România, locul 1 la inflație în UE pentru a șaptea lună consecutiv | Money.ro

România, locul 1 la inflație în UE pentru a șaptea lună consecutiv | Money.ro
📅 2024-10-18

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna septembrie până la 2,1%, de la un nivel de 2,4% în august, însă România este, pentru a şaptea lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, cu un avans anual al preţurilor de 4,8%, potrivit datelor publicate, joi, de Eurostat.

În luna septembrie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Irlanda (0,0%), Lituania (0,4%), Slovenia şi Italia (ambele cu 0,7%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (4,8%), Belgia (4,3%) şi Polonia (4,2%).

Comparativ cu datele din luna august 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 20 state membre, inclusiv în România de la 5,3%, până la 4,8%, a rămas stabilă în două ţări şi a crescut în cinci state membre.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei s-a redus de la 2,2% în luna august, până la 1,7% în luna septembrie. De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut uşor, de la 2,8%, până la 2,7%. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut uşor, de la 2,8%, până la 2,7%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat, săptămâna trecută, că rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna septembrie 2024, la 4,62%, de la 5,1% în august, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,72%, cele nealimentare cu 3,3%, iar serviciile cu 7,88%.

„Indicele preţurilor de consum în luna septembrie 2024 comparativ cu luna august 2024 a fost 100,33%. Rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 3,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2024 comparativ cu luna septembrie 2023 a fost 4,6%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2023 – septembrie 2024) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2022 – septembrie 2023) a fost 6,1%”, transmite INS.

Potrivit sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna septembrie 2024 comparativ cu luna august 2024 a fost 100,40%. Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2024 comparativ cu luna septembrie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 4,8%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2023 – septembrie 2024) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2022 – septembrie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 6,4%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în august de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Conform prezentării, tendinţa de reducere a ratei inflaţiei va continua pe cvasitotalitatea intervalului proiecţiei, însă ritmul dezinflaţiei este anticipat să încetinească vizibil în a doua parte a acestuia.

„Traiectoria este marcată de unele oscilaţii de ritm, induse preponderent de efecte de bază asociate evoluţiilor din trecut: majorări de impozite indirecte în ianuarie 2024, cu efect favorabil în ianuarie 2025; corecţii ale tarifelor la gaze naturale şi preţuri la legume, fructe, ouă în al doilea trimestru din 2024, cu efect nefavorabil în al doilea trimestru din 2025; majorare a accizei la carburanţi în iulie 2024, cu efect favorabil în iulie 2025″, se menţiona în Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri money

Schimbare surprinzătoare! Care sunt diferențele de salariu între femei și bărbați în România

Salariu mai mare pentru femei în România. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a făcut o declarație importantă joi, într-o dezbatere publică, susținând că, potrivit datelor colectate de Inspecția Muncii, femeile din România câștigă în medie mai mult decât bărbații. Acest anunț reprezintă o no...

Analiză: Primăriile au obţinut în 2023 venituri de peste 452 milioane lei din parcări

Primăriile din ţară au obţinut venituri de peste 452 milioane de lei din utilizarea locurilor de parcare şi din amenzile acordate în 2023, în creştere faţă de suma de 314,5 milioane lei colectată în anul precedent, relevă a cincea ediţie a analizei Inventarul Parcărilor Publice realizate de Integ...

Omagiu cinematografic pentru Doina Levintza, cea mai renumită creatoare de modă a României! Premieră de gală a filmului „Levintza – O Revolutzie altfel”

Omagiu cinematografic pentru Doina Levintza Articolul Omagiu cinematografic pentru Doina Levintza, cea mai renumită creatoare de modă a României! Premieră de gală a filmului „Levintza – O Revolutzie altfel” apare prima dată în Money.ro.

Al Pacino și povestea dublului său faliment: „Aveam 50 de milioane, iar apoi uu mai aveam nimic”

Al Pacino și povestea dublului său faliment: Articolul Al Pacino și povestea dublului său faliment: „Aveam 50 de milioane, iar apoi uu mai aveam nimic” apare prima dată în Money.ro.

Jumătate din producția alimentară globală, în pericol din cauza crizei globale de apă

Mai mult de jumătate din producția alimentară mondială va fi în pericol în următorii 25 de ani, pe măsură ce o criză a apei, care se accelerează rapid, cuprinde planeta, dacă nu se iau măsuri urgente pentru conservarea resurselor de apă, avertizează experții, transmite The Guardian. Jumătate din ...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.