CHIȘINĂU (Reuters) – Liderul regiunii separatiste transnistrene din Moldova a călătorit la Moscova de la suspendarea livrărilor de gaze rusești prin Ucraina, a declarat marți președintele Moldovei.
Transnistria a suferit întreruperi generalizate de energie electrică de la 1 ianuarie, când compania rusă Gazprom a suspendat exporturile de gaze către regiune, invocând o datorie moldovenească neplătită de 709 milioane de dolari pe care Chișinăul nu o recunoaște ca fiind valabilă.
Moscova dă vina pentru suspendarea livrărilor de gaze pe Moldova și Ucraina, care au refuzat să prelungească un acord de tranzit de gaze pe cinci ani, care a expirat la 31 decembrie, pe motiv că încasările contribuie la finanțarea invaziei Rusiei.
Moldova susține că Moscova ar putea folosi o rută alternativă pentru a continua aprovizionarea Transnistriei, care primea gaz prin Ucraina.
Președinta pro-occidentală a Moldovei, Maia Sandu, vorbind în cadrul unui briefing de presă, nu a oferit detalii despre vizita la Moscova a liderului separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselsky. Nici biroul său, nici autoritățile ruse nu au comentat vizita.
Sandu a declarat că decizia Republicii Moldova de a-i permite să se deplaseze la Moscova via Chișinău arată că guvernul ei nu obstrucționează eforturile de soluționare a crizei, care a provocat întreruperi de gaz, întreruperi continue de energie electrică și probleme de alimentare cu apă în Transnistria.
“Refuzul Tiraspolului de a accepta ajutorul Moldovei nu este (refuzul) său, ci al Kremlinului”, a adăugat Sandu, reiterând opinia Chișinăului potrivit căreia Transnistria acționează doar la ordinele Moscovei. Tiraspol este capitala regiunii separatiste.
Oficialii moldoveni spun că au oferit Transnistriei ajutor pentru a cumpăra gaz de pe piețele externe și pentru a asigura aprovizionarea cu cărbune din Ucraina. Autoritățile separatiste spun că Chișinăul nu a făcut nicio propunere reală.
Sandu a declarat că ea crede că criza energetică a fost alimentată artificial, susținând că Rusia are rute alternative pentru a continua furnizarea de gaze naturale contractate. Singurul obiectiv al Rusiei este să destabilizeze situația din Moldova, a adăugat ea.
Sandu, care a câștigat un al doilea mandat prezidențial în urma unor alegeri foarte disputate la sfârșitul anului trecut, își propune să ducă Moldova în Uniunea Europeană.