Think-tank-ul Expert Forum cere Guvernului, Parlamentului și Autorității Electorale Permanente o reducere drastică a fondurilor primite de la buget. Într-o scrisoare deschisă pentru coaliția de la putere, Expert Forum arată că reducerea asumată de 25% e insuficientă, dat fiind că anul trecut partidele au primit 387 de milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor a mers către presa mainstream, care s-a autocenzurat în fața derapajelor coaliției PSD-PNL.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Potrivit Expert Forum, Ordonanţa Trenuleţ face doar schimbări cosmetice în chestiunea explozivă a banilor în politică, unul din punctele slabe ale sistemului nostru, după cum s-a văzut la alegerile eşuate din 2024.
Expert Forum solicită Guvernului, Parlamentului și Autorității Electorale Permanente să ia cât mai curând o serie de măsuri pentru a crește transparența finanțării politice și care să responsabilizeze partidele politice cu privire la alocarea și cheltuirea fondurilor publice. Observăm că România iese din anul electoral 2024 cu numeroase semne de întrebare referitoare la legalitatea și corectitudinea modului în care se aduc și se cheltuie banii în politică, la eficiența mecanismelor de control și a coerenței legislative, în contextul în care subvențiile și rambursările pentru campaniile electorale au depășit un miliard de lei.
“În primul rând, solicităm reducerea alocărilor pentru subvenții în 2025. Potrivit articolului XIV din OUG 156 din 30 decembrie 2024, subvenția alocată partidelor politice se diminuează cu 25% față de nivelul acordat în anul 2024. Actul normativ nu oferă nicio justificare cu privire la motivele pentru care s-a ajuns la această valoare. Nota de fundamentare, la rândul său este minimalistă și menționează doar că ”Se propune ca subvenția acordată în anul 2025 partidelor politice să fie diminuată cu 25% față de anul 2024.” Nu este clar de ce se propune 25% și nu 50%, de exemplu”, se arată.
Anul trecut partidele politice au ajuns după rectificarea din luna septembrie la 387 de milioane de lei. “Reamintim că Guvernul Ciolacu a mărit subvențiile, pe ascuns, de la 314 milioane de lei, deși se înregistraseră economii. Dacă aplicăm reducerea de 25% la bugetul total s-ar ajunge la 290 milioane de lei. Această valoare rămâne oricum foarte ridicată și nejustificată. Chiar dacă 2024 a fost an electoral, am observat că partidele au folosit subvențiile foarte limitat în campanie, preferând să declare fonduri private, care se rambursează la rândul lor. Așadar, subvențiile nici măcar nu sunt folosite pentru campanii, așadar un buget semnificativ nu este justificat.
În plus, observând precedentele, există o posibilitate foarte mare ca și în 2025 bugetul să fie mărit la loc prin rectificare bugetară. Probabil aceasta reducere este una amăgitoare, precum cea cu care s-a lăudat și premierul Florin Cîțu în 2020. După a declarat că va reduce subvențiile cu 30% în 2021, le-a mărit în cele din urmă de la 162 de milioane de lei cu 90 de milioane de lei, netransparent”, mai transmite Expert Forum.
Organizaţia amintită, pe lângă reducerea bugetelor pentru subvenții, solicită și responsabilitate din partea partidelor politice în cheltuirea acestor fonduri, precum și controale eficiente din partea Autorității Electorale Permanente. “În 2024, aproape 60% din fonduri au fost cheltuite pentru presă și propagandă (214 milioane de lei în primele 11 luni ale anului), atât prin contracte netransparente care au șubrezit și mai tare independența presei, dar și în precampanie, pe materiale de propagandă stradală, fără niciun fel de transparență. În final, ca public, nu știm pe ce s-au dus acești bani.
Poate cel mai important, campania de pe Tik Tok plătită de Partidul Național Liberal și folosită de Călin Georgescu (rămâne încă de văzut cum), arată că fondurile sunt cheltuite iresponsabil, pentru campanii care șubrezesc democrația și sunt controlate tardiv și limitat. Partidele ar trebui să ofere explicații publicului cu privire la contextul în care se realizează și plătesc astfel de campanii, iar AEP ar trebuie să se sesizeze dacă fondurile sunt cheltuite contrar legii”, se arată în scrisoare.