VARȘOVIA – Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy va vizita miercuri Varșovia, a declarat biroul premierului polonez, în urma a ceea ce Polonia a numit un progres într-o dispută istorică privind exhumările din timpul războiului care a stat între aliați.
Deși Polonia a fost unul dintre cei mai fermi susținători ai Ucrainei de la invazia Rusiei în 2022, legăturile dintre vecini au fost tensionate timp de generații de crimele din Volhynia care au avut loc între 1943 și 1945.
Polonia susține că mai mult de 100 000 de polonezi au fost uciși în masacrele comise de naționaliștii ucraineni. Mii de ucraineni au murit, de asemenea, în crimele de represalii.
Polonia a cerut de mult timp accesul liber al specialiștilor săi la locurile unde se crede că au fost îngropate rămășițele celor uciși, astfel încât acestea să poată fi exhumate pentru funeralii adecvate.
Viceprim-ministrul Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a declarat în octombrie că Ucraina va trebui să rezolve această problemă pentru a putea adera la Uniunea Europeană.
Uciderile au căpătat o semnificație politică suplimentară în acest an, deoarece principalul candidat al opoziției la alegerile prezidențiale din Polonia este conservatorul Karol Nawrocki, șeful Institutului Național pentru Memorie (IPN), care a plasat problemele istorice în prim-planul campaniei sale.
Vineri, premierul polonez Donald Tusk a salutat un “progres” în relații, afirmând că Ucraina a luat decizia de a permite efectuarea primelor exhumări ale victimelor.
Zelenskiy va avea discuții cu Tusk miercuri, iar cei doi lideri vor susține o conferință de presă comună la 1140 GMT.
“Există o mulțime de subiecte (de discutat), inclusiv, desigur, exhumările”, a declarat un oficial guvernamental polonez pentru Reuters. “Ceea ce ne interesează este modul în care sunt luate aceste decizii (privind exhumările)”.
Cotidianul polonez Rzeczpospolita a raportat că lucrările de exhumare ar urma să înceapă în aprilie.
DIALOG
Zona în care au avut loc masacrele, care a fost locuită atât de polonezi, cât și de ucraineni, a făcut parte din Polonia înainte de al Doilea Război Mondial, înainte de a fi ocupată de Uniunea Sovietică.
În 2013, parlamentul polonez a recunoscut masacrul comis de Armata Insurgentă Ucraineană (UPA) în timpul celui de-al Doilea Război Mondial drept “epurare etnică care poartă semnele genocidului”.
Ucraina nu a acceptat această afirmație și se referă adesea la evenimentele din Volhynia ca parte a unui conflict între Polonia și Ucraina care a afectat ambele națiuni.
Oficialii de la Kiev au declarat în repetate rânduri că Ucraina este pregătită pentru un “dialog constructiv” cu Varșovia, afirmând că trecutul celor două țări nu ar trebui să pună în pericol cooperarea lor.
Polonia a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene în această lună, iar consolidarea securității blocului și a angajamentului față de Ucraina sunt prioritare pe ordinea de zi, în contextul în care liderii privesc spre inaugurarea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite.
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a declarat luna aceasta că Kievul speră la noi inițiative care să contribuie la lupta sa împotriva Rusiei în timpul președinției.