Decizie şoc în cazul managerului Spitalului Judeţean. Acesta a fost plasat de procurorii DNA Suceava sub control judiciar pentru 30 de zile. Prepeliţă este acuzat de „răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei”.
„A fost declarat inculpat şi s-a luat împotriva lui măsura controlului judiciar. Acuzaţia este de răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei. Practic el ar fi făcut presiuni fizice şi psihice asupra unui angajat din spital, martor într-un dosar al nostru. Probabil a vrut să dea un exemplu pentru a împiedica alte persoane să dea declaraţii la DNA2”, a declarat ofițer de poliție judiciară Ionuț Babușcă, purtător de cuvânt al DNA București.
La ieşirea din sediul DNA Corneliu Prepeliţă nu a făcut declaraţii. „Ancheta este într-o fază incipientă la momentul acesta şi credem că nu ar fi util ca toate informaţiile să apară în spaţiul public. Credem că am putea face mai multe declaraţii după câteva zile, la momentul de faţă nu am putea să spunem mai multe. Cert este că nu este nici o infracţiune de corupţie, nu este nici o infracţiune care să fie de o gravitate sporită, nu au fost luate măsuri din astea care să aibă un impact public atât de puternic”, a spus avocatul managerului Spitalului Judeţean.
Miercuri, în jurul orei 7, două autospeciale de poliție – una inscripționată și una neinscripționată – au ajuns la spital. Corneliu Prepeliță era la birou, iar oamenii legii l-au invitat la DNA Suceava în urma unui mandat de aducere. Managerul s-a conformat. Procurorii l-au audiat mai multe ore, iar ulterior au decis să îl plaseze sub control judiciar.
Deşi Prepeliţă era aşteptat şi la o conferinţă de presă, conducerea unităţii sanitare a ridicat un zid al tăcerii în jurul plecării managerului la sediul DNA Suceava, flancat de mai mulţi poliţişti. „Nu ştiu, nu am fost de faţă, nu m-am întânit cu domnul manager. Conform deciziei la nivelul spitalului, pe perioada în care managerul nu este în spital, directorul medical preia funcţia. Nu am discutat cu domnul manager unde a plecat. Chiar nu ştiu”, a precizat medicul primar Ştefan Bercea, directoru medical al SJU Mavromati.
O atitudine similară a avut şi purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare.
„Eu am discutat cu domnul manager chiar astăzi dimineaţă. A rămas stabilit participarea la conferinţa de presă. Ulterior dumnealui m-a sunat şi mi-a spus că din anumite motive nu poate participa la conferinţa de presă, fiind reprezentat de domnul director medical”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU Mavromati.
Din câte se pare, după primele informaţii din rândul anchetatorilor, acuzele care îi sunt aduse noului manager nu sunt pentru fapte de corupţie. Acesta ar fi ajuns la DNA după ce ar fi fost reclamat de Stelian Aivăncesei, şeful serviciului RUNOS din cadrul unităţii sanitare.
Acesta a acuzat că a fost lovit şi ameninţat de manager pentru că a refuzat să avizeze transferul unui medic psihiatru care să activeze într-o altă unitate sanitară din judeţ, la Sanatoriul de Psihiatrie Podriga. Într-o postare pe reţelele de socializare, acesta a arătat urmele scandalului dintre cei doi, cu hârtii aruncate, invocând că ar fi fost şi lovit şi ameninţat în biroul managerului.
„De ce am fost lovit? Pentru că nu am întocmit o decizie prin care o secţie nu mai avea medic dacă o întocmeam, întrucât singurul medic, care era numit interimar medic şef este detaşat ca medic la altă unitate din altă localitate, iar pacienţii… urmau să fie consultaţi/trataţi de un medic nou angajat ….. care a lucrat la unitatea unde se detaşează medicul şef. Dar cui îi pasă şi ce mai contează pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, de pe secţia respectivă! Oare aceasta este noua politică a CJ Botoşani? Interesează pe cineva? Ori se aplică regula „nici un manager nu se înţelege cu Aivăncesei”.”, a scris angajatul pe o reţea de socializare.
Practic, acesta spune că, prin decizia managerului, ar fi fost obligat să lase o secţie fără medicul care era deja angajat şi să organizeze un concurs pentru un medic nou. Şeful serviciului RUNOS spune că procedura ar fi ilegală.
Procurorii DNA au mers apoi pe firul poveştii şi pe data de 13 ianuarie au chemat la audieri trei angajaţi din sediul administrativ, pe care i-au chestionat despre respectivlu transfer şi presupusa agresiune dintre cei doi. Zece zile mai târziu, managerul a fost dus de poliţişti la sediul DNA Suceava pentru a fi şi el audiat.
Managerul unităţii sanitare chiar a făcut referire, în urmă cu exact o lună, la posibila speţă care l-a adus, miercuri, în faţa procurorilor DNA.
„Nu este niciun conflict. Pur şi simplu este vorba despre realizarea unor sarcini de serviciu. Serviciul RUNOS este în subordinea directă a managerului. Am avut o discuţie contraductorie cu domnia sa, în sensul că i-am solicitat întocmirea unei decizii şi dumnealui a refuzat să facă acest lucru. A spus că nu poate el să întocmească, pentru că el e şef serviciu RUNOS. El trebuie să o avizeze, eventual să o şi aprobe. Şi de aici a pornit, nu există niciun conflict, o discuţie amicală”, a spus în luna decembrie managerul Corneliu Prepeliţă.
Se pare, însă, că anchetatorii DNA nu au fost de aceeaşi părere, dorind să afle mai multe informaţii despre discuţia „amicală” dintre cei doi. „Poliţiştii din cadru Poliţiei Municipiului Botoşani au pus în executare un mandat de aducere emis de Direcţia Naţională Anticorupţie”, a precizat inspector principal Delia Nenişcu – purtător de cuvânt IPJ Botoşani.
Încă din vara anului 2023 unitatea sanitară a fost zguduită de mai multe scandaluri, după ce o tânără gravidă a murit pe patul de spital în Maternitate, iar doi manageri şi alte câteva zeci de angajaţi, medici, asistenţi, infirmieri, au fost săltaţi de procurori pentru fapte de corupţie, într-unul dintre cele mai ample dosare de acest fel din sistemul sanitar din ultimii ani.