Mâine, „Miercurea brașovenilor“ deschide sezonul de schi în Poiana Brașov. De miercuri, 18 decembrie, începând cu ora 9.00, se va schia pe toate pârtiile din zona superioară a masivului Postăvarul. De asemenea, se va schia pe pârtia pentru începători Stadion și, în funcție de condițiile meteo și de amenajări, pe Bradul. Primarul George Scripcaru, împreună cu viceprimarul Dan Ghiță, reprezentanții Serviciului Public Salvamont și cei ai firmei care asigură pregătirea pârtiilor, Comprest, a verificat marți pe teren starea pârtiilor.
,,De mâine, în partea superioară a masivului Postăvarul se va putea schia, mai ales că, din câte am înțeles de la meteorologi, nu va mai bate nici vântul și va circula și transportul pe cablu. Am produs foarte multă zăpadă artificială în ultima perioadă, pentru că ne-au ajutat și temperaturile. Facem ceea ce este posibil în așa fel încât să producem zăpadă cât mai multă atunci când avem condițiile meteorologice necesare, ca să rezolvăm și partea de jos, în așa fel încât să închidem acest circuit de trasee de schi. Pentru brașoveni avem o zi dedicată, cea de miercuri, în care ei vor beneficia de o reducere a tarifelor cu 50%. Tot de mâine, vom pune în funcțiune și autobuzele de pe Linia 60, de la parcarea din Poiana de Jos și până aici, la telegondolă, astfel încât fiecare să-și poată lăsa mașina în parcarea din Poiana de jos și să evităm aglomerația. De asemenea, Linia 100 va funcționa și ea, de la gară”, a declarat primarul George Scripcaru.
Se va putea schia în zona superioară a pârtiilor Lupului și Drumul Roșu, cu ieșire spre stația telescaunului Ruia (telescaunul de 6 locuri), precum și pe pârtiile Kanzel, Doamnei și Ruia, cu ieșire în Drumul Roșu, apoi către telescaunul Ruia.
Starea pârtiilor este bună, mai ales că în ultima perioadă s-au înregistrat temperaturi negative, care au permis funcționarea non-stop a instalațiilor de producere a zăpezii artificiale, la care s-au adăugat și precipitațiile sub formă de ninsoare. În ultimele zile s-a lucrat într-un ritm susținut pentru a fi posibilă deschiderea pârtiilor, în condițiile în care 90% din stratul de zăpadă este zăpadă artificială.
În acest moment pe pârtiile din partea superioară stratul de zăpadă bătută este între 30 și 50 de cm.
,,Începând din 15 noiembrie, am început producerea zăpezii artificiale, pentru a completa căderile de zăpadă naturală, astfel încât la momentul actual putem deschide în condiții de siguranță partea superioară a masivului, până la îmbarcarea în Telescaunul Ruia. Sunt patru pârtii structurate ca nivel de dificultate pe negru, roșu și albastru, pentru toate categoriile de turiști, aproximativ 14 km de pârtie. Avem depozite în partea inferioară, se anunță prognoză bună în weekend și în preajma Crăciunului, astfel că suntem optimiști să putem deschide toate pârtiile până jos. În partea superioară avem aproximativ 50 de centimetri pe pârtiile Kanzel și Ruia, iar în zona aceasta (în zona lacului de acumulare, n.n.), aproximativ 25 de centimetri, care asigură condiții de siguranță”, a precizat Adrian Biriboiu, șeful Serviciului amenajare pârtii, Comprest SA.
În zilele următoare, când temperaturile vor permite, se va produce zăpadă artificială și pe pârtiile din partea inferioară, acolo unde deja sunt mai multe depozite, astfel încât să se poată amenaja și partea inferioară a masivului.
Intervențiile în caz de incidente sunt asigurate de Serviciul Public Salvamont, care le readuce aminte atât schiorilor, cât și turiștilor amatori de drumeții, câteva dintre regulile de bază pentru evitarea accidentelor.
,,Sfaturile noastre pentru turiști și schiori: să fie bine echipați, să respecte «Decalogul schiorului». Noi avem și pe partea de prevenție, de anul acesta, niște filmulețe care rulează pe ecranele din proximitatea instalațiilor. Acum este o zăpadă artificială care îngheață, apar viteze foarte mari la schi, oprirea se face mai greu și atunci trebuie să adapteze viteza, să fie prudenți. În fiecare an sunt turiști care se bagă în afara pârtiei, sunt turiști care nu cunosc zona, ies, se rătăcesc și atunci apelează la ajutorul nostru. Sfatul nostru este să rămână întotdeauna pe pârtie, ca să fie în siguranță. În momentul acesta nu este zăpadă de schiat în afara pârtiei, după cum vedeți” a explicat Gabriel Arion, salvator montan la serviciul Salvamont Poiana Brașov.
Facilități în sezonul de schi 2024 – 2025
Cetățenii care au domiciliul în Brașov beneficiază, în fiecare zi de miercuri, de o reducere de 50% la ski-pass-urile de o zi, cele valabile 4 ore, precum și cele cu valabilitate de la orele 11.00, 13.00 și 14.00.
Persoanele cu handicap și însoțitorii acestora, după caz, vor beneficia de o reducere cu 10% a tarifului pentru cartela urcare-coborâre. Ei vor primi sprijin din partea personalului deservent pentru accesul în siguranță la instalațiile de transport pe cablu. De asemenea se vor asigura condiții pentru acces în siguranță pe anumite sectoare de pârtii a persoanelor cu handicap, cu sprijinul și sub supravegherea personalului școlii de schi Ana Teleferic.
Cartelele achiziționate în sezonul 2023 – 2024 și rămase neconsumate la finalul acestuia, atât pentru puncte, cât și pentru cele cu ore sau zile, vor putea fi utilizate și în acest sezon.
Instalații pe cablu și de unde se cumpără bilet
Mâine vor funcționa telegondola, telescaunul Ruia și teleschiul Stadion. Ultima urcare este la ora 16.00.
Pentru achiziționarea ski-pass-urilor, există în total 3 puncte de vânzare (casieriile de la telegondolă, de la telecabina Kanzel și de la telecabina Capra Neagră). La toate casieriile este posibilă și plata cu cardul.
Pentru recuperarea garanției de 20 lei plătită pentru ski-pass, pe lângă casierii vor funcționa și două automate, la telecabina Capra Neagră și la telegondolă.
Cei care doresc să își încarce ski-pass-urile o pot face și online, pe platforma www.skibv.ro. Utilizatorii își pot încărca online ski-pass-urile și cu abonamente, nu doar cu puncte, fie cu intervale orare, fie cu ore sau zile. Utilizatorul trebuie să-și creeze un cont, printr-o procedură simplă, care presupune doar introducerea adresei de e-mail. Sistemul generează automat un link de confirmare, trimis pe e-mail, care permite apoi setarea unei parole și înregistrarea în cont. Mai multe detalii, inclusiv un tutorial care prezintă modul de creare a contului și de încărcare a ski-pass-ului, găsiți pe www.skibv.ro.
De asemenea, accesarea opțiunilor valabile pentru „Miercurea brașovenilor“, se poate face și online, pe site-ul skibv.ro. Site-ul a implementat un sistem în care utilizatorul, care are deja un cont înregistrat, trebuie să încarce un selfie în care să apară clar portretul și cartea de identitate, ținută în apropierea feței. Validarea solicitării durează câteva minute, iar ulterior acesteia în urma unui refresh al browserului, utilizatorul vede pe site mesajul „Cont eligibil pentru Miercurea brașovenilor“. Reducerea de 50% se va aplica automat în pagina Finalizare comandă, doar pentru produsele incluse în acest program. Mai multe detalii sunt oferite pe site.
Transport în comun
De
mâine
se
redeschid
și
liniile
de
transport
în
comun
60
–
care
face
legătura
între
Park&Ride-ul
din
Poiana
de
jos
și
stația
inferioară
a
telegondolei
–
și
100,
cea
care
face
legătura
între
gară
și
Poiana
Brașov.
Recomandări Serviciul Salvamont
Purtați întotdeauna echipament adecvat care să vă protejeze de precipitații, vânt și care să vă ofere confortul termic de care aveți nevoie. Echipamentul adecvat trebuie întotdeauna dublat și de un echipament de protecție, din care să nu lipsească casca, ochelarii, mănușile de schi și, nu în ultimul rând, protecția de coloană.
Schiați cu o viteză în care să fiți întotdeauna în control, pentru a putea evita sau opri în siguranță, indiferent de manevrele celor de dinaintea voastră. Adaptați permanent viteza condițiilor meteo, de trafic, stării pârtiilor, dar mai ales pregătirii voastre, atât tehnice, cât și fizice.
Urcați și staționați numai pe marginea pârtiei și numai în zonele în care ceilalți schiori să vă poată repera ușor (nu sub ruperi de pantă, curbe, etc.).
În zonele înguste, nu staționați niciodată, iar când schiați, asigurați-vă că lăsați culoare de trecere, pentru ca ceilalți practicanți să vă poată depăși.
Salvatorii recomandă schiorilor începători să apeleze, cu cea mai mare încredere, la un instructor de schi autorizat. Astfel vor fi permanent în siguranță, nu vor ajunge pe pârtii care să le depășească nivelul și nu se vor rătăci. În plus vor învăța să schieze într-o manieră corectă, care ulterior va fi mult mai ușor de dezvoltat, iar progresul va fi unul exponențial mai rapid decât dacă aleg să învețe singuri. Dacă aleg totuși să învețe singuri, să se asigure ca rămân pe pârtiile de începători, BRADUL și STADION, și să nu urce pe pârtia Drumul Roșu decât în momentul în care sunt capabili să oprească și să ocolească în condiții de siguranță. Să nu urce pe masiv aproape de ora închiderii instalațiilor de transport pe cablu. Coborârea unei pârtii ca Drumul Roșu este foarte solicitantă și poate dura mult mai mult decât anticipați. Astfel, riscați să fiți prinși de lăsarea întunericului. Pârtiile se închid la jumătate de oră de la ultima cursă, de regulă la ora 16:30.
Schiorii avansați sunt sfătuiți să nu iasă niciodată de pe pârtiile amenajate, deoarece stratul de zăpadă poate ascunde multe pericole (bolovani, cioate, șanțuri etc.). În plus, făcând acest lucru se pot rătăci foarte ușor, mai ales dacă sunt condiții meteo care includ ceață. Să nu schieze cu viteză mare pe pârtiile destinate nivelurilor avansate sau medii. Acest lucru poate favoriza producerea unor coliziuni, prin diferențele mari de viteză generate între ei și cei care schiază mai lent.