Sectorul de morărit și panificație din România va beneficia de un sprijin financiar în valoare de 165 de milioane de euro, provenit din fonduri europene, destinat investițiilor în modernizarea și dezvoltarea de noi capacități de producție. Primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru Agerpres Aurel Popescu, președintele Patronatului ROMPAN (Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase).
„Avem alocați 165 de milioane de euro prin schema DR 23 (din Planul Strategic 2023 – 2027 n.r.). Schema s-a dat inițial pe panificație, modernizare și unități noi. La solicitarea noastră am desfăcut suma în două și am pus unități noi separat și modernizări separat, astfel încât să facem și fabrici noi care să se lupte cu concurența internațională, să facem și export de produse. Noi dacă prin această schemă realizăm 10 unități noi de panificație putem merge la export cu produse congelate și chiar cu produse proaspete și să echilibrăm balanța comercială în domeniul nostru’”, a precizat Aurel Popescu.
Conform estimărilor ROMPAN, sectorul se confruntă în prezent cu un deficit de aproximativ 100.000 de tone de produse de panificație. Acesta ar putea fi acoperit prin construirea de noi unități de producție, ceea ce ar permite inclusiv extinderea capacității de export.
Organizația patronală susține de mai mulți ani necesitatea construirii unor fabrici mari de pâine în principalele centre urbane, pentru a răspunde atât cererii interne, cât și pentru a crea un sistem de siguranță alimentară în cazuri de urgență. În perioada de dinainte de 1989, România dispunea de o infrastructură solidă în acest sector, fiecare județ având cel puțin 3-4 fabrici mari de pâine, iar Bucureștiul deținea o unitate de producție în fiecare sector.
Noile investiții ar putea revitaliza acest segment esențial al industriei alimentare românești, contribuind la creșterea competitivității și la consolidarea securității alimentare naționale.