Scandal la Consiliul Județean Brașov: USR și PMP acuză PNL de politizare a Autorității Teritoriale de Ordine Publică.
Consilierii județeni USR au votat împotriva validării componenței Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Brașov, acuzând președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea (PNL), și PNL de transformarea acestei instituții într-o sinecură politică pentru propriii membri și aliații din PSD, AUR și UDMR.
Potrivit unei postări a grupului de consilieri județeni USR-PMP, numirile făcute de Adrian Veștea sfidează democrația și încalcă drepturile cetățenilor. Unul dintre punctele centrale ale criticii este numirea lui Mihai Mohaci ca reprezentant al societății civile în ATOP. USR-PMP îl descriu pe Mohaci ca pe un „politician de carieră” și „traseist politic” (PSD, Pro România, PNL), care în 2013 a ordonat intervenția jandarmilor împotriva protestatarilor brașoveni pentru Roșia Montană.
Consilierii județeni USR-PMP amintesc că nu este prima tentativă a lui Adrian Veștea de a-l propune pe Mohaci pentru o funcție, o încercare similară eșuând în 2023 la numirea acestuia ca administrator provizoriu al Parcului Industrial Carfil, chiar și cu voturi împotrivă din partea consilierilor PNL. De data aceasta, însă, toți consilierii județeni, cu excepția celor de la USR și PMP, au votat pentru validarea componenței ATOP.
Alți doi „reprezentanți ai societății civile” numiți de Veștea sunt membri PNL: Cristina Vecerdi (actual consilier județean, fost deputat) și Ciprian Sterpu (fost consilier local la Săcele, fost vicepreședinte CJ).
Mai mult, consilierii USR-PMP atrag atenția asupra distribuției reprezentanților în ATOP: din nouă locuri , PNL deține cinci (incluzând „reprezentanții societății civile”), PSD are două, AUR unul, UDMR unul, în timp ce grupul USR-PMP, care deține 8 din cele 35 de mandate de consilier județean, nu are niciun reprezentant. Propunerea consilierilor județeni USR-PMP pentru un loc în ATOP, singura femeie dintre toate propunerile, a fost respinsă de majoritatea PNL-PSD-AUR-UDMR.
Un alt aspect grav semnalat de USR-PMP este faptul că unul dintre consilierii județeni numiți în ATOP este condamnat penal, ceea ce, în opinia lor, „duce în derizoriu normele morale și etice ale unei autorități de ordine publică”.
În finalul postării, consilierii județeni USR-PMP își reafirmă poziția de a nu gira „practicile nedemocratice” ale lui Adrian Veștea și ale majorității sale, considerându-le „nedemne de județul Brașov și de România anului 2025”.