Joi, 16 ianuarie 2025, la ora 14.30, a avut loc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), în Aula Magna „Mihai Eminescu”, conferința „Europa, Est – Vest: atât de aproape și atât de departe”, susținută de scriitorul Matei Vișniec.
Evenimentul a fost deschis de prof. univ. dr. Liviu-George Maha, Rectorul UAIC: „Îi mulțumesc invitatului nostru de astăzi pentru că a acceptat invitația de susține o conferință la Universitatea noastră, care face parte dintr-o serie de conferințe pe care ne-am propus să le organizăm”.
Foto: Universitatea Al. I. Cuza IașiScriitorul Matei Vișniec a argumentat, printr-o serie de experiențe personale, motivele pentru care România se află atât aproape, cât și departe de vestul Europei, făcând apel la două perspective: una culturală și una politică. Pe de o parte, invitatul a afirmat: „Noi românii încă mai avem un fel de substanță rară, o anumită căldură sufletească, o ospitalitate specială, o curiozitate sinceră, care reprezintă o mare bogăție pe care România o are. Prin această căldură, captăm artiști care se îndrăgostesc de România, unii dintre ei chiar își găsesc sensul vieții aici”. Pe de altă parte, „…față de Occident, noi românii mai avem acest reflex de a vida de sens instituțiile democratice”, a opinat Matei Vișniec, se arată într-un comunicat transmis de UAIC.
Scriitorul a afirmat că observă în diferite locuri, în diferite moduri, o ‘incredibilă fascinație în fața răului’.
“Observ în diferite locuri, în diferite moduri, această incredibilă fascinație în fața răului. În fața răului sau în fața puterii. În fața dictatorilor, în fața lipsei de libertate chiar. Şi-mi spun deseori că sunt greu de înțeles aceste atitudini. Dar dacă ținem cont că omul nu este o știință exactă, e mai ușor de înțeles. Iar uneori îmi spun că nu putem înțelege totul aplicând concepte doar de tip sociologic, psihologic, istoric, filosofic. Adică oarecum printr-o analiză științifică a ceea ce înseamnă omul și umanitatea”, a spus Vișniec, citat de Agerpres.
În opinia sa, “mai trebuie să aplicăm și diverse concepte care vin din literatură sau de nicăieri din limbă”. ”De exemplu, această expresie: i s-a urât omului cu binele. Mi se pare foarte greu de analizat de ce acum, într-un moment de prosperitate, de pace în zona noastră, de deschidere, de luminozitate, de liberă circulație, de progres evident. Pentru că atunci când străbați România vezi câte case noi s-au făcut, se poate circula peste tot’, consideră Vișniec.
Conferința s-a încheiat cu o sesiune de dialog, în cadrul căreia scriitorul Matei Vișniec a răspuns la mai multe întrebări adresate din public.