Reguli pe salariul minim. Când să ceară angajații în 2024

Reguli pe salariul minim. Când să ceară angajații în 2024
📅 2024-10-24

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege ce introduce un nou mecanism pentru stabilirea a noi reguli legate de salariul minim la nivel naţional, conform directivelor europene. ‘

Acest proiect de lege transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 octombrie 2022, care reglementează salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Scopul principal al acestei legi este de a oferi o protecţie mai eficientă salariaţilor, prin stabilirea unor standarde clare și transparente pentru calcularea salariului minim.

Protecția salariaților prin noul mecanism de stabilire în cazul unui salariu minim

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților include reglementări detaliate pentru a asigura un cadru legal nou în ceea ce privește stabilirea salariului minim.

Astfel, angajaţii vor beneficia de o protecţie suplimentară a veniturilor lor, fie printr-un salariu minim legal, fie prin intermediul unor condiţii de muncă adecvate, stabilite prin contracte colective de muncă, acorduri colective sau alte tipuri de acorduri scrise.

În esență, noul mecanism urmărește să asigure un nivel de trai decent pentru toţi salariaţii, adaptat condiţiilor economice actuale.

Potrivit prevederilor legale, salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă la care un salariat are dreptul pentru munca prestată, stabilită fie printr-un act normativ, fie prin contractul colectiv de muncă aplicabil.

De asemenea, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi stabilit anual printr-o hotărâre a Guvernului, fiind ajustat periodic, cel puţin o dată pe an. Actualizarea va avea loc după consultări cu confederaţiile sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional. Această măsură urmărește îmbunătăţirea condiţiilor de trai și de muncă pentru lucrători, cu un accent special pe asigurarea unui salariu minim adecvat.

Un aspect esenţial al noii legi este că salariul de bază minim brut pe ţară garantat poate fi aplicat unui angajat doar pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la data încheierii contractului individual de muncă.

După această perioadă, angajatorul este obligat să ofere un salariu superior celui minim garantat, ceea ce ar trebui să încurajeze atât angajatorii, cât şi angajaţii să urmărească evoluţia profesională şi creşterea veniturilor.

Sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor privind salariul minim

Proiectul de lege prevede sancţiuni clare pentru angajatorii care nu respectă dispoziţiile legale privind salariul minim.

Nerespectarea garantării în plată a salariului de bază minim brut stabilit fie printr-un act normativ, fie printr-un contract colectiv de muncă aplicabil, se sancţionează cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei pentru fiecare persoană afectată.

Valoarea totală a amenzilor nu poate depăși 200.000 de lei, iar aplicarea lor are scopul de a asigura respectarea drepturilor salariale ale angajaţilor.

De asemenea, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală cazul în care o persoană, în mod repetat, stabileşte salarii sub nivelul minim legal pentru angajaţii cu contract individual de muncă. Această măsură are rolul de a descuraja abaterile grave şi de a proteja angajaţii împotriva exploatării.

După ce a fost adoptat de Senat, proiectul de lege a primit votul final din partea Camerei Deputaţilor, care a avut rolul de for decizional în acest proces legislativ. Implementarea noii legi va asigura o mai mare transparenţă şi echitate în stabilirea salariului minim, protejând astfel salariaţii din România.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri money

Alina și Romeo Negoiasă – Trupa ALESIS | Ed.6 VIDEO

Alina și Romeo Negoiasă înseamnă atât trupa Alesis, cât și o familie frumoasă, bazată pe o dragoste de peste 30 de ani. Muzica lor acoperă cu succes o paletă largă de stiluri, iar petrecerile la care cântă Alesis devin evenimente de neuitat. De asemenea, publicul îi caută și îi așteaptă în concer...

Învinsă de FCSB la fotbal, Dinamo visează frumos la volei

Volei feminin. Chiar dacă la fotbal lucrurile nu mai stau chiar foarte bine după derby-ul cu FCSB, Dinamo visează frumos la volei feminin. Echipa clubului „alb-roșu” este lider în clasament, fiind singura formație cu trei victorii din tot atâtea meciuri disputate. Volei feminin. Dinamo visează fr...

Dorința lui Ciolacu: România să ajungă în TOP 10 economii din UE

România este puternic ancorată în comunitatea regională şi internaţională, iar planul este ca în următorii cinci ani România să ajungă în top 10 al economiilor din Uniunea Europeană, a transmis premierul Marcel Ciolacu, printr-un mesaj citit, miercuri, de Florin Spătaru, consilier de stat în cadr...

Drone deasupra României. Măsuri luate de Ministerul Apărării

MApN. BUCUREȘTI (Reuters) – Sistemele radar ale României au detectat două semnale separate, probabil de la drone, care au încălcat spațiul aerian național și pe care avioanele de vânătoare nu le-au văzut, a declarat miercuri ministrul apărării al țării, într-un al treilea astfel de incident...

Alegeri prezidențiale 2024. Începe campania electorală

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale începe vineri, 25 octombrie, la ora 00:00 şi se va încheia pe data de 23 noiembrie, la ora 7:00. Primul tur al alegerilor prezidenţiale e programat pe 24 noiembrie și pe 8 decembrie este programat al doilea scrutin. Pe 24 noiembrie...

Guvernul României, solidar cu poporul turc. „Violența nu e soluția pentru nicio problemă”

Guvernul României condamnă atacul terorist din Ankara și a transmis că este solidar cu poporul turc. „Guvernul României condamnă fără echivoc atacul terorist comis în Turcia şi este solidar cu poporul turc. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către victime şi familiile lor. Violența nu ...

Povestea Orex, ceasul emblematic românesc care a pierdut în tribunal lupta cu Rolex

Povestea Orex, ceasul emblematic românesc care a pierdut în tribunal lupta cu Rolex Articolul Povestea Orex, ceasul emblematic românesc care a pierdut în tribunal lupta cu Rolex apare prima dată în Money.ro.

Surse: Gruparea teroristă PKK ar fi în spatele atacului de la Ankara/ Putin, mesaj de condoleanțe pentru Turcia

Potrivit unor surse, gruparea teroristă PKK a desfășurat activități de observare și informații înainte de atacul terorist din Ankara, astfel că mișcările acestora au fost precise. Vă reamintim că a avut loc un atac terorist, ieri, în fața companiei Turkish Aerospace Industries din Ankara. Din pri...

Firmele care vor plăti impozit suplimentar de la 1 ianuarie 2025. Parlamentul a adoptat legea

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care reglementează un impozit suplimentar pe cifra de afaceri pentru instituțiile de credit și persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, conform Agerpres. Acest proiect aduce modificări și completă...

Noi reguli pentru salariul minim. După cât timp angajatul are dreptul la un venit mai mare

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege ce introduce un nou mecanism pentru stabilirea a noi reguli legate de salariul minim la nivel naţional, conform directivelor europene. ‘ Acest proiect de lege transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei (UE) 2022/204...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.