Ministerul Mediului pune lupa pe localitățile din județ. Rigolele, șanțurile și albiile râurilor, vor fi verificate la sânge pentru evitarea dezastrelor.
Într-un efort amplu de prevenire a inundațiilor, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a demarat, în perioada 6 mai – 19 iunie 2025, un control la nivel național, care vizează verificarea cursurilor de apă, dar și a șanțurilor și rigolelor din localități. Scopul este clar – reducerea pagubelor produse de revărsările apelor sau scurgerile de pe versanți.
În județul Botoșani, acțiunea este coordonată de Instituția Prefectului, cu sprijinul Grupului de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații. Comisia de verificare este formată din reprezentanți ai mai multor instituții-cheie – Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani, Garda Forestieră Suceava și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga”.
Toate controalele se desfășoară conform unui plan de măsuri aprobat prin Ordinul de Prefect nr. 236 din 5 mai 2025. Printre principalele obiective urmărite de comisie se numără eliminarea completă a deșeurilor din albiile minore, de pe maluri, din rigole și șanțurile de pe marginea drumurilor.
De asemenea, autoritățile insistă pe instalarea de plăcuțe de avertizare pentru a preveni depozitarea ilegală a gunoaielor. Totodată, curățarea și întreținerea rigolelor și șanțurilor de pe drumurile publice, sunt esențiale pentru captarea apelor pluviale și a scurgerilor de pe versanți. Va fi acordată atenție și pentru asigurarea scurgerii optime în dreptul podurilor și podețelor, prin îndepărtarea mâlului și igienizarea zonelor adiacente. Comisiile vor verifica dacă s-a asigurat îndepărtarea vegetației ierboase și lemnoase din albiile și de pe malurile cursurilor de apă.
Până în acest moment, din cele 46 de Unități Administrativ Teritoriale incluse în planul de verificare, doar 15 au fost controlate. În urma acestor inspecții, au fost identificate mai multe nereguli, pentru care s-au dispus măsuri clare de remediere.
Reprezentanții instituțiilor implicate avertizează că nerespectarea termenelor de remediere va atrage sancțiuni. Cei care au atribuții directe în salubrizarea cursurilor de apă vor răspunde conform legii.
Controalele vor continua și în următoarele săptămâni, iar autoritățile subliniază că miza este una majoră – protejarea comunităților locale de efectele tot mai devastatoare ale inundațiilor.