Sentință definitivă: Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol
Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat miercuri o sentință definitivă în cazul fostului episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, condamnându-l la opt ani de închisoare cu executare pentru viol în formă continuată și agresiune sexuală, conform informațiilor publicate de HotNews.ro.
Decizia Înaltei Curți respinge astfel recursul formulat de Bârlădeanu, care avea rangul de episcop retras, împotriva sentinței inițiale. Fostul prelat urmează să fie încarcerat pentru a-și ispăși pedeapsa. Condamnarea vine în urma investigațiilor jurnalistice detaliate de site-ul „Să fie lumină”.
În același dosar, fostul arhimandrit al Episcopiei Hușilor, Sebastian Jitaru, a fost de asemenea condamnat pentru infracțiuni similare. Instanța Supremă a redus pedeapsa inițială a lui Jitaru cu un an, acesta având de executat 14 ani și două luni de detenție.
Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, judecătorii i-au aplicat fostului episcop de Huși o serie de interdicții pentru o perioadă de cinci ani după executarea sentinței. Acesta nu va avea dreptul de a ocupa funcții publice și îi va fi interzis să se apropie sau să comunice cu victimele sale.
Investigațiile au scos la iveală un număr șocant de abuzuri, reținându-se peste 100 de acte de viol și agresiune sexuală în sarcina lui Corneliu Onilă și Sebastian Jitaru.
Scandalul care a zguduit Biserica Ortodoxă Română
Faptele pentru care s-a pronunțat această sentință au devenit publice în 2017, când Corneliu Bârlădeanu a fost șantajat de trei clerici, printre care și arhimandritul Sebastian Jitaru, cu înregistrări video compromițătoare. În urma plângerii depuse de Bârlădeanu la DNA pentru șantaj, cei trei clerici au fost judecați și condamnați.
Investigațiile ulterioare ale jurnaliștilor de la „Să fie lumină” au dezvăluit probe video care atestau abuzurile sexuale ale fostului episcop asupra elevilor seminariști, abuzuri care aveau loc chiar în chiliile prelaților. Aceste dezvăluiri au determinat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași să redeschidă ancheta penală.
Deși Corneliu Bârlădeanu, care s-a retras din funcție în 2017 și s-a aflat în penitență la Mănăstirea Văratec, a negat constant acuzațiile, susținând că imaginile incriminatoare sunt trucate, justiția a decis altfel, condamnându-l definitiv pentru faptele sale.