Președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian Masoud Pezeshkian au semnat vineri un tratat de parteneriat strategic pe 20 de ani care implică o cooperare mai strânsă în domeniul apărării, care este de natură să îngrijoreze Occidentul, scrie Reuters.
Pezeshkian, aflat în prima sa vizită la Kremlin de la câștigarea președinției în iulie anul trecut, a salutat semnarea ca fiind un nou capitol important în relațiile dintre cele două țări, în timp ce Putin a declarat că Moscova și Teheranul au multe dintre aceleași opinii privind afacerile internaționale.
“Acest (tratat) creează condiții mai bune pentru cooperarea bilaterală în toate domeniile”, a declarat Putin, subliniind aspectele pozitive ale legăturilor economice și ale comerțului, despre care a spus că se desfășoară în principal în monedele proprii ale celor două țări.
“Avem nevoie de mai puțină birocrație și de mai multe acțiuni concrete. Indiferent de dificultățile create de alții, vom fi capabili să le depășim și să mergem înainte”, a adăugat Putin, referindu-se la sancțiunile occidentale impuse ambelor țări.
Putin a declarat că Rusia a informat în mod regulat Iranul cu privire la ceea ce se întâmplă în conflictul din Ucraina și că s-au consultat îndeaproape cu privire la evenimentele din Orientul Mijlociu și regiunea Caucazului de Sud.
Rusia și Iranul au fost principalii aliați militari ai președintelui sirian Bashar al-Assad, care a fugit la Moscova după ce a fost răsturnat luna trecută. De asemenea, Occidentul acuză Iranul că a furnizat rachete și drone pentru atacurile Rusiei asupra Ucrainei. Moscova și Teheranul susțin că legăturile lor tot mai strânse nu sunt îndreptate împotriva altor țări.
Putin a declarat că lucrările la un potențial gazoduct care să transporte gaz rusesc în Iran progresează în pofida dificultăților și că, în pofida întârzierilor în construirea de noi reactoare nucleare pentru Iran, Moscova este deschisă la posibilitatea de a prelua mai multe proiecte nucleare.
Pezeshkian, ale cărui cuvinte au fost traduse de televiziunea rusă de stat, a declarat că tratatul va crea oportunități bune și a arătat că Moscova și Iranul nu trebuie să țină cont de opinia a ceea ce el a numit “țările de peste ocean”.
“Acordurile la care am ajuns astăzi sunt un alt stimulent în ceea ce privește crearea unei lumi multipolare”, a spus el.
COOPERARE STRÂNSĂ
Moscova a cultivat legături mai strânse cu Iranul și cu alte țări ostile Statelor Unite, precum Coreea de Nord, de la începutul războiului din Ucraina, și are deja pacte strategice cu Pyongyangul și cu aliatul apropiat Belarus, precum și un acord de parteneriat cu China.
Detaliile imediate ale acordului de 20 de ani dintre Rusia și Iran nu au fost disponibile, dar nu se așteaptă ca acesta să includă o clauză de apărare reciprocă de tipul celei încheiate cu Minsk și Pyongyang. Cu toate acestea, este probabil ca acordul să preocupe Occidentul, care consideră ambele țări drept influențe malefice pe scena mondială.
Niciunul dintre cei doi lideri nu a menționat cooperarea în domeniul apărării în timpul conferinței de presă de la Kremlin, dar oficiali din ambele țări au declarat anterior că o parte a pactului se concentrează pe apărare.
Rusia a utilizat pe scară largă drone iraniene în timpul războiului din Ucraina, iar Statele Unite au acuzat Teheranul, în septembrie, că a livrat Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei.
Teheranul neagă furnizarea de drone sau rachete. Kremlinul a refuzat să confirme că a primit rachete iraniene, dar a recunoscut cooperarea sa cu Iranul și că include “cele mai sensibile domenii”.
Rusia a furnizat Iranului sisteme de rachete de apărare aeriană S-300 în trecut și au existat rapoarte în presa iraniană cu privire la un potențial interes pentru achiziționarea unor sisteme mai avansate, cum ar fi S-400 și pentru achiziționarea de avioane de luptă rusești avansate.
Vizita lui Pezeshkian la Moscova are loc într-un moment în care influența Iranului în Orientul Mijlociu este în retragere, odată cu căderea lui Assad în Siria și lovirea de către Israel a grupurilor susținute de Iran, Hezbollah în Liban și Hamas în Fâșia Gaza.
Soarta a două instalații militare rusești importante din Siria a fost incertă de la căderea lui Assad.