Elena este definiţia bebeluşilor învingători. De Ziua Prematurităţii, bebeluşa minune de la Botoşani a împlinit 100 de zile şi peste 2.000 de grame în greutate. A venit pe lume la doar 22 de săptămâni, cântărind puţin peste 600 de grame şi, conform legislaţiei din România, micuţa era considerată un avorton. Un avorton care respira şi lupta pentru fiecare gură de aer când a fost scoasă din burta mamei sale.
Elena a venit pe lume în luna august, la Maternitatea din Botoşani. Mama a fost operată de urgenţă şi toţi i-au spus că bebeluşul nu are nicio şansă de a supravieţui. După operaţia cezariană, cadrele medicale au avut, însă, surpriza să vadă că micuţa avea semne vitale şi i-au acordat imediat terapia intensivă de care avea nevoie.
Decizia medicilor a fost “forţată” şi de micuţa Elena. Aceasta a fost o luptătoare din primul moment, deşi nimeni, nici măcar literatura de specialitate, nu îi dădea şanse.
“La naştere prezenta semne vitale, fără a fi nevoie de reanimare. Provenea dintr-o sarcină neurmărită, am observat că este foarte mică la naştere, dar pentru că avea semne vitale am procedat să îi oferim suportul necesar pentru a trăi. A fost o luptătoare din primul moment. A luptat cu noi, cu statisticile şi ne-a arătat că fiecare copil are şansa lui şi nu tratăm o statistică, ci un copil, care este unic”, a precizat medicul primar neonatolog Carmen Zaboloteanu, şefa secţiei de neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.
La naştere micuţa avea 660 de grame, iar în primele zile de viaţă a ajuns la 400 de grame. Şansele deveneau de la foarte mici spre un miracol, însă personalul medical a continuat să îi dea tot ajutorul să lupte pentru viaţă. Era atât de mică, şi ca săptămâni şi ca greutate, încât nici nu putea fi acceptată de un spital de categorie superioară. Asta pentru că sistemul informatic din România consideră că un bebeluş are şanse la viaţă după 24 de săptămâni de sarcină.
„Din punct de vedere a înregistrării, programul de calculator nu recunoaşte un copil sub 24 de săptămâni ca fiind viabil. Toate prognosticele au fost foarte mici şi din acest motiv este o realizare unică în istoria secţiei noastre, ca şi vârstă a sarcinii, în primul rând şi ca adaptare fiziologică a organelor bebeluşului. Nu ne-am aşteptat nici noi, dar am luptat alături de ea. Chiar şi datele din litertură ne spun că un copil la această vârstă, dacă supravieţuieşte, va fi cu sechele multiple. Până acum pare să fie un copil care va duce o viaţă complet normală”, a spus medicul primar Carmen Zaboloteanu.
Bebeluşa a avut, însă, parte şi de o mulţime de încercări în primele ei 100 de zile de viaţă. La 55 de zile de la naştere micuţa a fost transferată cu elicopterul SMURD la Iaşi. A avut nevoie de mai multe consulturi de specialitate şi investgaţii în centru universitar. Ulterior, medicii ieşeni au decis că Elena este îngrijită foarte bine la Botoşani şi au transferat-o înapoi la Maternitatea de la noi. Săptămânal micuţa merge cu ambulanţa la Iaşi pentru consulturi specifice bebeluşilor prematuri şi de fiecare dată medicii sunt uimiţi de starea ei bună.
Medicii spun că aparatura cu care a fost dotată Maternitatea Botoşani în ultimii ani şi-a spus cuvântul cel mai bine în cest caz. Elena a fos tratată în mai multe incubatoare, au fost foloste patru ventilatoare mecanice diferite şi medicaţie de ultimă generaţie. Şi totul pentru un bebeluş care, teoretic, nici nu s-a născut încă.
„Gândiţi-vă că această fetiţă a stat în toate aceste 100 de zile în mai multe incubatoare. Au fost aparate de administrare a oxigenului diferite. Aparate diferite de ventilaţie mecanică. S-au folosit toate dotările de pe secţie pentru acest copil. Dacă nu aveam aceste dotări, aceste echipamente de ultimă generaţie, poate că fetiţa nu ar fi fost aici”, a mai spus medicul Carmen Zaboloteanu.
Un caz asemănător a fost prezentat de presa britanică în toamna lui 2022. Imogen, o fetiţă de doar 515 grame la naştere, a venit pe lume tot la 22 de săptămâni. I s-au dat mai puţin de 10% şanse de supravieţuire.
Cel mai prematur bebeluş din lume, care a supravieţuit, este considerat a fi Curtis Zy-Keith Means, din Statee Unite, care a venit pe lume la 21 de săptămâni şi o zi.