„Ploaia sângerie” fenomenul meteo rar care va avea loc în România, în weekend-ul de Paște
Weekend-ul de Paște va fi marcat în România de un fenomen meteo foarte rar, numit în popor și „ploaia sângerie”. Este vorba despre un fenomen meteo asociat și cauzat de praful saharian.
De câteva zile meteorologii ANM au anunțat într-un comunicat de presă că un val de praf saharian va trece peste România, Mai exact, o masă de aer încărcată cu particule de praf va traversa țara în perioada 14 – 18 aprilie.
„În perioada 14 – 18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei și implicit deasupra României.
Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, a anunțat ANM. Asta va facilita apariția fenomenului meteo rar, numit ”ploaia sângerie”.
Ce este ploaia sângerie
„Ploaia sângerie” este un fenomen meteorologic rar în care ploaia are o culoare roșiatică sau maronie, asemănătoare cu sângele. Culoarea este cauzată, de obicei, de particule fine de praf sau nisip roșu care sunt ridicate de vânt din regiuni aride (cum ar fi deșerturile) și sunt transportate în atmosferă pe distanțe lungi. Atunci când plouă, aceste particule se amestecă cu picăturile de apă și cad pe sol sub forma unei ploi colorate.
Praful Saharian
Transportul prafului saharian pe distanțe lungi, inclusiv până în România, este un fenomen meteorologic complex, determinat de modelele de circulație atmosferică la scară largă.
Praful saharian este un amestec de particule minerale foarte fine (nisip fin, praf, argilă, silt) provenite din vastul Deșert Sahara din Africa de Nord.
Aceste particule sunt suficient de mici și ușoare pentru a fi ridicate de vânturi puternice și transportate pe distanțe foarte mari în atmosferă.
Compoziția exactă poate varia, dar include adesea minerale precum cuarț, feldspat, carbonați și oxizi de fier (care îi pot conferi uneori o nuanță roșiatică sau gălbuie).
Ploaia sângerie și superstițiile din jurul fenomenului meteo
„Ploaia sângerie” a fost interpretată în diferite moduri în diverse culturi de-a lungul istoriei, mai ales înainte ca știința să explice fenomenul și anume legătura cu Praful Saharian.
În multe culturi antice, ploaia roșie era văzută ca un prevestitor de război sau de tragedii sângeroase. Se credea că „cerul plânge sânge” pentru suferințele care vor urma.
În zonele profund religioase, ploaia sângerie era interpretată ca un semn al mâniei lui Dumnezeu sau al altor forțe divine. Era văzută ca un avertisment că oamenii au păcătuit și urmează să fie pedepsiți.
În unele tradiții folclorice, ploaia roșie era considerată un semn al unei morți apropiate în comunitate sau al unei epidemii. Aducea teamă și era considerată un simbol rău prevestitor.
În unele părți ale lumii, mai ales în zone unde se credea în vrăjitorie, ploaia sângerie era asociată cu ritualuri oculte sau blesteme lansate asupra unui sat sau oraș.