În căutarea succesului acasă. Povestea tinerilor care au reuşit la Botoşani - Monitorul de Botoșani

În căutarea succesului acasă. Povestea tinerilor care au reuşit la Botoşani - Monitorul de Botoșani
📅 2025-01-03

Într-o perioadă în care tentația plecării în străinătate sau în marile orașe devine din ce în ce mai mare, mai mulți tineri au ales să rămână acasă și să investească în Botoşani. 

Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.

Acești tineri au investit curaj, pasiune și idei inovatoare, dovedind că succesul depinde de determinare, creativitate și adaptare la nevoile comunității.

„Arhitectura a devenit singura cale evidentă pentru mine”

Alexandra Puiu și-a descoperit pasiunea pentru arhitectură încă din copilărie. A remarcat desenele unei verișoare care se pregătea să intre la facultatea de arhitectură și atunci și-a dat seama că prin această pasiune poate contribui la transformarea lumii.

„Am înțeles că arhitectura, prin tot ce înseamnă ea, definește experiențele noastre zilnice și nu este doar despre a crea clădiri frumoase, ci despre a crea spații care spun povești și care au un impact asupra vieților oamenilor. În momentul în care mi-am dat seama că pot combina creativitatea mea cu dorința de a contribui la comunitate, arhitectura a devenit singura cale evidentă pentru mine”, a declarat Alexandra Puiu, fondatoarea biroului de arhitectură Spacegrid Architecture.

Tânăra a urmat Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, unde și-a pus bazele teoretice și practice în arhitectură. Alexandra susține că cel mai mult a învățat prin practică, colaborând în timpul facultății cu mai multe birouri de proiectare. De asemenea, a avut alături arhitecți de renume din Iași, care i-au devenit modele și au ghidat-o să își aplice cunoștințele dobândite pe proiecte importante, dezvoltându-și gândirea critică și atenția la detalii.

„Mi-am dorit să contribui la transformarea orașului meu”

Cu toate acestea, întoarcerea în Botoșani i-a adus confortul unui oraș familiar, dar și șansa de a folosi experiența acumulată pentru a ajuta comunitatea.

„Am trăit într-un oraș mare timp de 6 ani, iar agitația de acolo e ceva ce mie personal îmi produce un disconfort. Botoșaniul e un orășel în care mă pot simți acasă. În cazul reîntoarcerii mele aici știam că există oportunități pentru dezvoltarea comunității locale prin arhitectură și design. Mi-am dorit să contribui la transformarea orașului meu prin cunoștințele acumulate de-a lungul timpului”, a precizat Alexandra.

„Birocrația este, fără îndoială, una dintre cele mai mari provocări”

În urmă cu 3 ani, aceasta a deschis biroul său de arhitectură- Spacegrid Architecture.

„Birocrația este, fără îndoială, una dintre cele mai mari provocări pentru tinerii antreprenori”, a explicat botoșăneanca.

Spacegrid Architecture pune accent pe o abordare echilibrată între funcționalitate și estetică în proiectele de arhitectură și design. În prezent Alexandra are în lucru proiecte de toate tipurile, precum documentații de urbanism, proiecte de locuințe, dar si proiecte de design interior.

„Sunt și eu un antreprenor încă la început de drum, dar părerea mea este ca cel mai important lucru de care are nevoie un antreprenor la orice nivel ar fi el este curajul. Pe lângă curaj ai nevoie și de o documentare solidă, dar și de oameni care să te inspire și să te susțină. Nimeni nu reușește singur, iar comunitatea este cheia. Greșelile sunt inevitabile, dar ele sunt și cele mai bune lecții”, a conchis Alexandra Puiu.

„Nu aș pleca nicicând de aici”

Un alt exemplu de perseverență și dedicare este Ștefania Cical. Tânăra a pus bazele unei afaceri cu baloane în urmă cu aproximativ șase ani, însă și-a dedicat aproape 20 de ani decorațiunilor personalizate făcute din iubire pentru copii. În 2005, în urma unei provocări primite, a croșetat o pereche de papuci pentru o fetiță, a trecut apoi la hăinuțe și alte accesorii, iar din 2018 este dedicată exclusiv afacerii cu baloane.

„Pasiunea pentru baloane a apărut pe nesimțite și mi-a intrat atât de adânc în suflet că nu mai pot renunța la ea. Sunt un om pentru care provocările sunt cel mai frumos cadou și pentru că făceam pahare și accesorii personalizate pentru evenimente, am hotărât să fac și decorațiuni. Așa că în 2018 am făcut primul decor cu baloane”, a declarat Ștefania Cical.

Ștefania pune că ideea unei afaceri înfloritoare i s-a întipărit în inimă încă din adolescență și a îndrăznit să creadă în visurile ei.

„Botoșaniul este un oraș mic, dar e orașul pe care-l iubesc și, deși orașele mari mari oferă alte posibilități de dezvoltare, nu aș pleca nicicând de aici. La momentul actual ar fi două lucruri care mă limitează. Unul ar fi puterea de cumpărare, cel puțin a decorului de baloane. (…) Iar al doilea aspect este un cumul de lucruri. E vorba de oboseală, lipsă de informație și de răbdare. Oamenii preferă să aleagă ceva gata făcut decât personalizat și unic. În orașele mari puterea de cumpărare e mai mare, iar decorurile pe care le văd sunt adevărate povești”, a explicat tânăra.

„Dintotdeauna afacerea mi-a purtat numele și am ținut foarte mult la nepătarea lui”

Afacerea include toți membrii familiei, iar fetița Ștefaniei este unul dintre motoarele care o motivează zi de zi să își urmeze visurile.

„Aș spune că desăvârșirea în munca mea a plecat de la faptul că dintotdeauna afacerea mi-a purtat numele și am ținut foarte mult la nepătarea lui. Există două lucruri care mă motivează să continui, deși au fost și multe piedici până acum. Primul motiv este dat de trei ființe dragi, fetița mea, Olivia, și cele două nepoțele, Agata și Elena. Cred foarte mult în puterea exemplului, iar într-o lume în care puțin oameni se duc cu drag la job, vreau ca ele să vadă că pot munci ca și cum s-ar juca. Al doilea motiv este dorința de a crea decoruri necreate de nimeni în Botoșani”, a declarat tânăra.

Pentru că în Botoșani nu se susțin cursuri în acest domeniu, Ștefania a fost mereu nevoită să meargă în diferite colțuri ale țării pentru a se perfecționa. Pe viitor aceasta este determinată să schimbe acest lucru și își propune să împărtășească și cu alți botoșăneni vastele cunoștințe acumulate în decursul anilor.

Clinică născută din dorința de a face bine în orașul natal

Un alt exemplu că şi la Botoşani se poate este Mihai Venedict, care a pus bazele celui mai performant centru de recuperare medicală din județ. Pasiunea acestuia s-a născut din dorința de a îmbina medicina cu sportul.

„În timpul liceului îmi plăcea sportul și medicină și am căutat ceva care să le cuprindă pe amândouă și după câteva luni de căutări am dat peste specializarea asta de balneofiziokinetoterapie și mi s-a părut foarte interesantă. M-am apucat de învățat alte câteva luni și am intrat la buget în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București. Ulterior, am urmat și cursurile masterului de bioinginerie medicală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași. Pe lângă asta, am participat la multe cursuri de antreprenoriat și dezvoltare personală, dar m-am specializat și în alte ramuri: antrenor fitness, tehnician în nutriție, neuroterapeut în Neurofeedback-metoda Othmer ILF pe care o practic acum în cadrul Work Tape Medical”, a explicat Mihai Venedict, directorul Work Tape Medical.

„M-am gândit ca ar fi oportun să vin și să construiesc ceva de valoare cu oameni de valoare”

Mihai susţine că s-a întors la Botoşani deoarece a vrut să aduc un plus comunităţii unde are rădăcini. Aşa că, în urmă cu opt ani, când în Botoşani exista un singur cabinet privat de recuperare medicală, s-a lansat în afaceri.

„Față de restul clinicilor, noi inovăm și investim mereu atât în oameni prin cursuri decontate de firmă, cât și în echipamente de ultimă generație. Lucrăm 1 la 1 cu pacientul și îi tratăm pe toți așa cum am vrea să fim și noi tratați”, a spus tânărul.

Botoșăneanul susține că succesul în afaceri, în special în domeniul medical, necesită un angajament semnificativ în termeni de timp, energie și resurse financiare.

Mihai a început pe cont propriu, cu pași mici și aparatură puțină, iar astăzi echipa clinicii pe care o conduce este formată din 6 fizioterapeuți, 2 medici de recuperare, un nutriționist, un neuroterapeut, un recepționer și, nu în ultimul rând, un manager care are grijă de toți și de toate. Anul acesta Mihai a decis să iasă din micro-management, să angajez un manager și susține că deja se văd rezultatele.

Planuri pentru un spital privat

Recent Mihai a primit o finanțare prin programul Programul Operațional Regional (POR) de peste 200 de mii de euro, la care a avut o contribuție de 20%. A adus echipamente la care nici nu visa, printre care platforma D Wall, un nou Care Therapy, Vibra Moov, Laserul de mare putere qmd.

Planurile tânărului nu se opresc însă aici. „Obiectivele pe termen mediu și lung sunt acelea de a franciza și de a deschide încă 1-2 locații proprii. Un obiectiv mai pe termen lung este de a construi un spital privat de recuperare medicală în Botoșani”, a declarat Mihai Venedict.

Pasiune pentru muzică transformată în afacere

Tot o poveste de succes au şi doi tineri pe care îi leagă o frumoasă poveste de dragoste şi care au pus bazele unei academii de muzică, teatru și dezvoltare personală. Mai exact, Alma’s Academy Botoșani, denumire inspirată chiar din numele celor doi, AL(exandru) și MA(dălina). „Alma”, din latină, înseamnă „suflet”, înțeles ce vine la pachet cu încărcătura și cu o conștientizarea că tot ce fac este din suflet și pentru suflet.

Teodora-Mădălina Mocanu este fiica cunoscutului actor Marius Rusu, de la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”. Tânăra susține că moștenește partea artistică din familie, mama îi făcea articolele vestimentare pentru prestații și avea grijă să arăt mereu bine, iar tatăl o ajuta pe partea de dezvoltare personală și gestionarea emoțiilor.

Teodora a studiat la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani, după care a plecat la facultate. Pe perioada pandemiei aceasta a fost venit acasă, la Botoșani, iar ulterior a decis să se întoarcă la liceul în care a studiat, dar, de această dată, la catedră.

„Pasiunea mea pentru cei mici se trage încă din liceu, avându-l pe tata ca model, el lucrând mult cu tinerii și copiii, am reușit să „fur” din acest talent al său. Iubesc să lucrez cu cei mici, de aceea pentru mine experiența din Liceul de Artă a contat foarte mult în formarea mea ca profesor. Din acel moment, mi-am dat seama că asta îmi doresc să fac: să lucrez cu cei mici și nu numai”, a precizat tânăra.

„Alma’s Academy, o poveste de dragoste și dedicație pentru educație artistică”

În urmă cu aproximativ un an, Teodora și soțul ei, Alex, au deschis porțile unei academii care oferă cursuri de muzică, teatru și dezvoltare personală, dar își doresc să își diversifice specializările pe partea de instrumente de suflat, percuție.

„Am avut ocazia să studiez diferite instrumente de-a lungul anilor, din urma cărora am reușit să adun informații utile pentru a le da și altora. Canto, pian și vioară am făcut încă de la începuturi, iar când a venit momentul am știut cât pot și cât știu să ofer mai departe celor mici!”, a spus Teodora.

Tatăl Teodorei, actorul Marius Rusu, i-a fost alături în noul proiect, devenind chiar parte din echipa academiei.

„Nu am ales eu Botoșaniul, ci el pe mine”

Alex Mocanu, soțul Teodorei, este din Piatra Neamț și a ajuns pe meleagurile botoșănene pentru un an, iar ulterior i-a fost imposibil să mai plece.

„Da, eu sunt născut în Piatra Neamț, am studiat în Iași, iar acum stabilit în Botoșani. Aparent, pare că îmi place să caut lucruri și experiențe noi în diferite locuri, și chiar așa este. În Botoșani am venit pentru un an, să țin locul unei colege, dar acel an se pare că s-au făcut deja 6 până acum, și vor mai continua mulți de acum încolo. Nu am ales eu Botoșaniul, ci el pe mine, eu alegând doar să rămân aici, pentru a-mi aduce aportul pe plan artistic în acest loc frumos și plin de istorie”, a povestit Alex Mocanu, directorul Alma’s Academy Botoșani.

“Noi suntem „altfel de profesori””

Pasiunea pentru muzică a fost transmisă din generație în generație în familia lui Alex. Din clasa a IV-a a început studiile la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamț, apoi facultate, master și 3 ani de doctorat la Iași la UNAGE.

„Atât eu, cât și soția mea, avem experiența necesară, într-o continuă creștere, bineînțeles, dar și o iubire față de cei mici ce nu putea fi „închisă” în casa noastră, ci trebuia împărtășită. Ne dorim de la cei care ne calcă pragul academiei să descopere muzica într-un alt fel, să trecem împreună de „cântat corect”, fiindcă muzica este mult mai frumoasă și interesantă. Îmi place să susțin că noi suntem „altfel de profesori”, deoarece nu suntem acel tip de pedagog ce predă o lecție, apoi dă test, pune note și pleacă acasă. Elevii din sistemul educațional din această perioadă au nevoie de profesori care să învețe să îi descopere, să le cunoască dorințele și nemulțumirile, să pună pe primul plan elevul, să se dedice lui și să îi fie un adevărat suport moral și psihic, nu să îl dărâme”, a spus Alex.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri monitorul bt

Un calendar al personalităților României realizat de pictorul Daniel Relenschi

Pictorul Daniel Relenschi le propune botoșănenilor un nou calendar realizat chiar de el. Anul acesta, el s-a gândit să aducă un omagiu unor personalități importante din istoria României. Ideea de a realiza un calendar cu lucrări realizate de el pentru anul ce urmează a prins contur în 2017, ajung...

Cătălin Predoiu, despre vârsta de pensionare a polițiștilor: „Sunt legi prost gândite, o invitație la pensie care trebuie schimbată rapid”

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, joi seară, la Digi 24, că din cauza unei legi „prost gândite și prost adoptate”, MAI a pierdut în ultimii 15 ani 35.000 de polițiști cu experiență: „A fost o invitație la pensie”. „De pe 2 ianuarie ordinea, siguranța publică devine prioritară. Nu...

Crin Antonescu, urmaș falnic al lui Cîrstoiu! – Dumitru MONACU, scriitor

Articolul Crin Antonescu, urmaș falnic al lui Cîrstoiu! – Dumitru MONACU, scriitor apare prima dată în Monitorul de Botoșani.

RETROSPECTIVA 2024: Mai şi iunie, două luni cu alegeri şi un şir de tragedii cumplite

După cum v-am obișnuit, la fiecare început de an trecem în revistă evenimentele importante care au marcat județul Botoșani în anul precedent. Ieri am discutat despre lunile martie și aprilie, iar astăzi ne concentrăm asupra lunilor mai și iunie, dominate de alegerile locale şi europarlamentare. A...

Crin Antonescu, urmaș falnic al lui Cîrstoiu! – Dumitru MONACU, scriitor

Din când în când, una din meșteșugitele vorbe ale lui Ion Creangă mă pune în situația de a mă compara cu lumea: nu știu alții cum sunt, dar eu… În același context, mai exact în același registru humuleștean, expresia plină de înțelepciune a marelui povestitor „nu sunt eu prea deștept, dar când mă ...

Vineri

Articolul Vineri apare prima dată în Monitorul de Botoșani.

Greu prin traficul botoşănean cu tot cu girofar.

Articolul Greu prin traficul botoşănean cu tot cu girofar. apare prima dată în Monitorul de Botoșani.

Ori e un Moş pe stil vechi, ori vede ceva interesant şi nu se mai dă plecat. Articolul apare prima dată în Monitorul de Botoșani.

După Revelion

Două piţipoance discută după Revelion: – Fată, cum ai petrecut de Revelion? – Ei, cum să petrec…în pat… – Şi? A fost multă lume?     Articolul După Revelion apare prima dată în Monitorul de Botoșani.

Duşi cu sorcova

Nici bine nu o început noul an, că politichienii din aceeaş monstruoasă coaliţie o început să ne ure şi să ne sorcovească de să nu ne vedem. Aşa că o ieşit la înaintare cu ordonanţa trenuleţ care ne cocoşează tot pe noi alegătorii şi îi protejază pe speciali. Cu toate astea, doamna Doiniţa, fosta...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.