Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis astăzi că este nevoie de o discuție atât în coaliția de guvernare, cât și în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) despre actualul context geopolitic și internațional.
„În primul rând, trebuie o discuție foarte serioasă în perioada imediat următoare între liderii coaliției, bineînțeles, și trebuie văzut care este direcția în care dorește să meargă România și ce argumente are. N-au fost discuții în coaliție în ultima perioadă legate de politica externă, dar asta nu putem ocoli, nu putem evita. Deci, eu cred că asta este prima fază, după care, bineînțeles, trebuie o discuție și în CSAT – are dreptate Crin Antonescu. Depinde de președintele interimar, Ilie Bolojan, când convoacă un CSAT, nu neapărat și nu doar pentru a discuta despre anularea alegerilor, în acest context, fiindcă probabil că acolo există mai multe informații și se poate face o nouă analiză, dar urmează și trebuie să se facă o discuție și în contextul geopolitic și internațional. România trebuie să fie pragmatică. În acest moment, așa cum văd eu, nu prea are canale de comunicare cu administrația Trump. Asta nu poate să rămână așa. Și, de aceea, cred că prima urgență este să găsească canale de comunicare cu administrația Trump”, a explicat Kelemen Hunor, pentru Agerpres.
Liderul UDMR a precizat că pentru Statele Unite ale Americii, pe primul loc, vor fi propriile interese și că România trebuie să aibă relații foarte strânse cu vecinii, în această perioadă.
„Forțele americane, dacă vor fi retrase din Europa, din Germania, din România, din celelalte state, pe termen mediu, pe termen lung, din punctul nostru de vedere, este o pierdere uriașă și trebuie întârit Flancul estic cu trupe europene. Deci, o apărare europeană trebuie construită cu viteză foarte mare. Europa a pierdut enorm de mult timp, apoi Europa s-a ocupat cu lucruri care nu aveau nicio noimă în această perioadă și nu s-a ocupat cu ceea ce era important. Se știa că în America se va reseta jocul și mai ales interesele Americii se vor orienta spre Pacific, spre China și Europa nu o să mai fie o prioritate sau o prioritate undeva de prim plan. România trebuie să aibă și trebuie să găsească relații foarte strânse cu vecinii, în această perioadă, apoi cu Polonia, Franța, Marea Britanie”, a mai spus Kelemen Hunor.