Studiu de caz: Bill Hwang, sau cum poţi pierde 20 de miliarde de dolari din banii tăi, iar băncile care te-au împrumutat încă 10 miliarde

Studiu de caz: Bill Hwang, sau cum poţi pierde 20 de miliarde de dolari din banii tăi, iar băncile care te-au împrumutat
📅 2025-01-27

de Mihai Craiu – Owner/CEO – Media Consulta International – Part of Fininvest-USA

Un om modest, trăind în suburbiile din New Jersey şi conducând un Hyundai… un “Pillar of his religious community” – personalitate religioasă, om modest – ziua susținător al bisericii sale şi propovăduind cuvântul domnului în seminarii mistico-logico financiare, având însă de asemenea o latură a personalităţii sale total diferită – un gambler care paria enorm pe acțiuni ale unor companii cumpărate însă cu bani împrumutați dar în care-și punea la bătaie şi banii proprii…

Cum a reușit însă Bill Hwang să fie cvasinecunoscut pe bursa de piața de stocuri din Wall Street?

Nu simplu – însă foarte eficient… Sunt mulţi investitori pe Wall Street care sunt numiți “balene” sau “balene albe” datorită dimensiunii incredibile pe care o au în termeni de investiții financiare sau avere personală… Acești investitori însă preferă de multe ori să împrumute bani prin leverage de la bănci sau fonduri de management şi să cumpere/parieze în piață cu acești bani astfel însă-n față – ca deținători – apar cei care i-au împrumutat acești bani… Deci piața nu vede numele final al deţinătorului de acțiuni, ci numele celui care i-a împrumutat banii pentru a cumpăra acele acţiuni…

Pe 26 martie 2021 băncile mari care ofereau servicii de leverage şi acționau ca şi prime broker pentru Archegos (Family Office-ul creat şi condus de Bill Hwang pentru a-şi administra proprii bani, dar şi pentru a cumpăra şi vinde acțiuni cu bani împrumutați de la bănci) aceste bănci, deci au început să vândă într-o frenezie de neexplicat stocuri de acțiuni valorând miliarde de dolari după ce deținătorul principal -Archegos- nu a reușit să îndeplinească condiţiile de “margin call” ale băncilor.

Bill Hwang – deși ar fi putut să mai aducă niște capital şi să marcheze o pierdere, a preferat să nu îndeplinească condiţia de margin-call, iar băncile care aveau expunere pe Archegos au început să vândă masiv stocuri de acţiuni pentru a-şi recupera capitalul.

Această vânzare sub presiune a făcut ca Viacom CBS să înregistreze o scădere de 27% în prețul acțiunilor sale şi o scădere similară s-a înregistrat şi pentru Discovery Inc…

Un investitor financiar important – Bill Hwang – cu un început modest în piața de capital, dar care a avut un mentor important la Tiger Management unde s-a format inițial, cu o personalitate am putea zice dublă – una care predica şi participa activ la întâlnirile religioase şi ajuta comunitatea – şi alta care paria pe Wall Street cu bani împrumutați de la bănci – ajunge să producă o pierdere de aproximativ 14% pentru Credit Suisse – un gigant bancar şi lui Nomura Holdings – un alt gigant financiar experimentat în deal-uri pe Wall Street.

De ce giganţii americani implicaţi precum – Goldman Sachs şi Morgan Stanley au fost capabili să-și limiteze pierderile, iar alte bănci precum Deutsche Bank au fost capabili să vândă la începutul crizei lui Hwang şi să NU marcheze pierderi – ține numai de viteza cu care au luat deciziile şi de timingul de vânzare extrem de rapid.

Credit Suisse – gigantul financiar “gras” şi Nomura Holdings au acționat târziu şi au marcat pierderi incredibile.
La data de 30 martie Mitsubishi Financial Group a declarat pierderi de 300 de milioane de euro relaţionate de pierderile financiare ale lui Archegos Capital Management pe operaţiunile cu stocuri EMEA sau China. SEC a început o anchetă pentru a elucida mecanismele pierderii.

Pe 15 aprilie Președintele Comitetului din Senatul american responsabil cu piața de capital a scris CEO-ului de la Credit Suisse, dar şi de la Nomura şi le-a dat 14 zile pentru a răspunde şi a elucida/oferi explicații privind deal-urile lor cu Archegos Capital.
Nu mai târziu de 6 aprilie 2021 Credit Suisse îşi concediază șeful de la compliance şi şeful de risc al piețelor de capital şi raportează pierderi de 4,7 miliarde dolari pe deal-urile cu Archegos şi Greensill.

Banca Credit Suisse este forțată de reglementatorii de piaţă să aducă de acasă încă două miliarde de dolari la capitalul băncii – pentru a îndeplini condiţiile de lichiditate necesare pentru a funcţiona în piață şi pentru a nu-și pune în pericol investitorii.
Morgan Stanley care părea că şi-a limitat pierderile – a anunțat un miliard de euro pierduţi în afacerile derulate cu Archegos, 644 de milioane de dolari la vânzarea de stocuri de acțiuni (în 16 martie 2021 a fost făcut anunţul) şi încă aproape 300 de milioane de dolari încercând să scape de acţiunile cu potențial de contagiune şi risc.

Nomura cu pierderi de două miliarde de dolari şi Credit Suisse cu aproape cinci miliarde de dolari, dar şi Bill Hwang personal (cu aproape 20 de miliarde de dolari) sunt principalii pierzători ai acestei afaceri în care s-au “topit” aproape 30 de miliarde de dolari într-o săptămână…

Pe 27 aprilie 2022 Bill Hwang şi CFO-ul lui de la Archegos Patrick Halligan au fost arestați şi acuzaţi de racketeering, fraudă financiară cu acțiuni – într-un act de acuzare care conținea 59 de pagini de acuzații şi explicaţii ale mecanismului de pierdere.

Au fost acuzaţi de asemenea şi de manipularea pieței de capital (au mințit că aveau cash colateral de nouă miliarde de dolari în conturi ceea ce la acel moment nu mai era adevărat) deşi avocații lor au adus argumente că şi Bill Hwang a pierdut proprii bani în aceste tranzacţii ceea ce e perfect adevărat.

Credit Suisse a mai încasat o amendă de aproape 300 milioane de dolari pentru că nu şi-a luat toate măsurile de compliance şi de reducere a riscului în asemenea tranzacţii.

Departamentele de risc ale băncilor au un rol extrem de important în a identifica cât mai devreme problemele care pot apărea în negocierea cu cei împrumutați, iar acest lucru face diferenţa între faliment şi succes… Goldman Sachs a fost aici un exemplu în acest sens întrucât a identificat cu trei zile mai devreme decât majoritatea actorilor din piață problemele în deal-urile cu Archegos şi a vândut rapid aproape 10 milioane de acțiuni recuperându-şi integral valorile de bani împrumutați.

Alte bănci care au întârziat o zi – max. două – au plătit un preț de aproximativ un miliard de dolari din aceste pierderi. Morgan Stanley, deşi a acționat tot în 26 martie 2021, nu a reușit să vândă integral şi la prețuri bune acţiunile deţinute şi au înregistrat o pierdere de aproximativ un miliard de dolari…

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri money

Care a fost prima muncă a lui Gigi Becali. Ce a lucrat în fabrică bogatașul filantrop de azi

Care a fost prima muncă a lui Gigi Becali! Astăzi, Gheroghe Becali (66ani) este unul dintre cei mai bogați oameni din România, cunoscut ca latifundiar, filantrop și patron al echipei de fotbal FCSB. Dar înainte de a deveni o figură bine cunoscută, viața sa a trecut printr-o etapă modestă, marcată...

Comisia de la Veneția: „Anularea alegerilor prezidențiale nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate”

Comisia de la Veneția a făcut public, luni, un raport despre anularea alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională. Comisia de la Veneția: „Anularea alegerilor prezidențiale nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate” „Dovedirea încălcărilor legii prin camp...

Simion: „Comisia de la Veneția vă spune ce vă spun toți românii: ați anulat alegerile ilegal”

Președintele AUR, George Simion, a transmis că în raportul publicat, luni, Comisia de la Veneția transmite că au fost anulate ilegal alegerile prezidențiale din România. Simion: „Comisia de la Veneția vă spune ce vă spun toți românii: ați anulat alegerile ilegal” „Comisia de la Veneția vă spune c...

Gabriel Constantin, românul din fruntea gigantului Trump Hotel & Tower Chicago: „Primul serviciu la un hotel, am spălat vase”

Gabriel Constantin este românul care se află în fruntea Trump Hotel & Tower Chicago, cel mai nou și scump hotel din renumitul lanț din industria mondială a ospitalității. Povestea sa inspiră prin tenacitate și determinare, fiind un exemplu al succesului construit cu multă muncă. Money.ro l-a ...

A murit deputatul Iusein Ibram. Ciolacu: „Un om politic dedicat solidarității între minoritate și majoritate”

Muftiatul Cultului Musulman din România a anunțat, luni, că deputatul din partea Uniunii Democrate Turce din România, Iusein Ibram, a murit. „Cu profundă tristețe, anunțăm trecerea la cele veșnice a domnului Iusein Ibram, deputat din partea Uniunii Democrate Turce din România și o personalitate m...

Bursa de Valori București a deschis în scădere pe toți indicii ședința de luni

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de luni. Rulajul se cifra la 10,5 milioane de lei (2,1 milioane de euro), după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Bursa de Valori București a deschis în scădere pe toți indicii ședința de luni Indicele principal B...

Florin Piersic, la mulți ani! Simbol al artei și culturii românești, astăzi marele actor împlinește 89 de ani

Florin Piersic, la mulți ani! Lecția de speranță a unui titan al scenei la venerabila aniversare de 89 de ani.  ”Sănătate, bucurie și speranță, acestea sunt cuvintele pe care le iubesc”, a transmis în zi aniversară actorul cu o carieră prolifică ce se întinde pe șapte decenii. Pentru artist, anul...

Furtul pieselor de tezaur. Infamul clan Remmo, pe lista suspecților

Anchetatorii olandezi au aflat de unde a fost furată mașina pe care au folosit-o hoții care au sustras patru piese de tezaur care aparţin României, Coiful de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice, de la Muzeul Drents din oraşul Assen, scrie De Telegraaf. Furtul pieselor de tezaur. Infamul clan Re...

Elena Lasconi: „Dacă guvernele PSD-PNL și-ar fi făcut treaba, în România ar fi intrat 12 miliarde de euro, bani gratis”

Președinta USR, Elena Lasconi, a transmis că în România ar fi putut intra 12 miliarde de euro, dacă guvernele PSD-PNL din ultimii trei ani și-ar fi făcut treaba, Elena Lasconi: „Dacă guvernele PSD-PNL și-ar fi făcut treaba, în România ar fi intrat 12 miliarde de euro, bani gratis” „12 miliarde de...

Surpriză mare în Belarus: Lukașenko câștigă iar

Liderul belarus Alexander Lukașenko și-a prelungit domnia de 31 de ani cu o victorie masivă în alegerile prezidențiale pe care guvernele occidentale le-au respins ca fiind o farsă, potrivit rezultatelor preliminare de luni, scrie Reuters. Lukașenko obține o victorie masivă în alegerile din Belaru...

Good News

Only good and positive news.