Parteneriat strategic pe 20 de ani între Rusia și Iran

Parteneriat strategic pe 20 de ani între Rusia și Iran
📅 2025-01-19

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian Masoud Pezeshkian au semnat vineri un tratat de parteneriat strategic pe 20 de ani care implică o cooperare mai strânsă în domeniul apărării, care este de natură să îngrijoreze Occidentul, scrie Reuters.

Putin și președintele iranian semnează un tratat de cooperare strategică

Pezeshkian, aflat în prima sa vizită la Kremlin de la câștigarea președinției în iulie anul trecut, a salutat semnarea ca fiind un nou capitol important în relațiile dintre cele două țări, în timp ce Putin a declarat că Moscova și Teheranul au multe dintre aceleași opinii privind afacerile internaționale.

“Acest (tratat) creează condiții mai bune pentru cooperarea bilaterală în toate domeniile”, a declarat Putin, subliniind aspectele pozitive ale legăturilor economice și ale comerțului, despre care a spus că se desfășoară în principal în monedele proprii ale celor două țări.

“Avem nevoie de mai puțină birocrație și de mai multe acțiuni concrete. Indiferent de dificultățile create de alții, vom fi capabili să le depășim și să mergem înainte”, a adăugat Putin, referindu-se la sancțiunile occidentale impuse ambelor țări.

Putin a declarat că Rusia a informat în mod regulat Iranul cu privire la ceea ce se întâmplă în conflictul din Ucraina și că s-au consultat îndeaproape cu privire la evenimentele din Orientul Mijlociu și regiunea Caucazului de Sud.

Rusia și Iranul au fost principalii aliați militari ai președintelui sirian Bashar al-Assad, care a fugit la Moscova după ce a fost răsturnat luna trecută. De asemenea, Occidentul acuză Iranul că a furnizat rachete și drone pentru atacurile Rusiei asupra Ucrainei. Moscova și Teheranul susțin că legăturile lor tot mai strânse nu sunt îndreptate împotriva altor țări.

Putin a declarat că lucrările la un potențial gazoduct care să transporte gaz rusesc în Iran progresează în pofida dificultăților și că, în pofida întârzierilor în construirea de noi reactoare nucleare pentru Iran, Moscova este deschisă la posibilitatea de a prelua mai multe proiecte nucleare.

Pezeshkian, ale cărui cuvinte au fost traduse de televiziunea rusă de stat, a declarat că tratatul va crea oportunități bune și a arătat că Moscova și Iranul nu trebuie să țină cont de opinia a ceea ce el a numit “țările de peste ocean”.

“Acordurile la care am ajuns astăzi sunt un alt stimulent în ceea ce privește crearea unei lumi multipolare”, a spus el.

COOPERARE STRÂNSĂ

Moscova a cultivat legături mai strânse cu Iranul și cu alte țări ostile Statelor Unite, precum Coreea de Nord, de la începutul războiului din Ucraina, și are deja pacte strategice cu Pyongyangul și cu aliatul apropiat Belarus, precum și un acord de parteneriat cu China.

Detaliile imediate ale acordului de 20 de ani dintre Rusia și Iran nu au fost disponibile, dar nu se așteaptă ca acesta să includă o clauză de apărare reciprocă de tipul celei încheiate cu Minsk și Pyongyang. Cu toate acestea, este probabil ca acordul să preocupe Occidentul, care consideră ambele țări drept influențe malefice pe scena mondială.

Niciunul dintre cei doi lideri nu a menționat cooperarea în domeniul apărării în timpul conferinței de presă de la Kremlin, dar oficiali din ambele țări au declarat anterior că o parte a pactului se concentrează pe apărare.

Rusia a utilizat pe scară largă drone iraniene în timpul războiului din Ucraina, iar Statele Unite au acuzat Teheranul, în septembrie, că a livrat Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei.

Teheranul neagă furnizarea de drone sau rachete. Kremlinul a refuzat să confirme că a primit rachete iraniene, dar a recunoscut cooperarea sa cu Iranul și că include “cele mai sensibile domenii”.

Rusia a furnizat Iranului sisteme de rachete de apărare aeriană S-300 în trecut și au existat rapoarte în presa iraniană cu privire la un potențial interes pentru achiziționarea unor sisteme mai avansate, cum ar fi S-400 și pentru achiziționarea de avioane de luptă rusești avansate.

Vizita lui Pezeshkian la Moscova are loc într-un moment în care influența Iranului în Orientul Mijlociu este în retragere, odată cu căderea lui Assad în Siria și lovirea de către Israel a grupurilor susținute de Iran, Hezbollah în Liban și Hamas în Fâșia Gaza.

Soarta a două instalații militare rusești importante din Siria a fost incertă de la căderea lui Assad.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri money

News alert. Sfârșitul războiului din Gaza

Luptele din Fâșia Gaza au încetat duminică, în timp ce un acord de încetare a focului între Israel și grupul militant palestinian Hamas a intrat în vigoare după o scurtă întârziere, punând capăt unui război vechi de 15 luni care a adus devastare și schimbări politice seismice în Orientul Mijlociu...

Trump vrea să viziteze China în primele 100 de zile de la preluarea funcției

Președintele ales al SUA, Donald Trump, le-a spus consilierilor că dorește să călătorească în China după preluarea mandatului, a relatat sâmbătă Wall Street Journal, citând persoane familiare cu discuțiile, scrie Reuters. Trump vrea să viziteze China în calitate de președinte Donald Trump și-a ex...

Călin Georgescu anunță o mare grațiere a condamnatelor. După ce va ajunge președinte

Călin Georgescu anunţă ce măsuri va lua ca preşedinte în cazul mamelor care au copii minori şi se află în detenţie. ”Preşedintele are datoria de a fi un exemplu prin puterea sa de a ierta şi de a “graţia” păcatele. Aceasta este cea mai mare putere pe care o are un Preşedinte, în numel...

Moise Guran: ”Tik Tok te sovietizează – devii prost, bădăran, laș, trădător”

Jurnalistul Moise Guran a comentat pe pagina sa de Facobook închiderea Tik Tok în SUA. Iată opinia lui Moise Guran: Chinezii au oprit TikTok în SUA, deși legea care a intrat azi în vigoare nu prevede asta, ci eliminarea din magazinele de aplicații, ceea ce ar fi dus la o oprire treptată, în ani d...

Ce salariu are un farmacist. La ce sumă poate ajunge

Ce salariu are un farmacist în România și care e suma maximă la care poate ajunge după ani de experiență? Salariul unui farmacist poate varia semnificativ în funcție de mai mulți factori. Contează în primul rând experiența anterioară în domeniu. La aceasta se mai adaugă și locația postului. Tipul...

Donald Trump se întoarce victorios la Washington

Președintele ales Donald Trump a sosit în zona Washingtonului sâmbătă seara pentru a sărbători revenirea sa la putere, înainte de o ceremonie de inaugurare care a fost dată peste cap de temperaturi scăzute record, scrie Reuters. Trump sosește la Washington în timp ce festivitățile de inaugurare î...

Zile libere 2025. Când pică sărbătorile legale anul acesta

Zile libere 2025. Când au angajații liber de la muncă și când pică sărbătorile legale anul acesta? În 2025, românii vor avea 17 zile zile libere legale. Dintre acestea, 3 vor fi în timpul săptămânii. Menționăm că doar În luna ianuarie, vor fi cinci zile libere. Acestea deja a trecut. Este vorba d...

Poliția în acțiune. Sute de amenzi și zeci de permise suspendate

Poliţiştii au reţinut 22 de permise de conducere şi au aplicat 437 de amenzi, în valoare de aproximativ 89.000 de lei, mai mult de jumătate fiind pentru nerespectarea regimului legal de viteză, în urma unor controale desfăşurate în judeţul Ilfov în noaptea de sâmbătă spre duminică. Doi şoferi opr...

Pacea din Gaza se amână. Luptele continuă

Intrarea în vigoare a unui acord de încetare a focului între Israel şi Hamas, programată iniţial pentru duminică la 06:30 GMT (08.30), a fost amânată, deoarece Hamasul palestinian nu a prezentat încă lista ostaticilor care urmează să fie eliberaţi în cursul zilei, aşa cum a cerut Israelul. Hamas ...

Regula semaforului verde intermitent. Când poți lua amendă

Regula semaforului verde intermitent îi poate induce în eroare pe unii șoferi. Sunt situații în care aceștia pot fi amendați. Sunt intersecții mari, inclusiv în București, unde există acel semafor verde intermitent valabil pentru cei care vor să facă prima la dreapta. Acest semafor dă dreptul șof...

Good News

Only good and positive news.