Comisia Europeană a anunțat marți un set de modificări legislative pentru fermieri care să îmbunătățească relațiile între actorii lanțului de aprovizionare agroalimentar.
Noile măsuri urmăresc consolidarea poziției fermierilor, combaterea practicilor comerciale neloiale și promovarea unor lanțuri de aprovizionare mai echitabile și sustenabile.
Un element central al propunerilor este impunerea obligativității contractelor scrise între fermieri și cumpărători.
Acestea vor deveni standard și vor trebui să ia în considerare fluctuațiile pieței și ale costurilor economice.
De asemenea, vor fi introduse mecanisme de mediere pentru soluționarea conflictelor, iar organizațiile de producători și asociațiile lor vor beneficia de mai mult sprijin financiar din partea statelor membre, în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). Această inițiativă are scopul de a întări puterea de negociere a fermierilor și de a stimula cooperarea între aceștia.
Pentru a proteja fermierii și furnizorii mici, Comisia propune reguli mai stricte pentru combaterea practicilor comerciale neloiale.
Acestea includ măsuri pentru îmbunătățirea cooperării între autoritățile naționale din statele membre, printr-un mecanism de asistență reciprocă.
Acest sistem va permite schimbul de informații și lansarea unor investigații comune în cazurile de abuz transfrontalier. Aproximativ 20% din produsele agricole consumate în UE provin din alte state membre, subliniind necesitatea unei abordări coordonate la nivel european.
Comisia încurajează inițiativele private pentru gestionarea crizelor și promovarea sustenabilității. Organizațiile de producători care își asumă astfel de inițiative vor putea beneficia de sprijin financiar suplimentar. Totodată, normele juridice care reglementează recunoașterea acestor organizații vor fi simplificate.
Modificările propuse la Regulamentul privind instituirea comună a piețelor produselor agricole (OCP) și la cel privind practicile comerciale neloiale vor fi supuse dezbaterii în Parlamentul European și Consiliu înainte de adoptare, potrivit Adevarul.ro.
Prin aceste măsuri, Comisia Europeană își propune să răspundă provocărilor cu care se confruntă fermierii și să restabilească încrederea în lanțul agroalimentar.
Christophe Hansen, comisarul pentru agricultură și sectorul alimentar, a subliniat că fermierii merită să trăiască corect din munca lor, iar aceste modificări vor contribui la îmbunătățirea condițiilor economice și a tratamentului echitabil pentru toți actorii din acest sector esențial al economiei europene.