MOSCOVA (Reuters) – Kremlinul a declarat joi că Rusia are interese naționale strategice în Arctica, atunci când i s-a cerut să comenteze remarcile președintelui ales al SUA, Donald Trump, privind achiziționarea Groenlandei, absorbția Canadei și preluarea controlului asupra Canalului Panama.
Trump, care își va prelua mandatul la 20 ianuarie, a refuzat să excludă recurgerea la acțiuni militare sau economice pentru a urmări achiziționarea Canalului Panama și a Groenlandei, parte a unui program expansionist mai amplu pe care l-a promovat de când a câștigat alegerile din 5 noiembrie.
Trump a lansat, de asemenea, ideea de a transforma Canada într-un stat american și a promis să schimbe numele Golfului Mexicului în Golful Americii.
Întrebat despre comentariile lui Trump despre Groenlanda și Canada, Kremlinul a declarat că Rusia, care are cea mai mare coastă arctică, urmărește îndeaproape “evoluția dramatică” a situației.
“Arctica este o zonă a intereselor noastre naționale, a intereselor noastre strategice”, a declarat Peskov. “Suntem interesați să păstrăm atmosfera de pace și stabilitate în zona arctică”.
“Urmărim foarte îndeaproape evoluția destul de dramatică a situației, dar până acum, slavă Domnului, la nivel de declarații”.
Peskov a declarat că încercările Statelor Unite de a obține Groenlanda, care datează din secolul al XIX-lea, sunt o problemă a Statelor Unite și a Danemarcei, dar a remarcat că Europa reacționează foarte prudent la declarațiile lui Trump.
“Europa reacționează foarte timid și, desigur, este înfricoșător să reacționezi la cuvintele lui Trump, de aceea Europa reacționează foarte prudent, modest, în liniște, aproape în șoaptă”, a spus Peskov.
Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat surprinderea față de comentariile lui Trump despre Groenlanda și Canada, spunând că partenerii europeni au fost de acord că inviolabilitatea frontierelor este un principiu fundamental al dreptului internațional.
Întrebat despre remarcile lui Trump referitoare la Canalul Panama, pe care Statele Unite l-au construit și l-au deținut înainte de a-l ceda Panama în 1999, Kremlinul a declarat că a auzit remarcile, dar că acestea trebuie rezolvate de Statele Unite și Panama.
“Singurele mâini care controlează canalul sunt panameze și așa va continua să fie”, a declarat marți ministrul de externe Javier Martinez-Acha reporterilor.