PODGORICA (Reuters) – Sute de muntenegreni au protestat vineri în capitala Podgorica împotriva a ceea ce ei consideră a fi lipsa de acțiune a autorităților pentru a preveni un atac armat în masă în care un bărbat înarmat a ucis 12 persoane și a rănit grav patru.
Într-una dintre cele mai grave crime în masă din Balcani, Aco Martinovic, în vârstă de 45 de ani, s-a dezlănțuit miercuri după-amiază după ce a băut foarte mult în orășelul Cetinje și a reușit să evite poliția timp de mai multe ore.
Printre cei pe care i-a împușcat se numără propria sa soră. Ulterior, și-a îndreptat arma împotriva sa, murind joi dimineață din cauza rănilor.
Protestul a coincis cu o sesiune în curs a Consiliului Național de Securitate al țării, care a adoptat un set de măsuri mai stricte de control al armelor.
După sesiune, prim-ministrul Milojko Spajic a declarat că deținătorii de arme muntenegreni înregistrați vor avea acum la dispoziție un an pentru a trece testele medicale și psihologice, ca o condiție prealabilă pentru reînnoirea permiselor lor.
“Oricine nu trece testele … permisul (de armă) va fi revocat și armele confiscate”, a declarat Spajic într-o conferință de presă la Podgorica.
El a mai spus că autoritățile vor iniția o amnistie a armelor care va dura două luni, permițându-le celor care dețin arme ilegale să le predea fără teama de a fi urmăriți penal, sau să se confrunte cu “pedepse draconice” dacă vor fi prinși ulterior.
“Cei care nu le predau (armele ilegale) se vor confrunta cu o pedeapsă draconică … vor ajunge în închisoare”, a spus el.
Mulți muntenegreni sunt furioși din cauza a ceea ce ei consideră a fi reforma lentă a unei forțe de poliție cu personal insuficient și resurse insuficiente, precum și a luptelor birocratice și politice din cadrul guvernului.
Pentru a consolida rândurile reduse ale poliției, guvernul intenționează, de asemenea, să angajeze încă 200 de ofițeri de poliție, a declarat Spajic.
CERERI DE DEMISII
Protestatarii muntenegreni din Podgorica au stat mai întâi în tăcere pentru a comemora victimele împușcăturilor și apoi au adresat insulte poliției care a izolat clădirea guvernului din centrul orașului. Unii protestatari au încercat să spargă un gard de securitate.
Protestatarii muntenegreni au purtat bannere pe care scria “Sistemul vostru este putred” și “Mâinile voastre sunt însângerate”. Ei au atașat trandafiri cu panglici negre la gard într-un gest de doliu.
Ei cer demisia oficialilor de rang înalt, inclusiv a ministrului de interne Danilo Saranovic și a directorului poliției Lazar Scepanovic.
Scepanovic a declarat joi că răspunsul poliției la împușcături a fost întârziat de informații eronate care au trimis prima patrulă într-un loc greșit.
“Ca oameni onorabili, ar trebui să ieșiți și să ne spuneți (nouă) ce se întâmplă în sistemul vostru … sau mâine o astfel de tragedie ne poate bate la ușă tuturor”, a strigat un protestatar.
Acesta a fost al doilea atac armat în masă în mai puțin de trei ani în Cetinje, la 38 km vest de Podgorica. În august 2022, un bărbat înarmat a ucis 10 persoane, inclusiv doi copii, înainte de a fi împușcat mortal.
Spajic a declarat că ministerul de interne va fi acum însărcinat să formeze o echipă aeromobilă de reacție rapidă pentru a îmbunătăți răspunsul la astfel de urgențe.
Muntenegru, o mică republică adriatică cu doar 633 000 de locuitori, are o cultură a armelor de foc adânc înrădăcinată.
Ca și alte țări din Balcanii de Vest – Serbia, Bosnia, Albania, Kosovo și Macedonia de Nord – Muntenegru este, de asemenea, plin de arme ilegale, majoritatea provenind din războaiele sângeroase din anii 1990.