BEIJING/HONG KONG – De ani de zile, guvernul SUA a îndemnat China să dea dovadă de “reținere” în promovarea pretențiilor sale asupra Taiwanului și să renunțe la amenințările militare pentru a aduce insula guvernată democratic sub controlul său.
Acum – spun unii comentatori chinezi – puterea acestui mesaj de lungă durată al SUA a fost subminată de amenințările președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a prelua controlul Groenlandei și al Canalului Panama, prin forță, dacă este necesar. Trump își preia mandatul pe 20 ianuarie.
Implicațiile comentariilor lui Trump pentru politica SUA privind Taiwanul au fost discutate pe larg pe platformele de social media din China în ultimele zile și de către analiștii de politică externă.
Deși este puțin probabil ca situația militară din Taiwan să se schimbe pe termen scurt, unii spun că ruptura lui Trump de normele diplomației americane ar putea crea o deschidere pentru China.
Un expert chinez a declarat că primul mandat al lui Trump a arătat că acesta consideră politica externă ca fiind de natură tranzacțională și a sugerat că ar putea fi dispus să încheie un acord privind Taiwanul.
Zhao Minghao, profesor la Institutul de Studii Internaționale de la Universitatea Fudan din Shanghai, a declarat că amenințările lui Trump de a lua Groenlanda, Canalul Panama și chiar Canada trebuie luate în serios.
“Pe lângă asta, trebuie să ne gândim la tranzacționalismul lui Trump, care este și el serios. Mulți din China încă îl percep pe Trump ca pe un negociator, chiar și în probleme foarte dificile, cum ar fi problema Taiwanului”, a spus el.
Ministerul chinez de Externe a declarat că este “absurd” să încerce să lege statutul Groenlandei de Taiwan.
“Problema Taiwanului este o problemă internă a Chinei, iar modul de rezolvare a acesteia aparține poporului chinez”, se arată într-o declarație trimisă agenției Reuters.
Ministerul de Externe al Taiwanului, întrebat dacă comentariile lui Trump ar putea da un impuls Chinei să creeze probleme cu privire la Taiwan, a declarat că Republica China, numele oficial al insulei, este o “țară suverană și independentă”.
“Orice denaturare a statutului suveran al Taiwanului nu va schimba status quo-ul în Strâmtoarea Taiwan”, a afirmat acesta într-o declarație.
Echipa de tranziție a lui Trump nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
China a susținut că Taiwanul face parte din teritoriul său și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce insula sub controlul său.
Un factor limitativ pentru Beijing este faptul că SUA sunt obligate prin lege să furnizeze Taiwanului mijloacele de a se apăra, deși nu este clar dacă forțele americane ar veni în ajutorul Taiwanului în cazul unui război cu China, în cadrul unei politici de “ambiguitate strategică”.
Trump a oferit un sprijin puternic Taiwanului, inclusiv regularizarea vânzărilor de arme, în primul său mandat. Dar în timpul campaniei de anul trecut, Trump a declarat că Taiwanul ar trebui să plătească SUA pentru a fi apărat. Taiwanul a declarat în repetate rânduri că se angajează să își crească cheltuielile de apărare.
Desigur, problema Taiwanului este foarte diferită de situațiile Groenlandei, Canadei sau Canalului Panama: în ochii Chinei, Taiwanul este deja în mod legal un teritoriu chinez al cărui destin este de a fi “returnat patriei”. Taiwanul respinge aceste pretenții.
Cu toate acestea, comentariile lui Trump cu privire la Groenlanda au creat agitație pe rețelele sociale chineze, care sunt supuse cenzurii.
“Dacă Groenlanda este anexată de Statele Unite, China trebuie să preia Taiwanul”, a scris Wang Jiangyu, profesor de drept la City University of Hong Kong, pe site-ul de microblog Weibo.
Un comentator de pe un blog administrat de motorul de căutare chinez Baidu a declarat că, dacă Trump ia măsuri cu privire la Groenlanda, China ar trebui “să profite de ocazie pentru a recupera Taiwanul”.
“Trump pare să fie serios, așa că și noi ar trebui să vedem ce am putea obține din asta”, a scris persoana, care scrie sub numele de “Hongtu Shumeng”.
Chen Fei, profesor asociat la Școala de Politică și Studii Internaționale a Universității Normale din China Centrală, a scris pe portalul chinez de știri NetEase că, la fel ca Groenlanda pentru Trump, Taiwanul reprezintă un interes esențial de securitate pentru China.
Dar cele două probleme nu sunt la fel, deoarece ceea ce face Trump este amenințarea directă a suveranității unei alte țări, a adăugat el.
“Taiwanul este teritoriul intrinsec al Chinei și o chestiune pur internă chineză. Nu are nimic de-a face cu suveranitatea unei alte țări”.
Cu toate acestea, Bonnie Glaser, expert în Taiwan la German Marshall Fund of the United States, a declarat că pentru președintele chinez Xi Jinping există alți factori care au o pondere mai mare, în special evaluarea capacităților militare ale țării și costurile probabile pe care China le-ar suporta dacă ar folosi forța împotriva Taiwanului.
“Mă îndoiesc că Beijingul va face paralele între Groenlanda și Taiwan”, a spus ea. “Chinezii cred că Taiwanul este deja și a fost întotdeauna parte a Chinei – nu vor plăti bani pentru asta și niciun guvern din Taiwan nu va accepta să fie cumpărat'”.
Drew Thompson, Senior Fellow la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore și fost oficial al Departamentului american al Apărării, a declarat, de asemenea, că este “destul de absurd” să se creadă că comentariile lui Trump despre Groenlanda ar putea încuraja pretențiile Chinei asupra Taiwanului.
“Dar mi se pare că, în cazul în care președintele Trump refuză să… excludă utilizarea forței militare pentru a atinge și proteja interesele SUA, aș crede că acest tip de declarație și determinare ar servi pentru a descuraja și mai mult Beijingul să ia orice măsură care ar determina SUA să ia măsuri militare pentru a proteja Taiwanul”, a spus el.
“Acesta este un factor de descurajare destul de puternic pentru China”.