DUBAI – Următoarea rundă de discuții pe tema programului nuclear între Iran și trei țări europene va avea loc pe 13 ianuarie la Geneva, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe al Iranului, Kazem Gharibabadi, citat de agenția de presă semi-oficială ISNA.
Iranul a purtat discuții cu Marea Britanie, Franța și Germania cu privire la programul său nuclear contestat în noiembrie 2024.
Rundă de discuții între Iran și 3 țări europene. Aceste discuții, primele de la alegerile din SUA, au avut loc după ce Teheranul a fost înfuriat de o rezoluție susținută de Europa care a acuzat Iranul de cooperare deficitară cu organismul de supraveghere nucleară al ONU.
Teheranul a reacționat la rezoluție informând organismul de supraveghere al AIEA că intenționează să instaleze mai multe centrifuge de îmbogățire a uraniului la uzinele sale de îmbogățire.
Rundă de discuții între Iran și 3 țări europene. Rafael Grossi, șeful organismului ONU de supraveghere nucleară, a declarat pentru Reuters în decembrie că Iranul își accelerează “dramatic” îmbogățirea uraniului până la o puritate de 60 %, mai aproape de nivelul de aproximativ 90 %, necesar construirii armelor. Teheranul neagă că urmărește să obțină arme nucleare și afirmă că programul său este pașnic.
În 2018, administrația de atunci a lui Donald Trump a ieșit din pactul nuclear încheiat în 2015 cu șase mari puteri și a reimpus sancțiuni dure împotriva Iranului, ceea ce a determinat Teheranul să încalce limitele nucleare ale pactului, prin măsuri precum refacerea stocurilor de uraniu îmbogățit, rafinarea acestuia la o puritate fisibilă și instalarea de centrifuge avansate pentru accelerarea producției.
Discuțiile indirecte dintre administrația președintelui american Joe Biden și Teheran pentru a încerca să relanseze pactul au eșuat, dar Trump a declarat în timpul campaniei sale electorale din septembrie: “Trebuie să încheiem un acord, deoarece consecințele sunt imposibile. Trebuie să ajungem la o înțelegere”.