MOUNT ATHOS, Grecia (Reuters) – Soldații ucraineni au ajuns în Grecia cu urmele războiului – unul cu o cicatrice la cap, altul cu ambele picioare amputate deasupra genunchiului, unii cu răni mentale invizibile în urma unui conflict de trei ani care le-a devastat patria.
Soldații ucraineni, 22 în total, au luat un autobuz pe o distanță de peste 1 000 km (620 de mile) din orașul ucrainean Lviv către o mănăstire construită pe o stâncă din peninsula muntoasă Athos din nordul Greciei, unde sperau să scape de amintirile bântuitoare ale câmpului de luptă.
În timpul șederii lor de patru zile, care face parte dintr-un program de sprijin psihologic organizat de autoritățile ucrainene, soldații ucraineni au făcut un pelerinaj la câteva zeci de mănăstiri de pe pantele Muntelui Athos, un centru spiritual încă din secolul al X-lea.
“O mulțime de militari suferă din cauza evenimentelor care au avut loc în ultimii trei ani. Mulți dintre ei suferă de diferite boli – sunt răniți și trebuie să îi reabilităm”, a declarat părintele Mykhailo Pasirskyi, un preot ortodox ucrainean care i-a însoțit pe soldații ucraineni în călătoria lor.
Invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a declanșat cel mai sângeros război pe teritoriul european din ultimii 70 de ani. Până în august 2024, Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina a documentat aproape 12 000 de civili uciși și peste 24 000 de răniți în Ucraina. Rusia neagă că ar fi vizat civili.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat în decembrie 2024 că 43 000 de militari ucraineni au fost uciși și 370 000 răniți. El a adăugat că Rusia a pierdut aproape 200 000 de soldați. Moscova nu și-a dezvăluit pierderile, dar a declarat că astfel de estimări sunt extrem de exagerate.
Ivan Kovalyk făcea o pauză pe linia frontului în septembrie 2023 când soldații care l-au înlocuit i-au cerut să aducă un radio, mâncare și apă. În timp ce aducea lucrurile, un obuz a explodat în apropiere. Kovalyk, în vârstă de 22 de ani, și-a pierdut ambele picioare sub genunchi și acum merge cu ajutorul unor proteze.
Colegii soldați l-au cărat pe pavelele denivelate și pe scările înguste ale mănăstirilor Athos. Dar, în general, a mers fără ajutor și rămâne pozitiv cu privire la starea sa.
“Desigur, m-a ajutat foarte mult, pentru că m-a ajutat să scap de stres”, a spus el despre vizita la Athos, pe care intenționează să o repete.
“A existat întotdeauna sprijin din partea rudelor, a prietenilor, a fraților de arme, sprijin din partea statului, fără de care nu ar fi fost posibil.”
Athos a fost un cămin spiritual al Bisericii Ortodoxe încă din perioada bizantină. Zona a fost adăugată pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 1988. Unele obiceiuri străvechi se mențin: până în prezent, numai bărbații au voie să viziteze.
Biserica Ortodoxă Rusă are legături vechi cu Athosul, iar în 2016 președintele Vladimir Putin l-a vizitat pentru a marca 1.000 de ani de când călugării ruși s-au stabilit acolo. Însă Grecia, membră NATO, a sprijinit Ucraina în război, deteriorând relațiile cu Moscova. Soldații ucraineni au vizitat doar locuri ortodoxe grecești.
Pentru a ajunge la mănăstirile impunătoare de pe stânci, soldații ucraineni au condus pe străduțele sinuoase ale peninsulei, urcând și ocolind munții împăduriți care coboară în Marea Egee.
Au luat împărtășania umăr la umăr în mici capele cu pereți groși de piatră, ale căror ferestre înguste lăsau suficientă lumină pentru a pătrunde în tămâia densă. Făceau liste pe bucăți dreptunghiulare de hârtie cu persoanele dragi pentru care doreau să se roage. Între slujbe, au vorbit, au fumat și au făcut fotografii de la balcoane cu vedere la mare.
“Vedem deja că aceste cinci zile petrecute pe Athos vor înlocui cel puțin un an de reabilitare în Ucraina, în spitale sau alte centre medicale”, a declarat Orest Kavetskyi, un oficial regional din Lviv care a contribuit la organizarea călătoriei.
“Când am vizitat Athosul, am simțit harul lui Dumnezeu, binecuvântarea lui Dumnezeu, măreția Athosului”.