Taxa de stâlp este de așteptat să aducă la bugetul de stat circa 2-3 miliarde de lei, estimează fostul ministru de Finanțe Gheorghe Ialomițianu, potrivit termene.ro. Acesta a spus că, în domeniul energetic, presiunea indusă de această nouă obligație de plată va conduce la o scumpire a electricității cu circa 2-3% pentru consumatorul final.
„De exemplu, în domeniul energiei, această nouă taxă va pune presiune pe costuri, care vor fi transferate la consumatorul final, în factura la electricitate. Sper ca solariile sau alte active importante din domeniul agricol să nu fie trecute pe lista de taxare, așa încât să fie cât mai puține costuri care să fie suportate de consumatori”, a spus Gheorghe Ialomițianu pentru sursa citată.
Domeniul de aplicare al taxei va fi extrem de vast. Este vorba de toate activele pentru care nu se achită impozit pe clădiri.
Conform OUG 156/2024, „Impozitul pe construcții se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidența acestor prevederi și valoarea clădirilor din parcurile industriale, științifice și tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri.
În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere”.
Ordonanța mai prevede că impozitul pe construcții se plătește „în două rate egale până la datele de 30 iunie, respectiv 31 octombrie inclusiv”.