WASHINGTON (Reuters) – Departamentul Trezoreriei SUA a declarat marți că a transferat partea de 20 de miliarde de dolari a SUA dintr-un împrumut G7 de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina către un fond intermediar al Băncii Mondiale pentru ajutor economic și financiar pentru țara devastată de război.
Departamentul Trezoreriei a declarat că această plată îndeplinește angajamentul său din octombrie de a egala angajamentul Uniunii Europene de a furniza un ajutor de 20 de miliarde de dolari susținut de activele suverane rusești înghețate, alături de împrumuturi mai mici din partea Marii Britanii, Canadei și Japoniei pentru a ajuta națiunea est-europeană să lupte împotriva invaziei Rusiei.
Plata înainte de inaugurarea președintelui ales Donald Trump în ianuarie are drept scop protejarea fondurilor împotriva recuperării de către administrația sa. Trump s-a plâns că SUA oferă prea mult ajutor Ucrainei și a declarat că va pune capăt rapid războiului, fără a preciza cum.
Creditul de 50 de miliarde de dolari pe o perioadă de 30 de ani va fi deservit de dobânzile provenite din aproximativ 300 de miliarde de dolari în active suverane rusești înghețate care au fost imobilizate de la invadarea Rusiei în februarie 2022. Democrațiile din G7 discută planul de luni de zile și au convenit asupra termenilor în octombrie, înainte de alegerea lui Trump.
Administrația președintelui Joe Biden a încercat inițial să împartă împrumutul de 20 de miliarde de dolari în două, 10 miliarde de dolari urmând să fie utilizate pentru ajutor militar și 10 miliarde de dolari pentru ajutor economic, însă partea militară ar fi necesitat aprobarea Congresului, o sarcină îngreunată de victoria electorală zdrobitoare a republicanilor. Odată cu transferul de marți, întreaga sumă va fi dedicată unor scopuri non-militare.
Trezoreria a declarat că fondurile au fost transferate către un nou fond al Băncii Mondiale numit Facilitarea resurselor pentru investiții în consolidarea Fondului intermediar financiar al Ucrainei (FORTIS Ukraine FIF). Consiliul de administrație al creditorului mondial a aprobat crearea fondului în octombrie, cu obiecția unei singure țări, Rusia.
Banca, a cărei cartă o împiedică să gestioneze orice ajutor militar, a gestionat un fond intermediar umanitar și economic similar pentru Afganistan.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a supravegheat personalul care a executat transferul electronic al celor 20 de miliarde de dolari către fondul Băncii Mondiale, a declarat un oficial al departamentului.
“Aceste fonduri – plătite din veniturile excepționale obținute din propriile active imobilizate ale Rusiei – vor oferi Ucrainei o infuzie critică de sprijin în timp ce își apără țara împotriva unui război de agresiune neprovocat”, a declarat Yellen într-o declarație.
“Cele 50 de miliarde de dolari furnizate în mod colectiv de G7 prin această inițiativă vor contribui la asigurarea faptului că Ucraina are resursele de care are nevoie pentru a susține serviciile de urgență, spitalele și alte fundații ale rezistenței sale curajoase”, a adăugat ea.
Forța dolarului american de la victoria lui Trump în alegerile din 5 noiembrie a diminuat ușor împrumutul în termeni de dolari. Potrivit unei fișe de termeni a împrumutului G7, UE va furniza 18,115 miliarde de euro (19,1 miliarde de dolari), Canada 5 miliarde de dolari canadieni (3,52 miliarde de dolari), Marea Britanie 2,258 miliarde de lire sterline (2,88 miliarde de dolari) și Japonia 471,9 miliarde de yeni (3,11 miliarde de dolari).