Firmele conectate cu familia lui Paul Stănescu nu au plătit redevențe de peste un milion de lei pentru stuful concesionat din Delta Dunării - Monitorul de Botoșani

Firmele conectate cu familia lui Paul Stănescu nu au plătit redevențe de peste un milion de lei pentru stuful concesiona
📅 2025-04-19

Raportul de audit al Camerei de Conturi Tulcea arată că firmele SC Ecologic Danube SRL și SC Biodelta Resurse SRL, unde fiul baronului PSD Paul Stănescu, Ștefan Alexandru Stănescu, a fost acționar, nu au plătit o redevență de peste un milion de lei către Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” pentru stuful din Deltă pe care îl concesionaseră pentru 25 de ani. Afacerea e vizată și de o anchetă a Parchetului European.

Potrivit G4Media, totul a pornit în 2020, când SC Ecologic Danube SRL și SC Biodelta Resurse SRL, două firme în care era asociat Ștefan Alexandru Stănescu (fiul lui Paul Stănescu, PSD) au concesionat stuful de pe o suprafață de 36.000 de hectare din Delta Dunării. Contractele de concesiune au fost suspendate timp de doi ani, până în 2022, din cauza pandemiei de coronavirus, fiind reluate în intervalul 2022-2023, când s-a recoltat stuf și s-au plătit redevențele.

O investigație a jurnalistului Paul Angelescu de la „România te iubesc”, din octombrie 2023, a arătat modul în care fiul lui Paul Stănescu a reușit să concesioneze stuful din Delta Dunării.

La scurt timp, Ștefan Alexandru Stănescu și-a concesionat părțile sociale la cele două firme care concesionaseră pe 25 de ani stuful din Deltă (SC Ecologic Danube SRL și SC Biodelta Resurse SRL).

Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” nu a reziliat contractele de concesiune

Un controlul al Camerei de Conturi Tulcea a scos la iveală datorii de peste un milion de lei la plata redevenței pe care cele două firme le au către Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” (ARBDD).

„Neurmărirea și neîncasarea redevențelor în valoare cumulată de 1.063.954,18 lei, restante la data de 30.06.2024, datorate de către societățile ECOLOGIC DANUBE SRL și BIODELTA RESURSE SRL”, se arată în raportul de audit.

Auditorii financiari au descoperit și că ARBDD nu a reziliat contractele de concesiune din cauza neplății redevențelor, deși avea dreptul să o facă.

„Neaplicarea corespunzătoare și unitară a prevederilor contractuale în cazul contractelor de concesiune care au ca obiect activitatea de valorificare a resurselor stuficole situate în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, în condițiile în care pentru neplata redevenței de către societatea DELTA ART SRL ( n.r. a treia firmă care concesionase o suprafață cu stuf din Delta Dunării), în valoare de 33.672 lei, restantă la data de 30.06.2023, s-a procedat la rezilierea de îndată a contractului de concesiune, iar pentru neplata redevenței de către societățile ECOLOGIC DANUBE SRL și BIODELTA RESURSE SRL, în valoare cumulată de 1.063.954,18 lei, restante la data de 30.06.2024, nu s-a procedat similar la rezilierea contractelor de concesiune”, au stabilit inspectorii financiari.

Nu s-au perceput penalități de întârziere

Auditorii financiari au scos la iveală și faptul că Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” nu a calculat penalități de 0,1% pe zi de întârziere pentru neplata la termen a obligațiilor contractuale, în conformitate cu prevederile contractuale prevăzute.

În plus, ARBDD nu a publicat anunțul de participare la licitația organizată pentru concesionarea zonelor stuficole din perimetrul Rezervației Delta Dunării în Monitorul Oficial, Partea a VI a și într-un cotidian de circulație națională în conformitate cu prevederile art. 314, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicarea anunțului fiind realizată doar într-un cotidian de circulație locală.

După ce pe fir a intrat și Parchetul European, care a început propria investigație în acest caz, în noiembrie 2024 BIODELTA RESURSE SRL și ECOLOGIC DANUBE SRL au transmis adrese către Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, prin care cereau rezilierea pe cale amiabilă a contractelor de concesiune.

„Solicităm rezilierea contractelor de concesiune, conform prevederilor Cap. XVI, pct. 16.1, lit. f), fără plata de daune”, se menționează într-una dintre adrese.  Ministerul Mediului a precizat că nu se mai pot rezilia contractele de concensiune fără plata datoriilor restante și a unor daune către ARBDD.

APIA a refuzat să plătească subvenţia

Centrul Județean Tulcea al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a refuzat să le plătească celor două firme care au concesionat stuful din Delta Dunării subvențiile cerute, potrivit unui document oficial consultat de G4Media. Scandalul stufului din Deltă a dus la demiterea în februarie 2024 de către ministrul PSD Florin Barbu a șefului APIA, liberalul Ionuț Lupu, care stopase atunci plata subvențiilor.

APIA a arătat că decizia de respingere are ca motiv faptul că cererea de acordare a subvenției a fost depusă înainte de apariția legii care permite subvenționarea activității de recoltare a stufului.

”Cererea dumneavoastră de plată se respinge în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Cererea de plată nu este eligibilă deoarece a fost depusă la data de 30.05.2023 pentru suprafețe de pășuni utilizate în sistem de paludicultură. Dispozițiile legale care reglementează activitatea de paludicultură au fost introduse ulterior depunerii cererii de plată, iar potrivit principiului neretroactivității legii civile în timp (prevăzut la art. 6 din Codul Civil), aceste dispoziții își produc efectul de la data intrării în vigoare a Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 317/2023 (care modifică Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 80/2023), respectiv data de 8 august 2023, nu retroactiv. Măsurile dispuse prin prezenta decizie pot fi contestate în termen de 30 de zile calendaristice de la data confirmării de primire a acesteia de către beneficiar”, se arată în decizia APIA.

La începutul anului, Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a cerut documente de la instituțiile statului în legătură cu modul în care două firme care în trecut au fost conduse de apropiați ai baronul PSD Paul Stănescu, Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL, au ajuns să solicite subvenții europene de aproape 6 milioane de euro pentru stuful din Delta Dunării.

Firmele, controlate la acel moment de fiul lui Paul Stănescu și de un fost consilier al secretarului general PSD, au ajuns să ceară subvenții europene pentru stuf în urma unei legi promovate de actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, considerat chiar omul de casă al lui Stănescu.

Astfel, o lege modificată pe ascuns în 2023 în Parlament, a transformat Delta Dunării în pajişte, pentru care se pot cere subvenții de milioane de euro de la UE, potrivit unei investigații a emisiunii ”România, te iubesc” de la Pro TV.

Investigația Pro TV arată că parlamentarul care a modificat legea este tocmai Florin Barbu, la acel moment președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. Ulterior, proiectul a trecut rapid prin Parlament și a fost promulgat de președintele Iohannis.

În 2023, cele două firme care au concesionat activitatea de recoltare a stufului din Delta Dunării au cerut subvenție în baza legii lui Florin Barbu.

Cererea de plată transmisă de cele două firme, Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL, fusese inițial aprobată de APIA Tulcea, dar a fost stopată de structura centrală a instituției în urma controalelor lansate.

Un alt semn de întrebare legat de cererea de subvenție are legătură cu obiectul subvenției. Astfel, firmele au dreptul să recolteze stuful în perioada octombrie – martie, când stuful e mai degrabă uscat, ceea ce face improbabilă utilizarea pe post de furaje pentru animale. Or, subvenția are tocmai rolul de a stimula producția de furaje.

Anul trecut, printre acționari se numărau Ștefan Alexandru Stănescu, fiul lui Paul Stănescu, și Marinela Iscru, soția preotului Mădălin Iscru, fostul consilier al lui Paul Stănescu pe vremea când baronul PSD era ministru al Dezvoltării, potrivit anchetei Pro TV. Între timp, aceștia au ieșit din acționariatul firmelor.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri monitorul bt

Polițiștii din Botoșani, aducători de bucurie pentru copiii din Flămânzi

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au lăsat pentru o zi atribuțiile obișnuite de patrulare și intervenție, pentru a deveni mesageri ai bucuriei. În uniformă, dar cu brațele pline de daruri, aceștia au ajuns în orașul Flămânzi, unde a...

Vladimir Putin a anunţat o încetare a focului de Paşti

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat sâmbătă, 19 aprilie, că Rusia încetează focul în Ucraina de la ora 18,00, ora Moscovei, până luni, 21 aprilie, adică două zile, pe durata sărbătorilor de Paște, a relatat agenția rusă de știri TASS, preluată de Libertatea. „Ghidată de considerente umanita...

Lumina Sfântă, primită la Ierusalim foarte repede anul acesta

Lumina Sfântă a fost primită la Ierusalim, aducând pace, speranță și bucurie, transmite Basilica.ro. Sfânta Lumină a fost primită la Mormântul Învierii Domnului din Ierusalim sâmbătă, 19 aprilie 2025, în jurul orei 14,35. Minunea a avut loc foarte rapid anul acesta, când toţi creştinii sărbătores...

Mii de soldați, milioane de obuze. Cum ajută Coreea de Nord Rusia împotriva Ucrainei

O investigația Reuters arată cât de mult se bazează Rusia pe obuzele nord-coreene pe câmpul de luptă, ceea ce i-a permis să ducă un război de uzură pe care Ucraina a avut dificultăți în a-l egala. O analiză a transporturilor maritime și terestre realizată de Open Source Centre în colaborare cu Re...

Zece lucruri mici pe care neurologii și-ar dori să le faci pentru creier

Obiceiuri simple de zi cu zi care te pot ajuta să rămâi ager. Și niciodată nu e prea târziu să le începi, spun jurnaliștii de la New York Times. Modificări mici în rutina ta zilnică pot avea un impact uriaș asupra protejării centrului de control al corpului – creierul – și pot preveni declinul co...

Tragedie în Sâmbăta Mare pentru doi părinți din județ

O tragedie a lovit o tânără familie din județ chiar în Sâmbăta Mare. Părinţii şi rudele sunt în stare de şoc.  Durere fără margini într-o familie din județul Botoșani, chiar în preajma sărbătorii Învierii Domnului. Un bebeluș de numai două luni și-a pierdut viața în condiții cumplite, în dimineaț...

Start în runda a V-a din play-off-ul SuperLigii

Astăzi se va da startul în cea de-a V-a rundă a play-off-ului SuperLigii. De la ora 20:00, în Giulești, Rapid se va duela cu „U” Cluj. Înaintea confruntării cele două formații se află pe ultimle două locuri din clasament. Toate partidele din play-off-ul SuperLigii sunt transmise în direct de Digi...

Podul „blocat” de la Mileanca – un drum cu probleme și o soluție care se lasă așteptată (VIDEO)

Trafic restricționat, drum în lucru de ani de zile și un pod care pare că nu se mai termină. Asta reclamă consilierul județean Andrei Nenișcă în legătură cu podul de pe drumul județean Darabani–Dorohoi, peste iazul Mileanca. „Știți că pe drumul județean care leagă Darabani de Dorohoi avem un pod ...

Pericolul din Noaptea de Înviere – lumânările lăsate nesupravegheate pot declanșa incendii

Sărbătorile Pascale aduc în casele românilor lumină și speranță, dar și riscuri, dacă nu suntem atenți. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” din Botoșani trage un semnal de alarmă – lumânările aprinse, lăsate nesupravegheate, pot duce la tragedii. În Noaptea de Înviere ș...

Leo: „Va fi un meci al orgoliilor!” (VIDEO)

Leo Grozavu, tehnician care i-a readus pe ieșeni în prima ligă, a declarat în cadrul unei conferinței de presă organizate de FC Botoșani, că derby-ul moldav de duminică din Copou va fi unul al orgoliilor. „Ambele echipe au nevoie de puncte și o dată cu această luptă acerbă din play-out, clar că f...

Good News

Only good and positive news.