Șomajul ar putea fi principala problemă a României în 2025, avertizează economiștii.
Se pare că rata șomajului este într-o continuă creștere. Vor mai fi însă bani pentru a fi făcute plățile? Există câteva scenarii nu tocmai optimiste.
Mircea Coșea a declarat, la Antena 3 CNN, că Guvernul trebuie să analizeze bine piața muncii înainte de a luat măsuri „heirupiste” de economisire a banilor prin reduceri de posturi, deoarece în România șomajul crește „exploziv”.
În același timp, Economistul a sfătuit Executivul să se concentreze pe reduceri de personal din consiliile de administrație și din agențiile și comisiile care nu au o activitate reală, care au fost înființate doar pentru a împărți locuri de muncă pe criterii politice.
„Suntem într o situație pe care până acum nu am mai avut-o și anume o creștere explozivă a șomajului, se închid multe societăți cu capital românesc. În România e criză, criză europeană, efectele administrației Trump, Ucraina. Lucrurile astea trebuie judecate prin prisma situației pieței muncii. Să nu luăm măsuri heirupiste”, a avertizat economistul.
Șomajul nu ar fi singura problemă însă a României. Mircea Coșea a amintit Guvernului că încă nu și-a onorat promisiunea de a reforma administrația teritorială.
„Un lucru pe care îl dorim de mult și anume reducerea numărului de deputați și senatori, iar cel mai important reforma administrației teritoriale, acolo sunt muți care iau bani de pomană, nejustificat, e o pierdere pentru stat”, a spus Mircea Coșea la Antena 3 CNN.
În același timp, economistul a explicat că Guvernul trebuie să caute să facă economii cu cei plătiți pentru a face parte din consiliile de administrație.
„Avem o necesitate extrem de urgentă de a reduce cheltuielile cu așa numita birocrație guvernamentală. (…)Trebuie să se înceapă cu promisiunea încă nepusă în aplicare și anume reducerea numărului funcționarilor publici, analiza fiecărei comisii și agenții, tot ceea ce ține de Guvern, pentru că sunt multe instituții care n-au niciun fel de job, niciun fel de activitate adevărată, sunt înființate doar pentru a crea numite posturi.
Trebuie verificat ce se întâmplă în consiliile de administrație, acolo sunt numai oameni care au legături politice și n-au niciun fel de legătură cu instituția în care sunt și primesc niște sume fantastice. Uitați-vă ce se întâmplă la tot ce înseamnă energie, Transelectrica, Transgaz”, a explicat economistul.
În ceea ce privește reducerile de personal din Parlament, Mircea Coșea a declarat că speră că într-adevăr „se face curățenie” și nu sunt înlocuiți doar angajații cu oamenii noilor demnitari.
„Ceea ce face domnul Bolojan acum și la Camera Deputaților la fel e o chestiune importantă, dar se referă de fapt la ceea ce putem numi o anumită depolitizare, pentru că în aceste instituții posturile sunt în general politice, tot ceea ce înseamnă cabinetele parlamentarilor sunt prieteni, rude, asociați, lipitori de afișe, în general. Deci acolo e bine că se face această curățenie să vedem pe ce principii și cum, Doamne ferește să fie înlocuiți cu alții pe aceleași structuri politice. Să sperăm că o să fie bine”, a spus economistul.