Primul semnal de detensionare? SUA și China reiau dialogul comercial în Elveția

Primul semnal de detensionare? SUA și China reiau dialogul comercial în Elveția
📅 2025-05-08

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și negociatorul comercial șef Jamieson Greer se vor întâlni cu țarul economic al Chinei, He Lifeng, în Elveția în acest weekend pentru discuții care ar putea fi primul pas spre rezolvarea unui război comercial care perturbă economia globală.

SUA și China vor purta sâmbătă discuții comerciale pentru a sparge gheața

Vestea întâlnirii anunțată de Washington marți târziu și confirmată ulterior de Beijing a dus la creșterea indicilor bursieri americani aducând ușurare piețelor zguduite de barajul de tarife al președintelui american Donald Trump.

Acțiunile din China și Hong Kong au deschis, de asemenea, în creștere la începutul tranzacțiilor asiatice de miercuri.

Întâlnirea cu vicepremierul chinez are loc după luni de tensiuni în creștere în urma cărora taxele comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii au crescut cu mult peste 100%.

Se așteaptă ca cele două părți să discute despre reducerile tarifelor mai ample, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu planificarea. De asemenea, se așteaptă ca echipele de negociere să discute despre eliminarea taxelor pentru anumite produse, despre politicile americane de minimis și despre lista americană de control al exporturilor, au declarat sursele.

Consiliul de Stat al Chinei nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii trimisă prin fax.

Washingtonul și Beijingul au fost blocate într-un joc de-a șoarecele și pisica cu privire la tarife, fiecare parte nedorind să fie văzută ca dând înapoi într-un război comercial care a trimis unde de șoc pe piețele globale și a perturbat lanțurile de aprovizionare.

Biroul Reprezentantului SUA pentru Comerț și Trezoreria au declarat că Greer și Bessent vor călători împreună la Geneva joi și se vor întâlni, de asemenea, cu președintele elvețian Karin Keller-Sutter pentru a discuta negocierile privind schimburile comerciale reciproce.

“Părerea mea este că va fi vorba despre o dezescaladare”, a declarat Bessent la emisiunea “The Ingraham Angle” de la Fox News Channel după anunț. “Trebuie să dezescaladăm înainte de a putea merge mai departe”.

După anunțul SUA, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului a confirmat că China a fost de acord să se întâlnească cu emisarii americani.

„Pe baza unei analize aprofundate a așteptărilor globale, a intereselor Chinei și a apelurilor industriei și consumatorilor americani, China a decis să reia dialogul cu Statele Unite”, se arată în declarația chineză.

“Există o veche zicală chineză: Ascultă ce se spune și privește ce se face. … Dacă SUA spune un lucru, dar apoi face altul, sau încearcă să folosească discuțiile ca o acoperire pentru a continua coerciția și șantajul, China nu va fi niciodată de acord.”

Aceasta este prima întâlnire între înalți oficiali chinezi și americani de când senatorul american Steve Daines s-a întâlnit cu premierul Li Qiang la Beijing în martie.

Beijingul și-a menținut în mare parte retorica înflăcărată, în timp ce tensiunile au crescut în ultimele săptămâni, după ce a promis că “nu va îngenunchea niciodată” în fața tarifelor suplimentare de 145 % ale lui Trump pe care propaganda chineză le-a comparat cu “a bea otravă”.

Economiștii au prognozat că tarifele impuse de Trump asupra Chinei și a altor zeci de țări ar putea reduce drastic creșterea economică globală, în timp ce banca de investiții japoneză Nomura a avertizat săptămâna trecută că acest lucru ar putea costa China până la 16 milioane de locuri de muncă.

Trump și echipa sa comercială au transmis semnale contradictorii cu privire la progresele înregistrate în discuțiile cu principalii parteneri comerciali care se grăbesc să încheie acorduri cu Washingtonul și să evite impunerea unor taxe de import ridicate asupra bunurilor lor.

Bessent a declarat parlamentarilor la începutul zilei că administrația Trump negociază cu 17 parteneri comerciali majori, dar nu și cu China, și ar putea anunța acorduri comerciale cu unii dintre aceștia chiar săptămâna aceasta.

Trump a declarat reporterilor, înainte de o întâlnire cu prim-ministrul canadian Mark Carney, că el și înalți oficiali ai administrației vor analiza potențialele acorduri comerciale în următoarele două săptămâni pentru a decide pe care le vor accepta declanșând o scădere a acțiunilor.

Bessent a declarat pentru Fox News că cele două părți vor stabili în timpul întâlnirii lor de sâmbătă “despre ce să vorbească”.

“Uite, avem un interes comun că acest lucru nu este sustenabil”, a spus Bessent. “Și 145%, 125% este echivalentul unui embargo. Nu vrem să decuplăm. Ceea ce ne dorim este un comerț echitabil.”

CREȘTEREA DEFICITULUI COMERCIAL

Trump și oficialii săi de top au avut o serie de întâlniri cu partenerii comerciali de când președintele a anunțat un tarif de 10% pentru majoritatea țărilor pe 2 aprilie împreună cu rate tarifare mai mari care vor intra în vigoare pe 9 iulie cu excepția acordurilor comerciale separate. Trump a impus, de asemenea, tarife de 25 % pentru automobile, oțel și aluminiu, tarife de 25 % pentru Canada și Mexic și tarife de 145 % pentru China urmând ca în săptămânile următoare să impună noi taxe pentru produsele farmaceutice.

China a răspuns prin majorarea tarifelor la 125% pentru produsele americane. Uniunea Europeană pregătește, de asemenea, contramăsuri.

“Aștept cu nerăbdare discuții productive, pe măsură ce lucrăm la reechilibrarea sistemului economic internațional pentru a servi mai bine interesele Statelor Unite”, a afirmat Bessent într-o declarație.

Măsurile luate de Trump în privința tarifelor, care, potrivit acestuia, vizează în parte reducerea deficitului comercial al SUA, au avut până acum un efect contrar, deficitul atingând un nivel record în luna martie, pe fondul importurilor masive de mărfuri efectuate de companii înainte de aplicarea taxelor. Datele au evidențiat o dinamică ce a contribuit la intrarea produsului intern brut în teritoriu negativ în primul trimestru al anului 2025, pentru prima dată în ultimii trei ani.

În special, efortul producătorilor de medicamente de a scăpa de tarifele pe care Trump a amenințat că le va impune sectorului a condus la o creștere record a importurilor de produse farmaceutice. Cu toate acestea, deficitul comercial al SUA cu China s-a redus brusc deoarece taxele zdrobitoare impuse de Trump au redus semnificativ importurile chinezești.

“ZONĂ DE ATERIZARE” PENTRU ACORDUL CU MAREA BRITANIE

Statele Unite și Marea Britanie au făcut progrese bune în negocierea unui acord comercial care ar include probabil cote tarifare mai mici pentru oțel și automobile, a declarat un oficial britanic avertizând în același timp că este prea devreme pentru a prezice când va fi semnat un acord.

Discuțiile, conduse de partea americană de USTR și Departamentul Comerțului, ar trebui să aibă ca rezultat cote tarifare mai mici pentru oțel și automobile, discuțiile continuând în legătură cu taxa britanică pe serviciile digitale, a adăugat oficialul.

Bessent a declarat pentru Fox News Channel că multe țări, inclusiv Indonezia, au venit cu oferte foarte bune pentru a reduce tarifele și barierele netarifare, cum ar fi subvențiile.

Înainte de întâlnirea sa cu Carney, Trump a declarat că Acordul dintre Statele Unite, Mexic și Canada, care a fost semnat în timpul primului său mandat și care urmează să fie revizuit anul viitor, ar putea fi renegociat, deși s-a întrebat dacă acest lucru este “chiar necesar”.

Carney a declarat ulterior reporterilor că nu au fost luate decizii privind tarifele în timpul întâlnirii sale cu Trump.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri money

Probele lipsă care zdruncină justiția. Un judecător cere explicații Parchetului General în cazul Călin Georgescu

Un judecător de la Judecătoria Sectorului l-a criticat Parchetul General pentru prelungirea măsurii controlului judiciar în cazul lui Călin Georgescu, argumentând că procurorii nu au adus noi probe în instanță. De asemenea, dosarul acestuia a rămas „în nelucrare”. Probele lipsă care zdruncină jus...

Curtea Constituțională decide soarta primului tur al alegerilor prezidențiale din 2025

Curtea Constituțională a României (CCR) va analiza vineri, de la ora 12:00, cererea depusă de Sebastian Popescu, candidat la alegerile prezidențiale, de anulare a primului tur al scrutinului din 4 mai. Curtea Constituțională decide soarta primului tur al alegerilor prezidențiale din 2025 Totodată...

Moneda, ca simbol. Ucraina explorează apropierea de UE și în plan valutar

Ucraina începe să ia în considerare o îndepărtare de dolarul american, posibil legându-și moneda mai strâns de euro, pe fondul divizării comerțului global și al legăturilor sale tot mai strânse cu Europa, a declarat guvernatorul Băncii Centrale, Andriy Pyshnyi, pentru Reuters. Ucraina ia în consi...

Dan Șucu: „Avem nevoie de o economie liberă, nu de stăpâni politici”

Președintele Confederației Patronale Concordia, Dan Șucu, subliniază necesitatea unei economii libere în România, având în vedere că țara nu trebuie să fie condusă de stăpâni politici. El avertizează că, de fiecare dată când interesele economice ale națiunii sunt puse în pericol, clasa politică v...

Câciu, despre explozia euro: „Va mai creste ușor până la alegeri”

Pe 8 mai 2025, cursul euro a crescut la 5,1222 lei, față de 5,0991 lei/euro înregistrat în ziua precedentă, 7 mai 2025. Fostul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, a oferit o analiză pentru Lumea Banilor în care explică motivele din spatele acestei creșteri accelerate a monedei europene. Câciu, des...

Pepe și vila sa, un cămin de 400.000 € transformat în studio și refugiu de familie

Pepe și vila sa, un cămin de 400.000 € transformat în studio și refugiu de familie. Mai toți pereții din interior sunt din sticlă, inclusiv bucătăria și o parte din tavan. Ionuț Pascu Pepe a transformat o vila sa dintr-o zonă liniștită din Pipera într-un univers complet. Locuința evaluate la circ...

Axa Moscova–Beijing. Comemorare solemnă, mesaj dur pentru Occident

Președintele rus Vladimir Putin i-a mulțumit președintelui chinez Xi Jinping pentru că s-a alăturat sărbătorilor care marchează 80 de ani de la victoria “sacră” asupra lui Adolf Hitler în cel de-al Doilea Război Mondial și a declarat că cele două țări sunt acum împreună împotriva R...

Euro a atins un nou record. Cursul valutar a explodat. Vezi cât te costă acum viața în euro

Un euro a ajuns la 5.1222 lei la cursul valutar anunțat de Banca Națională a României (BNR) joi. Pentru a treia zi la rând, a atins un nou maxim istoric. Euro a atins un nou record. Cursul valutar a explodat. Vezi cât te costă acum viața în euro Impactul devalorizării leului îl vom simți în ... M...

Începe Cannes 2025 cu un onor lui Robert De Niro! Singurul film românesc participă într-o secțiune a tinerilor

Prin Festival de Film de la Cannes, Riviera Franceză devine din nou kilometrul zero al cinematografiei mondiale. Pe 13 mai cel mai important festival de film din Europa își deschide porțile pentru cea de-a 78-a ediție. Timp de 12 zile, orașul va aduna legende ale marelui ecran dar și tinere talen...

Test sau provocare? Coreea de Nord lansează rachete balistice în largul coastelor sale

Coreea de Nord a lansat ceea ce par a fi mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune de pe coasta sa estică, a declarat joi armata sud-coreeană, probabil pentru a testa performanța și stabilitatea diverselor proiectile destinate exportului, scrie Reuters. Coreea de Nord a lansat rachete...

Good News

Only good and positive news.