UE și Marea Britanie au anunțat marți noi sancțiuni împotriva Rusiei fără să aștepte ca Statele Unite să li se alăture, la o zi după ce președintele Donald Trump a vorbit cu Vladimir Putin fără să obțină promisiunea unei încetări a focului în Ucraina, scrie Reuters.
Londra și Bruxellesul au declarat că noile lor măsuri se vor concentra asupra “flotei fantomă” a Moscovei, formată din petroliere și companii financiare care au ajutat-o să evite impactul altor sancțiuni impuse din cauza războiului.
Însă noile măsuri au fost anunțate fără ca Washingtonul să ia măsuri corespunzătoare în ciuda lobby-ului public intens din partea liderilor țărilor europene pentru ca administrația Trump să se alăture acestora.
Liderii Marii Britanii, Franței, Germaniei și Poloniei au călătorit împreună la Kiev la începutul acestei luni și au declarat că au pregătit noi sancțiuni împotriva Rusiei. Liderii europeni i-au telefonat apoi lui Trump în ajunul convorbirii sale cu Putin pentru a-i cere să li se alăture în impunerea de măsuri mai dure.
Rusia și Ucraina au purtat vineri primele discuții directe din ultimii peste trei ani, dar nu au reușit să convină asupra unei încetări a focului.
Ucraina spune că este pregătită pentru o încetare imediată a focului propusă de Trump în timp ce Rusia spune că dorește mai întâi discuții. Europenii spun că aceasta este o dovadă că Putin, care a început războiul invadându-și vecinul în 2022, nu este pregătit să pună capăt acestuia.
“FORȚAȚI-L PE PUTIN SĂ PUNĂ CAPĂT FANTEZIEI SALE
După ce și-au anunțat măsurile marți, Bruxelles-ul și Londra au sugerat că ar putea urma și alte sancțiuni arătând clar că nu au renunțat la speranța de a convinge Washingtonul să acționeze.
Ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot a făcut apel la “sancțiuni cu adevărat disuasive”.
“Să-l forțăm pe Vladimir Putin să pună capăt fanteziei sale imperialiste”, a spus el.
Ministrul britanic de externe, David Lammy, a declarat că “întârzierea eforturilor de pace nu va face decât să ne întărească hotărârea de a ajuta Ucraina să se apere singură și de a folosi sancțiunile noastre pentru a limita mașinăria de război a lui Putin”.
Șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, a declarat că mai multe sancțiuni sunt “în lucru”.
“Cu cât Rusia continuă războiul, cu atât mai dur este răspunsul nostru”, a scris ea pe X.
Cele mai recente sancțiuni vizează în principal reprimarea flotei maritime pe care Rusia o utilizează pentru a exporta petrol eludând un plafon de preț de 60 de dolari pe baril impus de grupul G7 al țărilor industrializate pentru a limita veniturile Rusiei.
Marea Britanie și UE au declarat că vor acționa, de asemenea, pentru a reduce plafonul, care impune o reducere mult mai mică asupra petrolului rusesc, acum că prețurile globale au scăzut în acest an.
Însă Kallas, reprezentantul UE, a precizat că este necesară o acțiune din partea Statelor Unite.
“Am fost cu toții de acord și am spus … că, dacă nu sunt de acord cu încetarea necondiționată a focului, așa cum a convenit Ucraina în urmă cu peste 60 de zile, vor fi luate măsuri ferme”, a declarat Kallas. “Și asta este ceea ce vrem să vedem de la toate părțile care au spus că vor acționa în conformitate”.
Trump a declarat luni că Rusia și Ucraina sunt pregătite să înceapă negocierile. Putin a spus că procesul va lua timp.