Marți, Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni ample împotriva sectorului militar, energetic și financiar al Rusiei intensificând presiunea asupra Moscovei în coordonare cu Uniunea Europeană, care a anunțat măsuri paralele, scrie Reuters.
Marea Britanie a declarat că sancțiunile împotriva a 100 de noi ținte urmează atacurilor cu drone rusești din weekend împotriva orașelor ucrainene, cea mai mare ofensivă a dronelor din timpul războiului.
Noile măsuri vizează lanțurile de aprovizionare ale sistemelor de arme rusești inclusiv rachetele Iskander, operațiunile de informare finanțate de Kremlin și instituțiile financiare care ajută Rusia să se sustragă sancțiunilor, a declarat Marea Britanie.
“Îl îndemnăm pe președintele rus Vladimir Putin să accepte imediat o încetare totală și necondiționată a focului astfel încât să poată avea loc discuții privind o pace justă și durabilă”, a declarat ministrul de externe David Lammy.
“Am fost clari că întârzierea eforturilor de pace nu va face decât să ne redobândim hotărârea de a ajuta Ucraina să se apere singură și de a folosi sancțiunile noastre pentru a limita mașinăria de război a lui Putin”.
Premierul britanic Keir Starmer și liderii principalelor țări din UE au cerut împreună Washingtonului să li se alăture în impunerea de sancțiuni mai dure împotriva Rusiei pentru respingerea încetării focului în Ucraina. Președintele american Donald Trump a avut luni o convorbire telefonică cu Putin care nu s-a încheiat cu niciun acord de încetare a focului.
Noile sancțiuni britanice vizează toate nivelurile unui grup numit Social Design Agency, sancționat anterior în 2024, pe care Londra l-a descris ca fiind un organism rus de dezinformare care a încercat să incite la proteste în țările europene.
Au fost sancționate și 46 de instituții financiare despre care Londra a afirmat că ajută Rusia să eludeze sancțiunile, printre care Bursa de Valori din Sankt Petersburg și Agenția Rusă de Asigurare a Depozitelor, care asigură băncile rusești.
Alte 18 nave au fost adăugate pe lista sancțiunilor, descrise ca făcând parte din “flota fantomă” a Rusiei folosită pentru a ocoli restricțiile occidentale și a menține exporturile de țiței rusesc.
De asemenea, au fost sancționate persoane asociate cu această flotă inclusiv un cetățean britanic despre care guvernul a afirmat că ar fi procurat nave și doi căpitani ruși ai unor petroliere din flota fantomă.
Marea Britanie a declarat că lucrează împreună cu partenerii internaționali pentru a reduce plafonul de 60 de dolari pe baril care limitează prețul pe care Rusia îl poate percepe pentru petrolul transportat folosind servicii precum asigurarea și transportul maritim din țările industrializate importante.