Când Agnes Darvas a fost deportată din Ungaria la Auschwitz în 1944, ea a scăpat de a fi trimisă direct în camerele de gazare împreună cu alți copii, în mare parte pentru că haina ei fusese furată în ghetou, iar mama ei îi tăiase împletiturile de teama păduchilor.
Haina împrumutată de la mama sa și coafura improvizată au făcut-o să pară mai în vârstă pentru Joseph Mengele, “Îngerul Morții” de la Auschwitz, care alegea cine era potrivit pentru munca în lagăr și cine urma să fie ucis, a declarat Darvas, acum în vârstă de 92 de ani, pentru Reuters.
„În timpul selecției, Mengele a fost indus în eroare de părul meu tuns scurt și de haină, deși aveam doar 12 ani”, a declarat ea la domiciliul său din centrul Budapestei, înainte de cea de-a 80-a aniversare a eliberării Auschwitz-ului, pe 27 ianuarie.
Ea și mama ei au fost trimise în lagărul Plaszow pentru a lucra într-o carieră cu un târnăcop la fel de greu ca și ea, apoi au fost mutate într-un alt lagăr de concentrare, Mauthausen. În momentul în care au ajuns în lagărul de exterminare Bergen-Belsen, ea nu mai putea să meargă, ci doar să se târască, din cauza febrei tifoide și a holerei luate din apa murdară.
În zilele dinaintea eliberării lagărului de către trupele britanice, la 15 aprilie 1945, nu exista deloc apă. Ea a descris-o ca fiind “iadul tuturor iadurilor”.
“Britanicii au venit … au folosit difuzoare din mașini spunând că sunteți liberi acum și că vă vom scoate din acest iad”, a spus ea. “Erau grămezi de cadavre în jur”.
Peste 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei, au pierit la Auschwitz, lagărul morții înființat de Germania nazistă în Polonia ocupată pentru a pune în aplicare “soluția finală” a lui Hitler de exterminare a evreilor europeni.
O jumătate de milion de evrei maghiari au fost uciși acolo și în alte lagăre de exterminare naziste în 1944, inclusiv toată familia extinsă a lui Darvas.
“Am avut o familie destul de numeroasă, 72 dintre noi fiind rude apropiate, verișori, mătuși”, a declarat Darvas, trecând în revistă fotografiile copilăriei sale fericite și, spune ea, răsfățate în vila familiei.
Lumea încă nu a învățat lecțiile ororilor suferite de atât de mulți oameni, a spus ea.
“Oamenii cred că dacă comemorează, atunci aceste lucruri nu se vor mai întâmpla. Ei bine, acestea se întâmplă în fiecare zi, poate nu cu evreii, ci cu alte etnii … nu a existat niciodată atâta cruzime în lume.”