Până pe 10 ianuarie, profesorii care au beneficiat de prime didactice sau profesionale sunt obligați să explice modul în care au cheltuit acești bani. Aceștia trebuie să depună documentele justificative la secretariatul școlilor unde predau, iar actele vor fi trimise mai departe către Ministerul de Investiții și Fonduri Europene.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Dascălii vor semna o declarație pe propria răspundere, în care vor detalia utilizarea primei, iar la dosar vor atașa documentele justificative.
Valoarea primei didactice a fost de 1.500 de lei și poate fi cheltuită pentru achiziționarea de cărți, cursuri de specialitate sau dispozitive electronice (precum laptopuri sau tablete), utile în activitatea didactică. Potrivit legislației, maxim 30% din această sumă poate fi folosită pentru „nevoi didactice individuale specifice”. Practic, dacă banii au fost folosiți pentru un curs de specializare, profesorii trebuie să depună diploma de absolvire.
În ceea ce privește prima profesională, valoarea acesteia a fost de 500 de lei. Ministerul de Investiții precizează că acești bani pot fi cheltuiți pentru o singură categorie de cheltuieli, fără a fi necesar să fie urmat un curs de pregătire profesională.
Situația primelor este învăluită în ceață în 2025, însă Ministerul Educației promite cadrelor didactice că va negocia cu Comisia Europeană pentru obținerea fondurilor necesare pentru continuarea acordării primei didactice.