(Reuters) – Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a sugerat cu tărie într-un videoclip difuzat miercuri că Kievul a solicitat livrări de rachete americane Tomahawk cu rază lungă de acțiune, în timp ce a făcut remarci critice cu privire la informațiile „confidențiale” despre care a spus că au fost divulgate.
Rachetele Tomahawk au o rază de acțiune de 2 500 km (1 550 mile), mult mai mare decât orice rachetă pe care Ucraina o are în prezent în arsenalul său. O astfel de livrare de arme ar fi considerată aproape sigur de Rusia drept o escaladare a războiului său din Ucraina.
Zelenskiy a călătorit în Statele Unite luna trecută pentru a-i prezenta președintelui Joe Biden un „plan de victorie”, care, în opinia sa, ar putea contribui la presarea Moscovei de a negocia cu bună credință încetarea războiului.
De atunci, liderul ucrainean a declarat că planul are în vedere un „pachet de descurajare non-nucleară” care ar fi utilizat numai în cazul în care Moscova nu pune capăt invaziei sale la scară largă și continuă să escaladeze conflictul.
Unele dintre detaliile planului au fost păstrate confidențiale, lucru la care Zelenskiy a făcut aluzie în comentariile în limba engleză adresate marți jurnaliștilor nordici, care au fost publicate integral pe pagina sa de Telegram miercuri.
„Când o mulțime de țări au început să sprijine planul de victorie, vedeți ce se întâmplă acum în mass-media – au spus că Ucraina dorea o mulțime de rachete, cum ar fi Tomahawks etc. Dar erau informații confidențiale – între Ucraina și Casa Albă. Cum să înțelegem aceste mesaje?”
Zelenskiy a adăugat: „Deci înseamnă că între parteneri – nu există lucruri confidențiale”.
New York Times a citat marți un înalt oficial american care a declarat că Zelenskiy a cerut rachete Tomahawk, ceea ce oficialul a declarat că este total nefezabil.
Statele Unite au fost cea mai importantă sursă de asistență militară a Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie 2022, dar au încercat, de asemenea, să nu facă nimic care ar putea determina Rusia, înarmată nuclear, să răspundă dur sau să extindă conflictul.
De exemplu, Statele Unite nu permit Ucrainei să tragă cu arme occidentale asupra unor ținte militare din adâncul Rusiei, în ciuda apelurilor repetate ale Kievului de a permite acest lucru.
Ucraina și-a dezvoltat propriile drone de atac cu rază lungă de acțiune în timpul războiului și le-a folosit pentru a lovi ținte aflate în interiorul Rusiei.