al consolidarii regatului maghiar timpuriu, astfel de podoabe reflectau o identitate culturala aparte si credinte adanc inradacinate„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.
Mai multe despre bratara puteti citi pe site-ul oficial al Muzeului Banatului.
Cei care vor sa viziteze expozitiile Muzeului, o pot face de miercuri pana duminica, intre orele 10 si 18. Lunea si martea, Muzeul este inchis.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.