Cum să plăteşti mai puţin la energie. Ghid practic pentru consumatori - Monitorul de Botoșani

Cum să plăteşti mai puţin la energie. Ghid practic pentru consumatori - Monitorul de Botoșani
📅 2025-01-10

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că românii ar putea să nu vadă nicio diferenţă în facturi după eliminarea plafonării la energie, dar îi îndeamnă pe toţi să verifice pe site-ul ANRE ofertele de pe piaţă şi să o aleagă pe cea mai mică. Trecerea de la un furnizor la altul se face rapid, exclusiv online. Ministrul crede că, dacă foarte mulţi români îşi schimbă furnizorul în funcţie de cea mai bună ofertă, companiile vor scădea constant preţurile, transmite News.ro.

Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.

Sebastian Burduja a fost întrebat, miercuri seara la Antena 3, care va fi diferenţa între factura pe care o plătim acum la energie, la gaz, la curent şi factura pe care o vom plăti în momentul în care se va elimina plafonarea.

Suntem într-un context regional extrem de complicat”

”E posibil să nu fie nicio diferenţă. Unul dintre scenariile pe masa noastră este să continuăm actuala schemă de compensare-plafonare şi sunt nişte motive în spate. Suntem într-un context regional extrem de complicat şi ştiţi foarte bine situaţia sistării tranistului gazului rusesc prin Ucraina, presiunile din Republica Moldova, toate aceste lucruri pun la rândul lor presiune pe preţuri şi această schemă, cu bune, cu rele, totuşi, a asigurat pentru consumatorul final (…) un preţ stabil şi rezonabil, aş spune, la facturi la energie electrică”, a declarat ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, un scenariu de lucru este ”să ţintim mai bine sprijinul”.

”Adică românii care cu adevărat nu-şi permit să plătească facturi la utilităţi să beneficieze de un sprijin din partea statului român, sub forma unui voucher sau sub forma unui alt mecanism de compensare, astfel încât să nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a mai declarat Burduja.

Acesta cere românilor să aleagă cele mai mici oferte de pe piaţă.

”Chiar îi rog pe toţi românii să fac asta, să intre pe site-ul ANRE şi să vadă ofertele şi să o aleagă pe cea mai mică (…) Asta nu ştiu foarte mulţi români. Deci e un proces care se face integral online şi este extrem de rapid şi foarte simplu. Mai mult, dacă românii ar face asta în număr mare, ce s-ar întâmpla? Ar pune presiune pe furnizori, care ar coborî succesiv preţurile şi ar veni cu oferte extrem de competitive”, a mai declarat ministrul.

Burduja crede că, dacă românii nu fac asta, şi ”ne mulţumim cu furnizorul pe care l-am avut acum 10-15 ani de zile, sigur, n-are nicio motivare în plus să coboare preţul”.

Ce se întâmplă cu prețul energiei electrice în 2025?

Începând cu 1 aprilie 2025, plafonarea prețului energiei electrice va expira, ceea ce înseamnă că prețurile vor fi reglementate de piață, nu de stat. Acest lucru va aduce schimbări majore în facturile de energie ale consumatorilor casnici, iar estimările arată o creștere semnificativă pentru unii utilizatori.

Cum se vor schimba prețurile?

Pentru consumatorii care folosesc peste 255 kWh/lună, se estimează o scădere de aproximativ 21% față de actualul tarif plafonat. În schimb, cei care consumă mai puțin de 100 kWh/lună ar putea vedea o creștere de până la 51%, echivalentă cu o medie de 17,6 lei în plus pe lună.

Ce preţuri se preconizează

În prezent, ofertele din piață pentru perioada post-plafonare sunt între 1,03 și 1,43 lei/kWh (TVA inclus). Conform prognozei Asociației Energia Inteligentă (AEI), consumatorii vor plăti un preț final cuprins între 1,03 și 1,15 lei/kWh. Aceasta reprezintă o scădere comparativ cu plafonul actual de 1,3 lei/kWh, dar rămâne mai mare decât prețurile din perioada plafonată pentru anumite categorii de consumatori.

Începând cu 1 aprilie 2025, după expirarea plafonării actuale, prețurile la energie electrică pentru consumatorii casnici vor depinde de ofertele furnizorilor. Fiecare furnizor mare are o abordare diferită:

  • Hidroelectrica: Ofertele lor actuale sunt valabile până pe 31 martie 2025. După această dată, compania va comunica noul preț, iar clienții vor putea rezilia contractul dacă nu sunt de acord cu condițiile noi.
  • Electrica Furnizare: Similar, va notifica clienții privind noul preț după încetarea plafonării, iar clienții vor avea opțiunea de a continua sau nu.
  • Getica 95: Propune un preț mult mai ridicat, de 7 lei/kWh, după expirarea plafonării, cu toate taxele incluse.
  • Nova Power&Gas: Oferă un preț fix de 0,49882 lei/kWh pentru primele trei luni, după care acesta poate fi ajustat. Cu toate taxele, prețul final ar putea ajunge între 0,83 și 1,15 lei/kWh, în funcție de zonă.
  • PPC (fosta Enel): Are un preț de 0,749 lei/kWh pentru energie activă, iar după adăugarea tarifelor și taxelor, prețul final depășește 1,3 lei/kWh.
  • E.On: Oferta post-liberalizare include un preț de 0,73 lei/kWh pentru energie activă, care cu toate costurile incluse ajunge aproape de nivelul oferit de PPC, depășind actualul plafon de 1,3 lei/kWh.

Pe scurt, consumatorii vor putea alege dintre mai multe oferte, însă este de așteptat ca unele prețuri să fie mai mari decât plafonul actual, de 1,3 lei/kWh, în funcție de furnizor și regiunea de distribuție.

De ce se majorează prețul energiei electrice?

Plafonul actual de 0,68 lei/kWh, stabilit de stat, implică vânzarea sub costuri reale pentru furnizori, ceea ce necesită fie subvenții bugetare, fie ajustarea altor taxe pentru a acoperi diferențele. După expirarea plafonării, costurile reale (inclusiv taxe, accize și tarife) vor fi reflectate integral în factură.

Retrospectiv, poți observa cum a arătat evoluția prețului energiei electrice în România pe parcursul anului 2023, comparativ cu media europeană. Din datele ilustrate, se pot observa diferențele de prețuri față de alte țări din Europa, observând poziția României în raport cu media europeană.

Ce opțiuni avem?

Pentru a te adapta, poți compara ofertele disponibile pe comparatorul de prețuri al ANRE și pot alege furnizorul cu oferta cea mai avantajoasă. De asemenea, este recomandat să urmărești consumul lunar și să iei măsuri pentru a-l reduce, dacă este posibil, pentru a evita facturi mai mari.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri monitorul bt

Mamă şi fiu spulberaţi de o maşină în faţa casei. “Nu i-am văzut” (VIDEO)

O femeie în vârstă de 87 de ani şi-a pierdut viaţa, iar fiul său se află în stare gravă la spital, după ce ambii au fost implicaţi într-un tragic accident rutier chiar în poarta casei. Incidentul cumplit s-a petrecut vineri seară în localitatea Racovăţ. Bătrâna şi fiul său în vârstă de 39 de ani ...

Tragedie evitată ca prin minune. Maşini făcute praf de un şofer aproape de comă alcoolică (VIDEO)

Inconştienţa celor care se urcă la volan după ce au consumat băuturi alcoolice pare fără limite. O tragedie a fost evitată ca prin minune vineri seară după ce un şofer a făcut praf mai multe maşini parcate. Incidentul a avut loc pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoşani. Un bărbat, în ...

Cum să plăteşti mai puţin la energie. Ghid practic pentru consumatori

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că românii ar putea să nu vadă nicio diferenţă în facturi după eliminarea plafonării la energie, dar îi îndeamnă pe toţi să verifice pe site-ul ANRE ofertele de pe piaţă şi să o aleagă pe cea mai mică. Trecerea de la un furnizor la altul se face ra...

Românii vor călători fără viză în SUA. Ce trebuie să știm

Românii vor călători fără vize în Statele Unite ale Americii începând cu sfârșitul lunii martie, după ce România a devenit cea de-a 43-a țară care aderă la Programul Visa Waiver(VWP) al SUA. Intrarea României în programul Visa Waiver a fost oficializată într-un eveniment la guvern, de la ora 15.0...

AUR Botoșani promite 300 de participanți la protestul de la București

Aproximativ 300 din tot județul vor participa duminică, 12 ianuarie, la protestul organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) în București, anunță reprezentanții partidului de la Botoșani. Deși coaliția de guvernare formată din PSD, PNL, UDMR și Minorități a stabilit deja noile date pentru...

Accident grav surprins de o cameră de bord: “Nu l-am văzut prea mult” (VIDEO)

Accidentul de vineri la amiază, din marginea municipiului Botoșani, a fost surprins pe o cameră de bord. Un șofer a avut viteza de reacție necesară să evite impactul frontal cu mașina scăpată de sub control. Accidentul a avut loc în pădurea de la Lebăda, iar momentul a fost surprins pe o cameră d...

Aerul Botoșaniului sub lupă. Mii de tone de particule în suspensie, amenzi de sute de mii de lei și sesizări penale

România continuă să fie monitorizată de Comisia Europeană pentru neîndeplinirea obligațiilor privind reducerea poluării aerului. În acest context, Comisariatul Județean Botoșani a derulat, pe parcursul anului 2024, 63 de acțiuni de inspecție și control pentru a îmbunătăți calitatea aerului și a v...

Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează

În data de 31 decembrie 2024, companiile de furnizare PPC Energie și PPC Energie Muntenia, parte din Grupul PPC în România, au fuzionat. Unificarea companiilor de furnizare într-o singură entitate legală marchează un pas strategic pentru optimizarea activității de furnizare a energiei electrice ș...

Acțiune de amploare a Poliției pentru siguranța elevilor. 34 de chiulangii depistați în Botoșani

Polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, alături de colegii lor din structurile de ordine publică, investigații criminale, investigarea criminalității economice, rutieră și transporturi, cu sprijinul polițiștilor de frontieră și al jandarmilor, au organizat o acțiune menită să sporească ...

Un cămin sigur pentru copilul tău – campanie și ghid practic pentru prevenirea accidentelor casnice

Protejarea copiilor mici de pericolele din casă este o misiune continuă pentru părinți. Bucătăria, un spațiu aparent inofensiv, poate ascunde riscuri grave. Atenție maximă în bucătărie! Specialiștii avertizează – nu lăsați copiii nesupravegheați în timp ce gătiți. Câteva secunde de neatenți...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.