„SuperTrump” în acțiune: Turneul fulger al transformării capitalei

„SuperTrump” în acțiune: Turneul fulger al transformării capitalei
📅 2025-01-26

Donald Trump este în funcție de cinci zile, dar deja și-a impus voința asupra Washingtonului cu o viteză și eficiență nemiloasă, demonstrând că promisiunile sale cele mai radicale din campanie nu au fost doar vorbe goale.

Analiză – Trump, la apogeul puterii, acționează rapid pentru a „prelua controlul” asupra Washingtonului

Președintele republican a făcut primii pași pentru a-și îndeplini angajamentul de a remodela o birocrație federală despre care crede că i-a fost ostilă în timpul primului său mandat, între 2017 și 2021. El a redistribuit sau demis sute de funcționari publici prin acțiuni simultane asupra mai multor agenții.

A mobilizat rapid armata la granița de sud, a demis șeful Pazei de Coastă a SUA și a contestat decenii de jurisprudență constituțională printr-o serie de ordine executive cu o rază largă de acoperire – 26 dintre ele emise în doar câteva ore după preluarea funcției – acoperind de la reglementările de mediu până la regulile privind cetățenia americană.

În ceea ce este probabil cea mai îndrăzneață mișcare, Trump a acordat grațiere pentru aproximativ 1.500 de susținători implicați în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, simbolul global al democrației americane.

Aliații lui Trump au comparat această ofensivă rapidă cu un raid al forțelor speciale, care a luat prin surprindere lucrătorii federali, sindicatele, grupurile de advocacy și chiar mass-media, prin amploarea sa.

Ei atribuie succesul acestei mișcări muncii minuțioase desfășurate ani de zile de către aliații conservatori, care au petrecut mare parte din timpul în care Trump a fost în afara funcției elaborând planuri politice detaliate, astfel încât să poată acționa imediat.

„Aceasta este echipa de asalt care preia guvernul federal”, a declarat Steve Bannon, fost consilier principal la Casa Albă în primul mandat al lui Trump și apropiat al multor dintre principalii săi consilieri politici, pentru Reuters.

Oponenții lui Trump spun că acesta distorsionează Constituția SUA și extinde limitele puterii executive dincolo de ceea ce a fost intenționat. De asemenea, aceștia afirmă că mișcările inițiale ale lui Trump demonstrează că este mai interesat să transforme radical țara decât să o unească – și, în multe cazuri, să-și răzbune dușmanii.

Într-una dintre primele sale acțiuni, Trump a retras autorizațiile de securitate pentru zeci de foști oficiali din domeniul informațiilor, care au atribuit articole nefavorabile despre Hunter Biden, fiul fostului președinte Joe Biden, unei operațiuni de influență rusești.

Trump a retras, de asemenea, protecția de securitate pentru trei foști oficiali din domeniul securității naționale, în ciuda unor amenințări credibile din partea Iranului. A găsit timp să elimine portretul unuia dintre cei mai mari critici ai săi, generalul Mark Milley, fostul președinte al Statului Major Comun, dintr-un coridor al Pentagonului.

A epurat Consiliul Național de Securitate al Casei Albe de oficiali de carieră care erau considerați insuficient de loiali președintelui. Această mișcare îi permite să aducă loialiști în peste 100 de roluri de securitate națională.

„Este clar că nu este un om care să-și uite ușor ranchiunele”, a spus William Galston, un cercetător senior la Brookings Institution, cu o experiență de peste 40 de ani în și în afara guvernului.

Casa Albă nu a răspuns solicitării de comentarii pentru acest articol.

ANI DE PREGĂTIRE

Chiar și adversarii lui Trump spun că ultimele cinci zile reprezintă un contrast uimitor față de primul său mandat, când conflictele interne și pregătirea slabă au compromis multe dintre inițiativele sale politice ambițioase.

„În ceea ce privește amploarea și viteza acestor acțiuni, echipa sa a demonstrat rezultatele unei pregătiri extraordinare”, a declarat Timothy Naftali, istoric prezidențial și fost director al bibliotecii prezidențiale Nixon.

Multe dintre politicile lui Trump se aliniază cu cele promovate de „Proiectul 2025”, un consorțiu de organizații conservatoare care a petrecut mai mult de doi ani elaborând politici în anticiparea unei posibile reveniri a lui Trump.

Trump s-a distanțat de proiect anul trecut, spunând că nu știe nimic despre el, deși mulți foști consilieri au fost profund implicați. Cu toate acestea, influența proiectului asupra noii sale administrații este evidentă.

„Proiectul 2025” a susținut epurarea oficialilor de carieră din Consiliul Național de Securitate.

O altă politică promovată de proiect, deja adoptată de Trump, este crearea unei noi categorii de funcționari federali cunoscută sub numele de „Schedule F”, care face mai ușoară demiterea a sute de mii de angajați publici.

Trump a sugerat, de asemenea, o restructurare a Agenției Federale pentru Managementul Situațiilor de Urgență (FEMA), care ar transfera multe dintre funcțiile acesteia către state – o altă propunere a Proiectului 2025.

„Există oameni politici și strategi dedicați care au crezut în Trump… și au început să lucreze imediat în 2021 pentru revenirea sa la Casa Albă”, a spus Bannon. „Iar acum vedem roadele acestor eforturi.”

APOGEUL PUTERII?

Agenda lui Trump se confruntă cu obstacole în viitor. Primele săptămâni ale administrației sale ar putea reprezenta apogeul puterii sale, recunosc unii dintre susținători.

Multe dintre ordinele executive ale lui Trump testează limitele dreptului constituțional. Un ordin care pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere – un principiu constituțional conform căruia aproape toți cei născuți pe teritoriul SUA devin automat cetățeni – a fost deja suspendat de un tribunal federal.

Mai multe alte promisiuni și ordine au fost contestate imediat în instanță de state și organizații de advocacy, iar ofensiva din prima săptămână ar putea fi împotmolită în litigii care să dureze mare parte din mandatul său.

Trump ar putea avea dificultăți în menținerea majorității restrânse a republicanilor din Camera Reprezentanților peste doi ani. Partidul președintelui în funcție pierde adesea locuri la alegerile intermediare. Dacă se întâmplă acest lucru, drumul legislativ, deja îngust, se va închide complet pentru Trump.

„Trump are un mandat decisiv din partea alegătorilor americani pentru a aduce reforme radicale la Washington”, a spus Mike Davis, un consilier apropiat al lui Trump pe probleme judiciare.

„Acest mandat politic va dispărea dacă el nu își îndeplinește misiunea – și nu o îndeplinește rapid.”

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri money

Când va depăși cursul euro valoarea de 5 lei și la cât este estimată inflația în acest an

Analiștii financiari estimează că moneda euro va depăși valoarea de 5 lei în următoarele luni, pe fondul unei economii caracterizate de incertitudine și presiuni inflaționiste. De asemenea, prognozele privind inflația și alte indicatori economici relevă provocările majore cu care se confruntă Rom...

Se modifică programul Rabla. Câți bani primesc românii în 2025

Se modifică programul Rabla. Câți bani mai primesc românii care vor să își cumpere mașini noi în 2025? În primul rând veștile sunt cât se poate de bune. În ciuda situației economice în care se află România, se caută soluții. Astfel, valoarea ecotichetului poate crește semnificativ în curând, a an...

Un grup german va construi o nouă fabrică în România

Municipiul Hunedoara se pregătește să găzduiască o investiție importantă în domeniul auto, după ce grupul german Schieffer Industries, specializat în producția de componente auto din plastic, a anunțat construcția unei noi fabrici. Proiectul marchează o etapă importantă pentru economia locală, cu...

Planul lui Trump pentru Gaza: Relocare temporară sau permanentă a palestinienilor?

Președintele american Donald Trump a declarat sâmbătă că Iordania și Egiptul ar trebui să ia mai mulți palestinieni din Gaza, unde atacul militar al Israelului a provocat o situație umanitară îngrozitoare și a ucis zeci de mii de oameni. Trump spune că Iordania și Egiptul ar trebui să preia mai m...

Șomajul, problema României în 2025. Mai sunt sau nu bani pentru plăți

Șomajul ar putea fi principala problemă a României în 2025, avertizează economiștii. Se pare că rata șomajului este într-o continuă creștere. Vor mai fi însă bani pentru a fi făcute plățile? Există câteva scenarii nu tocmai optimiste. Mircea Coșea a declarat, la Antena 3 CNN, că Guvernul trebuie ...

Un „Vatican” pentru ordinul Bektashi: Planul Albaniei pentru un stat spiritual suveran

Albania va crea un stat musulman suveran în Tirana pentru ordinul religios Bektashi, după modelul Vaticanului din Roma, pentru a păstra și promova toleranța religioasă, a declarat sâmbătă premierul Edi Rama, scrie Reuters. Albania va crea în Tirana un stat Bektashi, în stilul Vaticanului Dacă va ...

 Valoarea cu care a fost asigurat tezaurului dacic furat în Olanda: peste 30 de milioane de euro

Valoarea cu care a fost asigurat tezaurului dacic furat în Olanda! Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a dezvăluit valoarea totală a asigurării expoziției internaționale „Dacia! Empire of Gold and Silver”, găzduită de Muzeul Drents din Assen. Muzeu ce a ajuns pe primele pagini ale presei...

Celulă de criză la Guvern după furtul celor patru piese de tezaur. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat organizarea la nivelul Guvernului a unei celule de criză pentru coordonarea eficientă a activităţilor de recuperare a celor patru piese de tezaur furate. Potrivit acestuia, din această celulă de criză fac parte reprezentanţi ai Ministerului de Interne, Poliţiei ...

Concedieri colective la o fabrică deschisă abia acum 3 ani în România. 500 de oameni rămân pe drumuri

O veste cutremurătoare zguduie comunitatea din Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, după ce fabrica de frigidere Haier, inaugurată cu entuziasm în decembrie 2021, a anunțat că își va închide porțile. Decizia afectează direct peste 500 de angajați, dintre care o mare parte își va pierde locurile ...

Lukașenko, la al 7-lea mandat: Opozanții fie în închisoare, fie în exil

Liderul belarus Alexander Lukașenko a declarat duminică că unii dintre oponenții săi politici au “ales” să meargă la închisoare, în timp ce își exprima votul în cadrul unor alegeri care urmau să îi prelungească cei 31 de ani de guvernare. Lukașenko spune că criticii “au alesR...

Good News

Only good and positive news.